Νέα από τον πλάνητη…planet.ellak.gr, Αλλάξτε το GNOME με τα πρόσθετα

Έχουμε δει σε προηγούμενο άρθρο την ιστοσελίδα με τα πρόσθετα του GNOME.

Η λειτουργία των πρόσθετων του GNOME, έχει προστεθεί διότι υπήρξαν πολλοί που θεωρούσαν πως δεν ήταν χρηστικό το GNOME. Τα πρόσθετα δεν υποστηρίζονται επίσημα από το GNOME, ενώ ο κάθε προγραμματιστής είναι υπεύθυνος να συντηρεί το πρόσθετο που έχει αναπτύξει. Η ιστοστελίδα με τα πρόσθετα υπάρχει εδώ.

Αν και υπάρχουν πολλά πρόσθετα, εδώ θα αναφέρουμε μερικά χρήσιμα για πολλούς (προσοχή, μπορεί να μην ταιριάζουν όλα στην έκδοση GNOME που έχετε εγκατεστημένη).

Dash to dock

Dash to Dock

Ίσως είναι το πιο χρήσιμο πρόσθετο. Αυτό που κάνει είναι να εμφανίζει μόνιμα την μπάρα με τα αγαπημένα προγράμματα και να την εξαφανίζει μόλις έχετε ανοικτό σε πλήρη οθόνη το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε.

Drop Down Terminal

Drop Down Terminal

Το GNOME έχει σχεδιαστεί αρκετά γι’αυτούς που χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιό τους. Αυτό το πρόσθετο εμφανίζει στο επάνω μέρος ένα τερματικό με το πάτημα του F12 ή του ~. Είναι χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν τερματικό συχνά.

Top Icons

TopIcons

Η μπάρα με τα ανοικτά προγράμματα (πχ skype) έχει αλλάξει στην έκδοση GNOME 3.16. Βρίσκεται πλέον κάτω αριστερά και εμφανίζεται μόνο εάν μετακινήσετε τον δείκτη προς τα εκεί. Με το πρόσθετο αυτό, μετακινούνται στην επάνω μπάρα και είναι μόνιμα εμφανή.

Laine

Το πρόσθετο αυτό ξεχωρίζει τον ήχο από το μενού του χρήστη. Εμφανίζει πολύ εύκολα την επιλογή εξόδου του ήχου (πχ από τα ακουστικά ή τα ηχεία), καθώς και εμφανίζει μπάρες ελέγχου του ήχου μεμονωμένα στα προγράμματα ήχου που εκτελούνται εκείνη τη στιγμή.

Applications Menu

Το πρόσθετο αυτό είναι για τους λάτρεις του παλαιού GNOME. Περιέχει ανά κατηγορίες τα προγράμματα. Μάλιστα με τις τελευταίες αναβαθμίσεις, μοιάζει πολύ με το μενού του Cinnamon.

Activities Configurator

Activities Configurator

Το πρόσθετο αυτό χρησιμοποιήστε το με το παραπάνω. Αυτό που κάνει είναι να αλλάξει την λέξη Δραστηριότητες σε ότι θέλετε εσείς. Μπορείτε να εισάγετε ακόμα και το εικονίδιο της διανομής σας.

Web Search Dialog

Web Search Dialog

Τα πλήκτρα +space εμφανίζουν ένα πεδίο για αναζήτηση σε Google, Duckduckgo, Yandex, Bing, Wiki (το ρυθμίζετε εσείς). Είναι χρήσιμο, διότι όπως είπαμε δεν χρειάζεται να σηκώσετε τα χέρια σας από το πληκτρολόγιο. Επίσης τα πλήκτρα Super+Space αλλάζει η γλώσσα.

EasyScreenCast

EasyScreenCast

Η εγγραφή της επιφάνειας εργασίας σε βίντεο είναι πανεύκολη διότι μπορείτε να πατήσετε τα πλήκτρα ALT+CTRL+SHIFT+R και να ξεκινήσει η εγγραφή. Όμως μερικές φορές δεν δουλεύει καλά σε όλες τις διανομές. Επίσης δεν έχει επιλογές. Με αυτό το πρόσθετο, μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε ότι θέλετε για την εγγραφή της επιφάνειας εργασίας σας.

Trash

Trash

Όταν διαγράφετε κάτι, αυτό αυτόματα μετακινείται στον κάδο απορριμάτων. Με το πρόσθετο αυτό, εμφανίζεται ένας κάδος απορριμάτων στην πάνω μπάρα, και έτσι γνωρίζετε ότι έχετε αρχεία που πρέπει να απομακρύνετε.

 

Πηγή: planet.ellak.gr, www.gnome.gr

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com