Νέα από τον πλανήτη….planet.ellak.gr: Η πρόκληση του #100wikidays

Spiritia-Open-glam-2013Πιστεύεις ότι μπορείς να δεσμευτείς να κάνεις κάτι, οτιδήποτε για 100 ημέρες; Η Βικιπαιδίστρια Vassia Atanassova σε προσκαλεί να πάρεις μέρος στην πρόκληση του #100wikidays, και να δεσμευτείς να δημιουργείς ένα νέο λήμμα στη Βικιπαίδεια για κάθε 100 ημέρες.

Ως ενεργή συντάκτρια στη Βουλγαρική Βικιπαίδεια, η Atanassova ξεκίνησε αυτή την πρόκληση νωρίτερα αυτόν το χρόνο, για να εμπλέξει περισσότερους ανθρώπους να συνεισφέρουν περισσότερο στα εγχειρήματα του Wikimedia. Επινόησε αυτή την ιδέα όταν συναντήθηκε με ένα μεταδοτικό κίνημα γνωστό και ως πρόκληση του #100happydays, όπου οι άνθρωποι δεσμεύονταν να είναι ευτυχισμένοι για 100 συνεχόμενες μέρες (το οποίο προσπάθησε, αλλά απέτυχε να φτάσει, όπως και το 71% αυτής της πρόκλησης/διαγωνισμού).

Ανακαλεί την εποχή όταν συζητούσε  την πτώση των ποσοστών συμμετοχής με τους άλλους Βικιπαιδιστές, κάπου εκεί προς τα τέλη τους 2014:

“Μου προέκυψε όταν συμμετείχα πολλές φορές σε συζητήσεις σχετικά με τις ενέργειες που χρειάζονταν να ληφθούν για τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη και της ατμόσφαιρας, όταν σταδιακά έγινα ένα από τα θύματα της [πτώσης της συμμετοχής των χρηστών]”, μας είπε.

Κι έτσι επινόησε την πρόκληση του #100wikidays, με στόχο να δημιουργεί ένα νέο λήμμα στη Βουλγαρική Βικιπαίδεια, κάθε μέρα για τις επόμενες 100 ημέρες.

Η Atanassova ξεκίνησε για πρώτη φορά να γράφει στη Wikipedia, γύρω στο 2006, λήμματα για μαθηματικές καμπύλες, βιογραφίες μαθηματικών, και άλλων σημαντικών ανθρώπων – ζωγράφων, τραγουδιστών της όπερας, ποιητών, καθώς και ανθρώπων τιμηθέντων με Βραβείο Nobel. Αργότερα άρχισε να γράφει λήμματα και να ανεβάζει φωτογραφίες που είχε τραβήξει, σε ιστορικά μέρη και μουσεία που είχε επισκεφτεί στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ίδια:

“Το #100wikidays δεν είναι ανταγωνισμός ανάμεσα σε συντάκτες, αλλά κάτι ανάμεσα σε σένα και στον εαυτό σου”.

Οι κανόνες είναι ευλόγως αυστηροί: ο συμμετέχων/ουσα θα πρέπει να δημιουργεί ένα λήμμα ανά ημέρα για 100 συνεχόμενες ημέρες, χωρίς να κλέβει ή να επινοεί δικαιολογίες για μέρες που έχει χάσει.

Επομένως, γιατί είναι σημαντικό γι’αυτήν να δεσμευτεί με την πρόκληση #100wikidays ακόμα κι όταν αυτή η ίδια έχει γράψει περισσότερα από 1.000 λήμματα; Η απάντηση γι’αυτή τη Βικιπαιδίστρια είναι μάλλον απλή: της αρέσει να προσφέρει την προσωπική της συνεισφορά στην ολοένα και περισσότερο διογκούμενη παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια. Και ενθουσιάζεται όταν βλέπει ένα προς επέκταση μικρό λήμμα να μετατρέπεται σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο άρθρο — ή όταν παίρνει ένα σχόλιο από έναν χρήστη που ωφελήθηκε από τις συνεισφορές της.

Για την Atanassova,“η Βικιπαίδεια έχει μετατραπεί σε μια πραγματική πηγή ευτυχίας”.

Μπείτε κι εσείς στο διαγωνισμό.

Το προφίλ γράφτηκε από τη  Yoona Ha, Assistant Storyteller intern, Wikimedia Foundation
Η συνέντευξη έγινε από τον Victor Grigas, Storyteller, Wikimedia Foundation

Πηγή: planet.ellak.gr, blog.wikimedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com