Ο ανοικτός κώδικας και τα ανοικτά δεδομένα οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς: Το παράδειγμα της Γαλλίας

Οι πολιτικές της Γαλλίας πάνω στον ανοικτό κώδικα και στα ανοιχτά δεδομένα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των γαλλικών επιχειρήσεων και των παρόχων υπηρεσιών TΠΕ, λέει ο Didier Tranchier, Καθηγητής Διοίκησης και Καινοτομίας στο ερευνητικό ινστιτούτο Institut Mines-Telecom.

Ο Καθηγητής Tranchier,  μίλησε στο συνέδριο Mindtrek openmind στο Τάμπερε (Φινλανδία) το Σεπτέμβριο.  Σύμφωνα με τον  Tranchier, υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των πολιτικών της Γαλλικής κυβέρνησης και της ταχείας ανάπτυξης των επιχειρήσεων ανοιχτού κώδικα. Μια έκθεση του 2013 από το Conseil National du Logiciel Libre, μια ομάδα που αντιπροσωπεύει περίπου 300 επιχειρήσεις ΤΠΕ, αναφέρει ότι τα συνολικά έσοδα των μελών της ήταν γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ – ή το 6% των συνολικών εσόδων του λογισμικού και υπηρεσιών ΤΠΕ των επιχειρήσεων της Γαλλίας. “Εκείνη τη χρονιά, ο τομέας του ανοικτού κώδικα της Γαλλίας που ήδη απασχολούσε περίπου 30.000 άτομα και είδε τα έσοδα του να αυξάνονται περίπου 68%», ανέφερε ο Tranchier.

open-source-innovation

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας επιχείρησης ανοιχτού κώδικα που κατέστη δυνατή από τις ευνοϊκές πολιτικές της Γαλλίας είναι η εταιρία Anevia, είπε ο Tranchier. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους αρχικούς προγραμματιστές του της εφαρμογής αναπαραγωγής πολυμέσων ανοιχτού κώδικα VLC και τον Ιούνιο του 2014 εισήχθηκε στο χρηματιστήριο του Παρισιού.  Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις εταιρίας Linagora, Nuxeo και Talend.

Ομοίως, οι πολιτικές ανοιχτών δεδομένων της Γαλλίας βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων ΤΠΕ, είπε ο Tranchier. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την Snips και την ParrotΗ πρώτη κατασκευάζει εφαρμογές big data και τον Ιούνιο κατάφερε να έχει σε 6,3 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις κεφαλαίων. Η τελευταία κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας ασύρματα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων minidrones, αισθητήρων Bluetooth, ασύρματων ακουστικών και hands-free κιτ αυτοκινήτου. “Γύρω από κάθε προϊόν, υπάρχει μια κοινότητα των προγραμματιστών ανοικτού κώδικα που αναπτύσσουν εφαρμογές και μοιράζονται τον κωδικό τους για Github“, δήλωσε ο Tranchier.

frbus

Οι πολιτικές ανοικτότητας επηρεάζουν και τον τομέα της εκπαίδευσης της Γαλλίας, δήλωσε ο καθηγητής Tranchier, με το σχολείο 42 να είναι το καλύτερο παράδειγμα. «Το σχολείο ιδρύθηκε το 2013 από τον επιχειρηματία Xavier Niel, και δεν έχει καθηγητές, τάξεις, κοιτώνες και δίδακτρα.” Το σχολείο έχει 1000 μαθητές κάθε χρόνο, διδάσκοντάς τους πώς να αναπτύσσουν λογισμικό.
Το κίνημα ανοικτότητας θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε πολλούς νέους τομείς», δήλωσε ο Tranchier. Ο ίδιος προβλέπει μια παγκόσμια επανάσταση: ” που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελευθερία της ανθρωπότητας. Στα γαλλικά, το «ανοιχτό» μεταφράζεται ως «ελεύθερο» και ο ανοικτός κώδικας και τα ανοιχτά πρότυπα συμβάλλουν στην προώθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας για όλους. “

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Όλη η παρουσίαση του Tranchier (pdf)

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com