Alliance for Open Media: Για έναν video codec ανοικτού κώδικα

Επτά από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στο διαδίκτυο δημιούργησαν την Alliance for Open Media,  μια κοινοπραξία για την ανάπτυξη ενός νέου video codec ανοικτού κώδικα για την προβολή εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας βίντεο και άλλων μέσων στο Διαδίκτυο.

openvideo

Ο Mozilla, η Google , η Amazon, η Cisco, η Intel, η Microsoft και η Netflix δημιούργησαν αυτή τη συμμαχία με στόχο αυτός ο ελεύθερος codec να ανταγωνιστεί με το High Efficiency Video Coding (HEVC), και τον επόμενο διάδοχο του H.264/MPEG-4 Advanced Video Coding (AVC). Με την τωρινή κατάσταση όσοι φορείς θέλουν να χρησιμοποιήσουν το HEVC πρέπει να αγοράζουν άδειες τόσο από την MPEG Licensing Authority (MPEG LA) όσο και από την HEVC Advance, πράγμα το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχίες για το κόστος χρήσης τους.

Τα μέλη της Συμμαχίας, συμφώνησαν να παραιτηθούν από τα όλα τα δικαιώματα της εφαρμογής του codec και οποιωνδήποτε πατεντών που κατέχουν σχετικά με τον codec. Όλο το έργο θα γίνει κάτω από την πολιτική πατεντών του World Wide Web Consortium (W3C), και ο πηγαίος κώδικας θα κυκλοφορήσει υπό την άδεια Apache 2.0.

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση η συμμαχία συνoψίζει τους στόχους της για τον νέο codec:

  • Διαλειτουργικός και ανοικτός
  • Βελτιστοποιημένος για το διαδίκτυο
  • Με δυνατότητα κλιμάκωσης σε οποιαδήποτε σύγχρονη συσκευή και οποιοδήποτε bandwidth
  • Σχεδιασμένος με χαμηλό υπολογιστικό αποτύπωμα και βελτιστοποιημένο για hardware
  • Ικανός για την μετάδοση βίντεο σε πραγματικό χρόνο με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα
  • Ευέλικτος για εμπορικό και μη-εμπορικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου και του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες

Το έργο αποσκοπεί να δημιουργήσει έναν νέο, ανοιχτό video codec με δεσμευτικές προδιαγραφές για τη μορφή των μέσων, την κρυπτογράφηση του περιεχομένου και την προσαρμοστικότητα του streaming για να φιλοξενήσει τις επερχόμενες νέες μορφές των μέσων ενημέρωσης.

aopenmedia2-300x300

Σε μια σχετική δημοσίευση ο CTO του MozillaDavid Bryant αναφέρει το σκεπτικό και τις ανησυχίες των συμμετεχόντων.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανάπτυξη ανοιχτών προτύπων σε έναν τομέα όπως οι video codecs είναι η επανεξέταση των πατεντών. Η Συμμαχία παρέχει ένα χώρο για να μοιραστούμε τα νομικά προβλήματα και θέματα μας χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε για μελλοντικά προβλήματα. Αυτό κατανέμει το φόρτο του έργου, και μας επιτρέπει να καινοτομούμε ταχύτερα και φθηνότερα, και παρέχει την σιγουριά ότι θα παράγουμε έναν πραγματικά ελεύθερο codec.”

Πηγή άρθρου: http://www.theregister.co.uk/2015/09/01/alliance_for_open_media/

Η ιστοσελίδα της δράσης: http://aomedia.org/

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com