Το Linux Vendor Firmware Service χρειάζεται τη βοήθειά μας

LVFS banner
Αν κάποιος χρήστης linux θέλει να ενημερώσει το υλικολογισμικό (firmware) κάποιας συσκευής του (π.χ. της μητρικής), θα πρέπει πρώτα να επισκέπτεται τακτικά την σελίδα του κατασκευαστή, περιμένοντας πότε θα κυκλοφορήσει η όποια αναβάθμιση. Η ίδια η διαδικασία της ενημέρωσης συνεπάγεται συνήθως ότι θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε windows ή να ετοιμάσει ένα μέσο με DOS και να ελπίζει ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν…

Το Linux Vendor Firmware Service είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, που σκοπό έχει να αυτοματοποιήσει την διαδικασία αναβάθμισης υλικολογισμικού στο linux και να την καταστήσει ασφαλή και αξιόπιστη. Αποτελείται από ένα αποθετήριο, στο οποίο οι κατασκευαστές υποβάλλουν τις ενημερώσεις τους και έναν μηχανισμό για την αποστολή και εγκατάστασή τους στα μηχανήματα των χρηστών. Κατά την υποβολή τους, οι ενημερώσεις ελέγχονται ως προς την ορθότητα των στοιχείων τους, υπογράφονται ψηφιακά ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητά τους και το νέο πακέτο προωθείται στους διακομιστές της πλατφόρμας, ενώ τα μεταδεδομένα του καταχωρούνται σε μία βάση δεδομένων. Στη συνέχεια μία υπηρεσία, η οποία τρέχει περιοδικά στη συσκευή του χρήστη και ελέγχει την βάση δεδομένων για ενημερώσεις, ειδοποιεί τον χρήστη μόλις εντοπίσει συναφή ενημέρωση. Η αναβάθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από κάποιο γραφικό πρόγραμμα (π.χ. gnome-software), είτε από κονσόλα ή απ’ ευθείας μέσω του διαύλου D-Bus.

Προς το παρόν το σύστημα σχεδιάζεται για χρήση σε Η/Υ, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τηλέφωνα, tablets και servers. Αυτή τη στιγμή, το LVFS είναι σε στάδιο beta και αναμένεται να ενσωματωθεί στο fedora μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές – κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβρη, στο fedora 23 ή το αργότερο στο fedora 24 την ερχόμενη άνοιξη. Ο δημιουργός του, Richard Hughes (Red Hat, Fedora, GNOME), έχει απευθυνθεί σε αρκετούς κατασκευαστές και ήδη κάποιοι χρησιμοποιούν δοκιμαστικά την υπηρεσία για προϊόντα, που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Με ανάρτηση στο προσωπικό του blog καλεί όλους τους χρήστες που ενδιαφέρονται να δουν το LVFS να υλοποιείται, να αφιερώσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους για να σκεφτούν ποιες συσκευές, που έχουν στην κατοχή τους, διαθέτουν προγραμματίσιμο υλικολογισμικό (μητρικές, κάρτες γραφικών ποντίκια κ.ο.κ.) και στη συνέχεια να επικοινωνήσουν με τα τεχνικά τμήματα των αντίστοιχων κατασκευαστών, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο LVFS.

Ας δώσουμε λοιπόν λίγα λεπτά από τον χρόνο μας για να βοηθήσουμε το αγαπημένο μας λειτουργικό και να κάνουμε και την δική μας ζωή πιο εύκολη!

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com