Χρήση και Ενίσχυση Ανοικτού Λογισμικού από Επιχειρήσεις

 2015_FoOS_Collaborators-v3 Στον επιχειρηματικό κόσμο είναι πια προφανές ότι οι εφαρμογές ανοικτού λογισμικού έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο zdnet το 78% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί και βασίζεται σε κάποιο έργο ανοικτού λογισμικού (π.χ λογισμικό cloud, CRMs, ERPs, βάσεις δεδομένων, ενδιάμεσο λογισμικό(middleware), web servers, τηλεφωνία, internet of things, λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές κτλ) .

Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα χρήσης ελεύθερου λογισμικού από τις επιχειρήσεις είναι:

  • Ο ανοικτός κώδικας επιτρέπει την τεχνολογική ευελιξία, προσφέροντας πολλαπλούς τρόπους για την επίλυση προβλημάτων και βοηθά την επιχείρηση να μην αντιμετωπίζει εμπόδια επειδή κάποια λύση ή τεχνολογική ανάγκη της δεν παρέχεται από κάποιον προμηθευτή
  • Ο ανοικτός κώδικας διευκολύνει την ταχύτητα. Το ανοιχτό λογισμικό παρέχει την ευελιξία και την ταχύτητα σε μια επιχείριση να ξεκινά γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος, με την προοπτική να αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα, με πλήρη υποστήριξη των σύγχρονων τεχνολογιών και χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια του ιδιόκτητου λογισμικού.
  • Οι λύσεις ανοικτού κώδικα όχι μόνο είναι πιο φτηνές σε σχέση με τις ισοδύναμες κλειστού κώδικα,  αλλά  τις περισσότερες φορές παρέχουν αυξημένες δυνατότητες και δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ξεκινούν από χαμηλό επίπεδο κόστους και να αναπτύσσονται.
  • Το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό κυριαρχεί στο τομέα της ασφάλειας . Η ανταπόκριση και η παροχή λύσεων της κοινότητας ανοικτού κώδικα στα προβλήματα ασφάλειας των λογισμικών της είναι αρκετά υψηλή.
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης: Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ανοικτού κώδικα είναι η συμμετοχή της κοινότητας στη

    διαρκή συντήρηση και βελτίωση του υπάρχοντος κώδικα. Αντί μια επιχείρηση να στηρίζεται τεχνολογικά και να επενδύει αναπτύσσοντας μια εφαρμογή που πρέπει να την διατηρήσει μόνη της, μπορεί να μοιράζεται με τη κοινότητα τα πολλαπλά κόστη της συντήρησης και ανάπτυξης των εφαρμογών.

popular-open-source-apps Σημαντική όμως για την ανάπτυξη του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού είναι η εύρεση πόρων για την χρηματοδότηση του. Και η χρηματοδότηση έργων ανοικτού λογισμικού από τις επιχειρήσεις προσφέρει ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα:

  • Η χρηματοδότηση ενός έργου ανοικτού λογισμικού βοηθάει στην μακρόχρονη βιωσιμότητα του έργου και αυτό εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρήση του έργου από την ίδια επιχείρηση. (π.χ στο Apache foundation, πλατινένιος σπόνσορας είναι ακόμα και η Microsoft (http://apache.org/foundation/thanks.html )
  • Άμεσες βελτιώσεις και προσθήκη νέων λειτουργιών στα σημεία που έχει ανάγκη η κάθε εταιρία. Η εμπλοκή και χρηματοδότηση σε ένα έργο ανοικτού λογισμικού δεν είναι απαραίτητο να έχει την μορφή απλής χρηματικής ενίσχυσης. Πολλές εταιρίες που στηρίζουν και χρησιμοποιούν το ανοικτό λογισμικό προσφέρουν bounties (ανταμοιβές σε προγραμματιστές ανοικτού λογισμικού) για να βελτιώσουν-εξελίξουν λειτουργίες σε λογισμικό που χρησιμοποιεί η εταιρία.
  • Αναγνωρισιμότητα και βελτίωση της εικόνας του εταιρικού προφίλ. Μια εταιρία που συμμετέχει στην ενίσχυση έργων ανοικτού λογισμικού προωθεί πολύ καλύτερα την εικόνα της στο κοινό που ασχολείται με την τεχνολογία.

Open_Source1Τρόποι χρηματοδότησης και στήριξης ενός έργου ανοιχτού λογισμικού:

  • Δωρεά: Μπορείτε να δωρίσετε απευθείας χρήματα στην εφαρμογή που χρησιμοποιείτε, η να συνεισφέρετε στα διάφορα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που προωθούν το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό.
  • Ανταμοιβές σε προγραμματιστές: Όταν επιθυμείτε μια βελτίωση ή μια νέα λειτουργία, προσφέρετε χρηματικές ανταμοιβές σε έναν ή περισσότερους προγραμματιστές του έργου ανοικτού λογισμικού που χρησιμοποιείται.
  • Συμμετοχή στην κοινότητα του έργου: Ως χρήστες μιας εφαρμογής ΕΛ/ΛΑ

    making-your-first-opensource-contribution-1-728

    Κ είστε μέλη της κοινότητας του έργου. Μπορείτε να συμμετέχετε στις αποφάσεις ή και να συνεισφέρετε με σχόλια ή και μικρές βελτιώσεις (π.χ κάποιος εργαζόμενος στη εταιρία να συμμετέχει στη βελτίωση του κώδικα ή στη μετάφραση του έργου)

  • Προώθηση του έργου: Το γεγονός ότι ως εταιρία χρησιμοποιείτε ένα έργο ανοικτού λογισμικού είναι σημαντική είδηση για τους προγραμματιστές του έργου. Γνωστοποιήστε στην ιστοσελίδα σας ή σε ένα δελτίο τύπου ότι χρησιμοποιείτε αυτό το έργο: Έτσι θα γίνει πιο δημοφιλές και θα εμπλακούν περισσότεροι στη βελτίωση του.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ανοικτό λογισμικό για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να μην παραβιάζουν τους όρους της άδειας χρήσης του κάθε έργου αλλά και  να αναφέρουν τα ανοικτά λογισμικά σε εμφανές σημείο της εφαρμογής τους.  Το ανοικτό λογισμικό είναι ένας κοινόχρηστος πόρος που για να παραμένει επικαιροποιημένος και χρήσιμος για όλους θα πρέπει να ενισχύεται αναλογικά με τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω τρόπους από κάθε χρήστη και ειδικά από εταιρείες που κερδίζουν από την χρήση του.

-.-

2 thoughts on “Χρήση και Ενίσχυση Ανοικτού Λογισμικού από Επιχειρήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com