5 χρόνια Libreoffice!

Στις 28 του Σεπτέμβρη 2010 το LibreOffice ξεκίνησε ως ένα fork του OpenOffice.org από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που εκπροσωπούσαν την κοινότητα. Εκείνη την εποχή  το fork από το OpenOffice.org ήταν μια γενναία και αναγκαία απόφαση, επειδή η κοινότητα ΕΛΛΑΚ ανησυχούσε έντονα για τη επιβίωση του OpenOffice.org κάτω από την διαχείριση της Oracle.
Στην πραγματικότητα, η
ομάδα από τους 16 ιδρυτές του έργου ξεκίνησε ένα ανεξάρτητο έργο ελεύθερου λογισμικού υπό την επιστασία του Document Foundation, για να εκπληρώσει την υπόσχεση του η Sun είχε δώσει 10 χρόνια πριν, με την πρώτη ανακοίνωση του OpenOffice.org: Την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού με στόχο την προώθηση της ελεύθερης σουίτας εφαρμογών γραφείου στο επόμενο επίπεδο.

tdf-roadtolo50_sm_0

Μετά από πέντε χρόνια, το LibreOffice αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος ανταγωνιστής του Microsoft Office, και αυτό είναι φανερό από το αριθμό χρηστών και από τον αριθμό των επιτυχημένων μεταβάσεων σε Libreoffice. H έρευνα Future of Open Source Survey 2015 (διαφάνειες) περιλαμβάνεται το LibreOffice στον κατάλογο των επτά πιο πολύτιμων έργων ανοικτού κώδικα, με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν από περισσότερους από 1.300 επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Και η μετάβαση σε LibreOffice έγινε ακόμα πιο εύκολη, χάρη στο πρωτόκολλο Migration Protocol (PDF), ένα έγγραφο που συντάχθηκε από τους πιο έμπειρους ανθρώπους στο Document Foundation , και το οποίο περιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από πολλά μεγάλα έργα σε όλο τον κόσμο.

Το ταξίδι του LibreOffice ήταν εκπληκτικό. Στα πέντε αυτά χρόνια, οι προγραμματιστές του LibreOffice δεν έχουν χάσει ούτε μια προθεσμία έκδοσης της σουίτας, με τις σημαντικές αναβαθμίσεις έκδοσης στα τέλη Ιανουαρίου και Ιουλίου, και μικρές αναβαθμίσεις και ενημερώσεις σε μηνιαία βάση. Χάρη σε αυτό το σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, το LibreOffice δεν υστερεί σε τίποτα από άποψη χαρακτηριστικών και διαλειτουργικότητας.

Το LibreOffice 5.0, που έγινε διαθέσιμο στις αρχές Αυγούστου, υπήρξε η πιο επιτυχημένη σημαντική έκδοση, προκαλώντας και μια άνευ προηγουμένου ροή δωρεών προς το Document Foundation (8.000 δωρεές σε 30 ημέρες). Φυσικά, η επιτυχία αυτή αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των λήψεων, ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ανακοίνωση από τον Ιταλικό Υπουργείο Άμυνας για την μετάβαση 150.000 υπολογιστών του υπουργείου σε LibreOffice από τον Οκτώβριο του 2015.

Γίνετε μέλος της κοινότητας του LibreOffice για να βοηθήσετε την βελτίωση την τεκμηρίωσης, των μεταφράσεων, το εντοπισμών σφαλμάτων της εφαρμογής, και όπου αλλού μπορείτε να βοηθήσετε.

Πηγή άρθρου: http://opensource.com/life/15/9/libreoffice-turns-5

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com