Crowdsourcing μέσω κινητού: Μια προσπάθεια μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα

Το crowdsourcing (πληθοπορισμός) είναι μια μορφή κινητοποίησης και συμμετοχής του κοινού (ως καταναλωτές, πελάτες, πολίτες, ή εργαζόμενοι) σε δράσεις και έργα που ανατίθονται από κάποιους οργανισμούς. Με τη χρήση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, οι οργανισμοί αξιοποιούν τη “συλλογική νοημοσύνη” και τη συμμετοχή του κοινού για να εντοπίσουν και να επιλύσουν προβλήματα, να χαράξουν πολιτική, να διαχειριστούν κρίσεις, να βελτιώσουν ή να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες. Ο μηχανισμός της αξιοποίησης της συλλογικής νοημοσύνης μέσω πληθοπορισμού δημιουργεί μια υπόσχεση μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας και επιφέρει την ενδυνάμωση των πολιτών μέσω της συμμετοχής.
Ως μοντέλο παραγωγής ο πληθοπορισμός μοιάζει με το ανοικτό λογισμικό αλλά έχει μια βασική διαφορά: η παραγωγή ανοικτού λογισμικού είναι μια συνεργατική διαδικασία που εκκινείται και αναλαμβάνεται εθελοντικά από μέλη του κοινού, ενώ στο crowdsourcing η δραστηριότητα ξεκινά από έναν οργανισμό και η δουλειά μπορεί να αναληφθεί από ένα άτομο ή μια ομάδα.

nextgov-medium

Με τη εξέλιξη της τεχνολογίας τα smartphones και τα tablets είναι από τις πιο δημοφιλείς συσκευές για την ανάπτυξη εφαρμογών crowdsourcing μιας και επιτρέπουν την συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από τον καθένα μας. Σύμφωνα με το μοντέλο του crowdsourcing, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) καλεί τους Αθηναίους να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή πειραματική εκστρατεία iSPEX, η οποία έχει στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτών-μετρητών της αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Για το σκοπό αυτό, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ έχει αναλάβει τη διάθεση συσκευών iSPEX στους ενδιαφερόμενους εθελοντές, αρκεί να είναι κάτοχοι κινητών iPhone 4/4s/5/5s. Η καμπάνια iSPEX-EU 2015 διοργανώνεται από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Λάιντεν υπό την αιγίδα της UNESCO και η Αθήνα είναι μία από τις ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχει. Στις 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00 – 21:00, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της βραδιάς του Ερευνητή (http://www.renathens.gr/), οι πολίτες μπορουν να ενημερωθούν το iSPEX, να πάρουν συσκευές iSPEX και να εκτελέσουν τις πρώτες μας μετρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα για το crowdsourcing
Δημοφιλείς εφαρμογές και frameworks ανοικτού κώδικα για crowdsourcing: OpenDataKit  Pybossa , Ushahidi

Περισσότερα για το iSPex

 

Πηγές άρθρου: Wikipedia , Crowdsourcing,Impact and Challenges” από The open book του OKNF , http://beyond-ispex.gr

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com