Ανασκόπηση FOSDEM 2015 – Ημέρα δεύτερη

Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015, δεύτερη μέρα της φετεινής FOSDEM. Συνεχίζω την παρουσίαση των ομιλιών και workshops που παρακολούθησα. Για την ανασκόπηση της πρώτης μέρας μπορείτε να δείτε το προηγούμενο άρθρο μου.

Τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης «εγκαταστάθηκα» στο κεντρικό αμφιθέατρο για περισσότερες από τέσσερις ώρες, για τη θεματική Languages. Οπότε και η πλειοψηφία των ομιλιών που παρουσιάζω έχουν αντίστοιχο προσανατολισμό.

Modularizing C software with Apache Celic

Pepijn Noltes

20150201-DSC02976

Ο Pepijn Noltes μας μίλησε για το Apache Celix, ένα framework για service oriented programming σε C. To Celix βασίζεται στο μοντέλο του OSGi του αντίστοιχου framework για Java. Αρκετά ενδιαφέρον project και πολύ καλή παρουσίαση. Μακάρι να είχε προγραμματιστεί για λίγο αργότερα μέσα στη μέρα ή, έστω, να είχε περισσότερη προσέλευση ώστε να περιοριζόταν κάπως ο αντίλαλος από τα ροχαλητά στην αίθουσα…

The Story of Rust

Steve Klabnik

20150201-DSC02981

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο χειμαρρώδης Steve Klabnik που μας παρουσίασε μία ανασκόπηση για τη Rust, με αφορμή την έκδοση 1.0 που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.

Η Rust αποτελεί μία αρκετά ενδιαφέρουσα προσέγγιση στις compiled γλώσσες προγραμματισμού, εστιασμένη στην ταχύτητα και την αποφυγή προβλημάτων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Rust αποτελεί το αντίπαλο δέος της Go και, φυσικά, δεν έλλειψαν οι αναφορές και συγκρίσεις με τη γλώσσα της Google, τόσο στην παρουσίαση όσο και στις συζητήσεις με το κοινό.

Το project υποστηρίζεται από το Mozilla, ωστώσο η διαχείριση και η ανάπτυξη του γίνονται εξ ολοκλήρου από την κοινότητα.

Design and implementation of a Perl Number Theory Module

Dana Jacobsen

20150201-DSC02990

Η επόμενη ομίλια αφορούσε ένα Perl module για αριθμητική ανάλυση. Ο δημιουργός του module μας παρουσίασε τις σχεδιαστικές παραδοχές που ακολούθησε εστιάζοντας στην ταχύτητα των υπολογισμών και τη συμβατότητα με όσο το δυνατό περισσότερες πλατφόρμες.

Η ομιλία περιλάμβανε επίσης κάποια παραδείγματα-εφαρμογές και ενδεικτικές συγκρίσεις με άλλα αντίστοιχα πακέτα λογισμικού, όπως τα Pari/GP, SymPy και SAGE.

Get ready to party!

Larry Wall

20150201-DSC02998

Η καλύτερη ομιλία που παρακολούθησα στη FOSDEM θα έλεγα ότι ήταν του Larry Wall, του δημιουργού της Perl.

Το θέμα της ομιλίας ήταν η Perl 6, που αναπτύσσεται τα τελευταία 15 χρόνια, περίπου. Το αστείο μεταξύ των developers της Perl 6 είναι ότι θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα, χωρίς να διευκρινίζεται, όμως, ποιας χρονιάς. Surprise, surprise αυτή η χρονιά θα είναι το 2015!

Η ομιλία περιλάμβανε σύντομη ιστορική αναδρομή, live παραδείγματα των δυνατοτήτων της νέας Perl και αρκετούς παραλληλισμούς με τα βιβλία του Tolkien(!). Φυσικά, με το χαρακτηριστικό, χιουμοριστικό στυλ του Larry Wall. Είχα την τύχη να καθίσω δίπλα στη συζύγο του Larry, η οποία σήκωσε το βλέμμα από το κέντημα της για να τον «μαλώσει» όταν έβαλε το καπέλο του, καθώς του σκοτείνιαζε τα μάτια. Γλυκύτατοι άνθρωποι και οι δύο.

Καθώς κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως fanboi, να αναφέρω το σχόλιο του αναψοκοκκινισμένου Ολλανδού που καθόταν δίπλα μου, όταν στο τέλος της ομιλίας του o Larry απευθυνθήκε στο κοινό για ερωτήσεις: “Question Larry Wall?!?! No one dares! He is the best!”.

SatNOGS – Global Network of Ground Stations

Pierros Papadeas

satnogs_comp

Για τη συνέχεια, ένα πραγματικά αξιόλογο ελληνικό project, το SatNOGS, ένα award-winning, open source σύστημα παγκόσμιου δικτύου επίγειων δορυφορικών σταθμών.

Δυστυχώς, δεν κατάφερα να παρακολουθήσω ολόκληρη την παρουσίαση του project, καθώς συνέπεπται με άλλη ομιλία, οπότε θα περιοριστώ στην παράθεση συνδέσμων από προηγούμενες σχετικές δημοσιεύσεις.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του SatNOGS για τις επιτυχίες τους, αλλά και για το project, αυτό καθαυτό.

Ntimed an NTPD replacement

Poul-Henning Kamp

20150201-DSC03028

Ο Poul-Henning Kamp — core developer του FreeBSD και δημιουργός του Varnish, μεταξύ άλλων — μας μίλησε για το Ntimed, την εφαρμογή συγχρονισμού ώρας μέσω δικτύου (Network Time Protocol — NTP) που αναπτύσσει.

Το project υποστηρίζεται από το Linux Foundation και έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα γνωστά εργαλεία NTP. Η ανάπτυξη των υπαρχόντων εργαλείων NTP ξεκίνησε τη δεκαετία του 70 και ο κώδικας, εκτός από υπερβολική πολυπλοκότητα, ακολουθεί τις προγραμματιστικές παραδοχές εκείνης της εποχής και τα προβλήματα ασφαλείας που τις διέπουν.

Αν αναλογίστουμε ότι τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο — από φωτοτυπικά μέχρι εργοστασιακές μονάδες ελέγχου — μπορούμε να αναλογίστουμε τη βαρύτητα του project. Ο Poul-Henning Kamp διατηρεί blog σχετικά με την πορεία του project, για όσους επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες.

Living on Mars: A Beginner’s Guide

Ryan MacDonald

20150201-DSC03039

Η φετεινή FOSDEM έκλεισε με ένα ιδιαίτερο θέμα. Την ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη, επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, Mars One. Ο ομιλητής είναι ένας από τους 660 επιλαχόντες του προγράμματος και φιλοδοξεί να είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που θα τα ταξιδέψει μέχρι τον κόκκινο πλανήτη.

Αφού μας περιέγραψε το πρόγραμμα, μας ανέλυσε τις θέσεις και τους προβληματισμούς του σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας ανθρώπων σε ένα μακρινό πλανήτη. Αρκετά ενδιαφέρον θέμα, αν και προβλημάτισε αρκετούς στο ακροατήριο. Αν μη τι άλλο ήταν μια ομιλία που δεν περίμενα να παρακολουθήσω σε ένα συνέδριο όπως η FOSDEM.

Αν δεν κάνω λάθος, όλες οι ομιλίες και τα workshops βιντεοσκοπήθηκαν και τα videos θα είναι σύντομα διαθέσιμα.

Όλες οι φωτογραφίες διανέμονται με άδεια χρήσης CC-BY 4.0.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com