3 Χρόνια η πόλη του Μονάχου τρέχει αποκλειστικά Linux: Ένας απολογισμός

Η πόλη του Μονάχου ολοκλήρωσε πριν από περίπου 3 χρόνια την μετάβαση στο Limux (μια τροποποιημένη έκδοση του Ubuntu Linux) και ο Jan-Marek Glogowski, προγραμματιστής στην υπηρεσία πληροφορικής της πόλης του Μονάχου, έκανε έναν απολογισμό αυτής της μετάβασης στην πρόσφατη Debconf.

photo-limux

H μετάβαση σε ανοικτό λογισμικό για την πόλη του Μονάχου είχε ξεκινήσει ήδη από 2007 όπου είχε γίνει η μετάβαση σε Openoffice.org σε όλους τους σταθμούς εργασίας του Δήμου, αλλά στα τέλη του 2012 ολοκληρώθηκε η πλήρη μετάβαση των 15.000 περίπου χρηστών σε Linux.

Σύμφωνα με τον Glogowski η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με την μετάβαση, ενώ η πόλη του Μονάχου εξοικονόμησε πάνω από €10 εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι χρήστες δεν συνειδητοποίησαν ότι έχουν Linux και δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα,” δήλωσε ο Jan-Marek Glogowski,. “απλά τους ενδιέφερε ότι κάνανε την δουλειά τους χωρίς προβλήματα”.

Αντί για δυσαρεστημένους χρήστες, το μεγαλύτερη πρόβλημα που αντιμετώπισε η ομάδα πληροφορικής στο Μόναχο, ήταν το hardware, μιας και οι υπολογιστές του δήμου ήταν σε 22 υπηρεσίες πληροφορικής σε 50 διαφορετικά σημεία με εντελώς διαφορετικό υλικό, ενώ η έκδοση του Limux 5.0 που χρησιμοποιήθηκε βασίζονταν στην Ubuntu LTS 12.04 με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην ρύθμιση του νέου hardware.

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα στο μέλλον η πόλη του Μονάχου, σκοπεύει να υιοθετήσει μια πολιτική συγκεκριμένου υλικού και ελέγχου του hardware, και σχεδιάζει να κάνει πιο συχνές ανανεώσεις του Limux για να επιλυθούν και αυτά τα προβλήματα.

Η επόμενη προγραμματισμένη αναβάθμιση σε Limux 6.0 θα βασιστεί σε Ubuntu 18.04 LTS, KDE 5 και systemd.

 

Το βίντεο της παρουσίασης του Glogowski : https://www.youtube.com/watch?v=InSyFrd9hS0

Περισσότερα για το Limux : https://joinup.ec.europa.eu/elibrary/case/limux-it-evolution-open-source-success-story-never

Πηγή άρθρου: http://www.techrepublic.com

2 thoughts on “3 Χρόνια η πόλη του Μονάχου τρέχει αποκλειστικά Linux: Ένας απολογισμός

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com