Η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ επιλέγει το ανοικτό λογισμικό Κoha

H βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την πλήρη μετάβαση της στο βραβευμένο ανοιχτού κώδικα λογισμικού διαχείρισης βιβλιοθηκών Koha και ζητάει την ψήφο σας για να διοργανώσει στην Θεσσαλονίκη το επόμενο Kohacon.

koha-logos-all-words-6cm

Το Koha είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα. Αναπτύχθηκε αρχικά από την Katipo Communications Ltd.στη Νέα Ζηλανδία και συντηρείται απο εκατοντάδες προγραμματιστές από όλο τον κόσμο μέσω της ιστοσελίδας της κοινότητας http://koha-community.org/  (Και στην Ελλάδα από την ελληνική κοινότητα του Koha στο https://kohaprojectgr.wordpress.com/ ) . Σήμερα το Koha θεωρείται το πιο προηγμένο ILS (Integrated Library System) ανοικτού κώδικα στην αγορά και έχει υιοθετηθεί από εκατοντάδες βιοβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο

Το koha μπορεί να λειτουργήσει σε όλα σχεδόν τα λειτουργικά συστήματα (Linux, Unix,Windows,MacOS) και έχει σχεδιαστεί στηριζόμενο σε δύο ειδών βάσεων δεδομένων (απλού κειμένου και σχεσιακή). Μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να καλύψει το φορτίο οποιασδήποτε βιβλιοθήκης ανεξαρτήτως μεγέθους και με την με τη χρήση ανοικτών προτύπων και πρωτοκόλλων βιβλιοθηκών  εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ αυτού και άλλων συστημάτων και τεχνολογιών. Η διαχείριση του γίνεται μέσω απλού περιηγητή ιστοσελίδων, και διανέμεται κάτω από GPL.

Με αφορμή της μετάβαση της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ από το εμπορικό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης βιβλιοθήκης που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα, στο αντίστοιχο ανοιχτού κώδικα Koha, Το Α.Π.Θ έχει υποβάλει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του επόμενου KohaCon στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το KohaCon είναι το ετήσιο συνέδριο της παγκόσμιας κοινότητας ανάπτυξης και υποστήριξης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα για βιβλιοθήκες (Koha).
Ο διοργανωτής για το 2016 αναδεικνύεται μετά από ψηφοφορία, μεταξύ όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση. Για τη διοργάνωση του 2016, εκτός από την Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ,  έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Εθνική Βιβλιοθήκη των Φιλιππίνων. Η ψηφοφορία για την επιλογή της χώρας/φορέα που θα διοργανώσει το ετήσιο συνέδριο για το 2016 ξεκίνησε χθες (9 Σεπτεμβρίου 2015) και θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Σε αυτήν μπορεί να ψηφίσει όποιος ενδιαφέρεται, για μία φορά. Θα χρειαστεί απλά να συμπληρώσετε το e-mail σας. Η ψήφος είναι μυστική και τα στοιχεία σας δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τρίτους.

Για να συμμετέχετε στην ψηφοφορία, πατήστε εδώ.

Περισσότερα για την πρότασή του A.Π.Θ  εδώ.
Περισσότερα για το KohaCon εδώ.

Logo_GR2_NEW_trans_1

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com