Το Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας επιλέγει LibreOffice για τους 150.000 σταθμούς εργασίας του

Το Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες την πρόθεση του για την μετάβαση σε LibreOffice και Open Document Format (ODF). Μέχρι το τέλος του 2016, το Libreoffice θα εγκατασταθεί σε 150.000 σταθμούς εργασίας και θα είναι δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος εφαρμογή του LibreOffice στην Ευρώπη. Η μετάβαση ανακοινώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου από τo LibreItalia Association.

libre-office4

Την εγκατάσταση και την εφαρμογή του LibreOffice θα διαχειρίζονται από κοινού το LibreItalia Association και το Υπουργείο ‘Αμυνας . Η ΜΚΟ του LibreItalia θα βοηθήσει το υπουργείο να προετοιμάσει εκπαιδευτές σε διάφορα μέρη του στρατού και του Υπουργείου και να αναπτύξει μια σειρά από online μαθήματα για να βοηθήσει στη μετάβαση στο LibreOffice. Το υλικό των μαθημάτων θα είναι δημόσια διαθέσιμο, χρησιμοποιώντας μια άδεια Creative Commons.
Η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου και του LibreItalia υπεγράφη στις 15 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, από το Ruggiero Di Biase, υποναύαρχο και Γενικό Διευθυντή των Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Άμυνας  και της Sonia Montegiove, Πρόεδρο του LibreItalia Association.

Ο Ιταλικός οργανισμός για την Ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα (AGID) συγχαίρει το Υπουργείο Άμυνας, γράφει στην ανακοίνωση του το LibreItalia και “Ελπίζει ότι και άλλοι οργανισμοί μπορούν να ακολουθήσουν.” Η μετάβαση στο LibreOffice εντάσσεται στην εφαρμογή του νόμου του Ιουνίου του 2012 που ψηφίστηκε από το Ιταλικό κοινοβούλιο, που τονίζει ότι οι εφαρμογές ελεύθερου και ανοικτού κώδικα θα πρέπει να είναι η βασική επιλογή για τη δημόσια διοίκηση της χώρας.

Το Υπουργείο Άμυνας είναι η πρώτη κεντρική κυβερνητική οργάνωση στην Ιταλία που μεταβαίνει σε μια σουίτα εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιφέρειες, επαρχίες και δήμοι της Ιταλίας που χρησιμοποιούν ήδη το LibreOffice, όπως η Regione Emilia Romagna, οι επαρχίες της Περούτζια, Κρεμόνα, Ματσεράτα, Bolzano και του Trento, και οι πόλεις της Μπολόνια, της Πιατσέντζα και της Ρέτζιο Εμίλια.

Το έργο του Υπουργείου Άμυνας είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη μετάβαση στην ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση σε σουίτες γραφείου ελεύθερου λογισμικού είναι του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, με 240.000 σταθμούς εργασίας. Στην Γαλλία, πολλά υπουργεία χρησιμοποιούν σουίτες γραφείου ανοικτού κώδικα όπως το LibreOffice, συμπεριλαμβανομένης της Εφορίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Γεωργίας. Ακόμα το LibreOffice χρησιμοποιείται σε αρκετούς σταθμούς εργασίας της Γαλλικής χωροφυλακής.

Τον Ιούνιο του 2014, η κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα (Ισπανία) επιβεβαίωσε ότι σε 10.000 υπολογιστές στον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης  της πόλης θα τρέχουν εφαρμογές ανοικτού κώδικα, και ότι σχεδιάζει να κάνει το ίδιο για τους υπόλοιπους 22.000 υπολογιστές της. Η πόλη του Μονάχου τρέχει το LibreOffice και Linux σε πάνω από 18,000 σταθμούς εργασίας.

 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/italian-military-switch-libreoffice-and-odf

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com