Προστασία προσωπικών δεδομένων στο Ιντερνέτ

Την Παρασκευή 24 Απριλίου και την Δευτέρα 27 Απριλίου, διοργανώθηκαν 2 εκδηλώσεις  για θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων με καλεσμένο τον Arjen Kamphuis (https://about.me/arjenkamphuis), ειδικό σε θέματα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων στο διαδίκτυο.

11042298_863843733700002_1207752693405639271_n Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) σε συνεργασία με την Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού του ΕΜΠ (foss.ntua.gr) και το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου (cmc.panteion.gr) στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, ΕΠΙ.νοώ (www.epinoo.gr).  Ήταν ένα πρακτικό εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντας είχαν τη δυνατότητα να μάθουν ποια εργαλεία να χρησιμοποιούν (και ποια όχι), υπό ποιες προϋποθέσεις και πώς να ξεπερνούν τη μαζική παρακολούθηση στις επικοινωνίες τους. Στόχος ήταν φεύγοντας από το εργαστήριο να γνωρίζει κάποιος πως να περιηγείται στο διαδίκτυο ανώνυμα, να κρυπτογραφεί την ηλεκτρονική του αλληλογραφία αλλά και πως να έχει ασφαλή αποθήκευση στα αρχεία του.

CDm6k5PWAAI_rcF Η δεύτερη εκδήλωση, την Δευτέρα, διοργανώθηκε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ασφάλειας Ψηφιακών Συστημάτων (temsec.ds.unipi.gr/areas-of-study) του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (www.ds.unipi.gr), σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr), το SecNews.gr (secnews.gr), το δημοσιογραφικό δίκτυο oikomedia (oikomedia.com) και τη SciFY (www.scify.gr) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (www.unipi.gr).

Σε αυτή την εκδήλωση ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς κ. Χρήστος Ξενάκης, αναφέρθηκε σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης στο χώρο της ασφάλειας συστημάτων και δικτύων στην Ελλάδα ενώ ο κ. Arjen Kamphuis, αναφέρθηκε σε πρακτικά θέματα προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όπως είναι ο έλεγχος της επεξεργασίας πληροφοριών στην Ελλάδα, το θέμα της μαζικής παρακολούθησης, της στοχευμένης κλοπής και κατάχρησης δεδομένων των πολιτών από τις κυβερνήσεις αλλά και την εμπορική εκμετάλλευση των πληροφοριών από τρίτους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις λύσεις αλλά και τα οφέλη που προσφέρει στα ελληνικά δημόσια ιδρύματα και τις ελληνικές επιχειρήσεις μια τεχνολογική πολιτική που βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό και παρουσίασε μεθόδους, εργαλεία κρυπτογράφησης των ηλεκτρονικών συνομιλιών, emails και άλλων συναλλαγών.

Αναλυτικά η παρουσίαση του Arjen Kamphuis  βρίσκεται διαθέσιμη στο http://files.gendo.nl/presentaties/Athens_cryptoparty_april-2015.pdf

Ο κ. Arjen Kamphuis είναι συν-ιδρυτής και Chief Technology Officer της Gendo. Σπούδασε Science & Policy στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και στο παρελθόν εργάστηκε για την IBM ως μηχανικός πληροφορικής και εκπαιδευτής σε θέματα πληροφορικής. Από το 2002, ο Arjen συμβουλεύει ανώτερα στελέχη εταιρειών F500 και πολλές κυβερνήσεις σε επίπεδο Υπουργικών Συμβουλίων, σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρουν στην Ευρώπη τα ανοιχτά πρότυπα και το ανοιχτό λογισμικό. Είναι ακόμα ορκωτός ελεγκτής και ειδικός σε θέματα ασφαλείας πληροφοριών. Πέρυσι συνέγραψε ένα εγχειρίδιο για την διαδικτυακή ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων που χρησιμοποιείται σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο με σκοπό την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistleblowers) και των δημοσιογράφων από την παρακολούθηση των κυβερνήσεων. Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Information Security for Journalists, Protecting your story, your source and yourself online” και εκδόθηκε από το Κέντρο για την Ερευνητική Δημοσιογραφία (Centre for Investigative Journalism), μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν πατώντας εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com