Τράπεζες χρόνου, εθελοντισμός και ανοικτό λογισμικό

Οι Τράπεζες χρόνου είναι δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και προϊόντων που δε στηρίζονται στο χρήμα αλλά στο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής και επαγγέλματος, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει οτιδήποτε χρειάζεται προσφέροντας οτιδήποτε μπορεί να διαθέσει αντί για χρήματα. Προσανατολισμένα στην φιλοσοφία της ανταλλακτικής οικονομίας, αυτά τα εγχειρήματα προάγουν τον εθελοντισμό και την αλληλέγγυα προσφορά, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε κάθε εμπλεκόμενο άτομο να επωφεληθεί με την σειρά του από την προσφορά των συμπολιτών του.

Σε αυτό το εθελοντικό και αλληλέγγυο πλαίσιο ανταλλακτικής οικονομίας, οι χρήστες και οι ομάδες ανοικτού λογισμικού και τεχνολογιών μπορούν να προσφέρουν λίγο από το χρόνο τους στην προώθηση της χρήσης του ελεύθερου λογισμικού, συμμετέχοντας στις τράπεζες χρόνου της περιοχής τους. Μικρά linux install fests, επιμόρφωση σε ανοικτές τεχνολογίες, εγκατάσταση προγραμμάτων ΕΛΛΑΚ σε υπολογιστές αξιοποιώντας το https://mathe.ellak.gr/ και ειδικότερα τον  Πίνακα ισοδύναμων λογισμικών ανοιχτού κώδικα, διεξαγωγή μαθημάτων για την χρήση προγράμματων ανοικτού κώδικα καθημερινής χρήσης (π.χ libreoffice, thunderbird, gimp κτλ) ή εισαγωγικά μαθήματα στον προγραμματισμό, ή στην wikipedia, είναι κάποιες από τις δράσεις που προωθούν το ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό και την φιλοσοφία του.

Σήμερα λειτουργούν δεκάδες τράπεζες χρόνου σε διάφορες συνοικίες και πόλεις της Ελλάδας. Βρείτε την κοντινότερη σας και αρχίστε να συμμετέχετε.

Μερικές απο τις τράπεζες χρόνου:

http://www.time-exchange.gr/http://xronos.diktyodomwnthess.gr/ , http://koinonikesdomes.gr/http://trapezaxronouglyfadas.http://xronos.anthropomania.http://60lepta.gr/ , http://www.trapeza-xronou.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com