Χρήση ελεύθερου λογισμικού GIS στις δασικές υπηρεσίες   

indexH Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) ενημερώνει για την απόφαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου (Α.Δ.Π.Δ.Ε.& Ι.), η οποία έστειλε έγγραφο στις δασικές, και όχι μόνο, υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης αναφορικά με την καθιέρωση της χρήσης ελεύθερου λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Ανοιχτού Κώδικα.

Με το έγγραφό της, η Διεύθυνση Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Α.Δ.Π.Δ.Ε.& Ι., ενημερώνει τις υπηρεσίες ότι αντί να αγοράσουν λογισμικό ArcGIS για την αποτύπωση εκτάσεων σε ψηφιακό υπόβαθρο θα πρέπει να επιλέξουν τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση του ελεύθερου λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών QGIS (www.qgis.org), το οποίο εγκαθίσταται εύκολα στους υπολογιστές με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το λογισμικό QGIS είναι πιο εύκολο στην εκμάθηση από το εμπορικό ArcGIS και έχει τις ίδιες δυνατότητες με αυτό καθώς ως εργαλείο εμφανίζει και επεξεργάζεται αρχεία τύπου shapefile τα οποία έχουν προσκομίσει μελετητές ή έχουν δημιουργήσει οι υπηρεσίες για την αποτύπωση των εκτάσεων που επιθυμούν σε ψηφιακό υπόβαθρο. Για την εκμάθησή του υπάρχουν στο διαδίκτυο αρχεία με οδηγίες για χαρτογράφηση ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα σχετικού σεμιναρίου από το ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Εκπαίδευσης.

Στόχος είναι η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους των Υπηρεσιών του Κράτους.cropped-map1280x8002

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ ελπίζει το παράδειγμα της συγκεκριμένης διεύθυνσης να το ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αλλά και των ΟΤΑ. Η χρήση ελεύθερου λογισμικού στις υπηρεσίες δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο λογισμικό των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών αλλά οπωσδήποτε και στις εφαρμογές γραφείου (επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, κ.α.) για την απεξάρτηση από τα προγράμματα κλειστού τύπου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η ελεύθερη σουίτα ανοικτού κώδικα LibreOffice, η οποία παρέχει έξι (6) εφαρμογές για όλη την παραγωγή εγγράφων, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης δεδομένων.

Στον ιστότοπο της Εταιρείας ΕΛ/ΛΑΚ μπορείτε να βρείτε τα ισοδύναμα λογισμικά ανοικτού κώδικα καθημερινής και προχωρημένης χρήσης που μπορούν να αντικαταστήσουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ιδιόκτητα, γνωστά λογισμικά.

Ιστότοποι που αξίζει να επισκεφτείτε:

Πηγή: http://dasarxeio.com/2015/05/11/1240-7/

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com