Ανταλλαγή Παραδοσιακών Ποικιλιών

Ανοικτος κώδικας, ομοτιμη διαχειριση , και κοινά αγαθα απο τα βαθη των αιώνων.

4η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών

Αφίσα-4ης-Γιορτής-Ανταλλαγής-Παραδοσιακών-Ποικιλιών-402x576 Τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί το κίνημα διάσωσης και διάδοσης των παραδοσιακών ποικιλιών με την παρακίνηση πολλών ομάδων και τη στήριξη της κοινωνίας που φαίνεται να επιθυμεί την επάνοδο του κοινού μας αυτού αγαθού.

Το Πελίτι δραστηριοποιείται στη συλλογή, διάδοση και διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών και αυτόχθονων αγροτικών ζώων εδώ και 20 χρόνια. Ξεκίνησε με μικρές δυνάμεις και υλικό αλλά κατάφερε να απλωθεί και να ευαισθητοποιήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού χώρου, τελευταία δε φτάνει και στο εξωτερικό.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι αυτές που βοήθησαν στην επιβίωση αλλά και την υγιή διαβίωση των προγόνων μας, χάρισαν γεύσεις και αρώματα, ομορφιά και δύναμη στη ζωή τους, αυτάρκεια, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Η δυνατότητά τους να προσαρμόζονται σε αντίξοες συνθήκες, κλιματικές, έλλειψης νερού, προσβολών από εχθρούς και ασθένειες, ενδυναμώνουν τον καλλιεργητή και διατηρούν την αγροβιοποικιλότητα. Για τις μέρες μας που το κλίμα αλλάζει γρήγορα είναι ένας πολύτιμος θησαυρός.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα με την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής, απώλεια των αξιών, εξάρτηση των αγροτών από εταιρείες, επικράτηση υβριδίων και σταδιακή είσοδο γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, οι δράσεις για τη διατήρηση των κοινών μας αγαθών όπως είναι οι σπόροι, το νερό, τα δάση κ.ά. είναι σημαντικό να ενισχύονται με τη συμμετοχή μας.

save_our_commonsΣας καλούμε λοιπόν στην 4η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων την Κυριακή 29 Μαρτίου. Ελάτε να μοιραστούμε σπόρους, ιδέες και προβληματισμούς για την αυτοδιαχείριση της τροφής, την οργανική καλλιέργεια, την τρέχουσα νομοθεσία για την διακίνηση των παραδοσιακών ποικιλιών καθώς και να συμμετάσχετε σε βιωματικά εργαστήρια διατροφικής αυτάρκειας και αγαθών της καθημερινότητας.

Οι σπόροι αυτοί δίνονται δωρεάν με την υποχρέωση από σας να τους διατηρήσετε και να τους μοιράσετε και σε άλλους ώστε να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να γευτούν και να χαρούν αυτή την κληρονομιά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com