Δεν υπάρχει DRM στην JPEG: Μια δράση του EFF

Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ τη σάρωση ή την φωτοτυπία ενός χαρτονομίσματος, μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι  μερικά ιδιόκτητα λογισμικά-όπως το Adobe Photoshop, ή το ενσωματωμένο λογισμικό στο φωτοτυπικό μηχάνημα, δεν σας αφήνει να το κάνετε. Αυτό συμβαίνει γιατί το λογισμικό ψάχνει κρυφά ορισμένα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως τελείες EURion στα έγγραφα που σαρώνετε, και είναι σχεδιασμένο ώστε να αρνηθεί να σας αφήσει να κάνετε ένα αντίγραφο, ακόμα και αν το αντίγραφο θα ήταν για ένα νόμιμο σκοπό .

effq

Τώρα φανταστείτε αν έχετε το ίδιο πρόβλημα με οποιαδήποτε εικόνα που βρίσκεται online -ότι ο υπολογιστής σας δεν θα σας αφήσει να κάνετε ένα αντίγραφο του Gene Wilder όταν φτάχνετε ένα meme, ή θα σας σταματήσει την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τον λογαριασμό Pinterest σας, ή θα εμπόδιζε έναν καλλιτέχνη από τη χρήση μιας ψηφιακής φωτογραφίας ως βάση για ένα νέο έργο τέχνης. Αυτό είναι ουσιαστικά που η Επιτροπή JPEG συζητά αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, κατά την εξέταση της πρότασης για την προσθήκη DRM στην μορφή εικόνας JPEG.

Η επαγγελματική έκδοση της μορφής JPEG, το JPEG 2000, έχει ήδη μια επέκταση DRM που ονομάζεται JPSEC. Αλλά η χρήση του JPEG 2000 περιορίζεται σε πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως η ιατρική απεικόνιση, η μετάδοση κινηματογραφικών εικόνα και αρχείων, ως εκ τούτου, το DRM στο JPEG 2000 δεν έχει επηρεάσει τη χρήση των online εικόνων. Τώρα, το JPEG Privacy and Security group εξετάζει ουσιαστικά το backporting του DRM, στην απλή μορφή του JPEG, το οποίο θα έχει ευρύτερες συνέπειες για το ανοικτό παγκόσμιο ιστό.


Το EFF συμμετείχε στη συνεδρίαση της ομάδας στις Βρυξέλλες για να πει στα μέλη της επιτροπής JPEG, ότι το DRM θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα. Η παρουσίαση του EFF εξηγεί γιατί δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικό κλείδωμα σε έργα με DRM, επισημαίνει πως το DRM μπορεί να παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα του χρήστη κατά τη διάρκεια μιας εργασίας πνευματικών δικαιωμάτων (όπως δίκαιη χρήση χρήση και αναφορά), και προειδοποιεί πως με το DRM οι ερευνητές ασφάλειας σε νομικό κίνδυνο, καθώς η τυποποίηση θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ακόμα, το DRM δεν θα βοηθήσει στη διατήρηση της αξίας των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι τα έργα και οι συσκευές με προστασία DRM θα εκτιμώνται λιγότερο από τους χρήστες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για την κρυπτογραφία σε εικόνες JPEG. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα σύστημα που θα επιτρέπει την προαιρετική υπογραφή και την κρυπτογράφηση μεταδεδομένων JPEG. Για παράδειγμα, η περίπτωση της χρήσης μιας εικόνας που περιέχει προσωπικές πληροφορίες για το άτομο που απεικονίζεται, θα ήταν ίσως χρήσιμο να μπορεί το άτομο να υπογράφει ψηφιακά τα μεταδεδομένα της φωτογραφίας, ή και να τα κρυπτογραφήσει για να μην έχουν πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες. Οι εφαρμογές θα απορούσαν επίσης να λειτουργήσουν πάνω σε αυτά τα μεταδεδομένα, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει ήδη σήμερα: Για παράδειγμα, τα όρια πρόσβασης που θέτει το Facebook στις φωτογραφίες σας σε αυτούς που έχετε επισημάνει ως φίλους σας. Επί του παρόντος, ορισμένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και το Twitter, αφαιρούν αυτόματα τα μεταδεδομένα εικόνας σε μια προσπάθεια να διατήρησης του απορρήτου των χρηστών. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό επίσης αφαιρεί πληροφορίες σχετικά με τον δημιουργό και την άδεια χρήσης της εικόνας. Μια καλύτερη λύση, με την οποία δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στην μορφή εικόνας JPEG, θα ήταν, αν πλατφόρμες έδιναν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο στα μεταδεδομένα που αποκαλύπτονται όταν φορτώνουν μια εικόνα, και όχι να τα αφαιρούν όλα.

Το EFF καλεί την επιτροπή JPEG να συνεχίσει να δουλεύει πάνω σε ανοικτά πρότυπα βασισμένα στην Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού (PKI) για εικόνες JPEG που θα μπορούσαν να καλύψουν ορισμένες από τις περιπτώσεις νόμιμης χρήσης για τη βελτίωση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, με ένα ανοικτό, και συμβατό προς τα πίσω τρόπο. Ωστόσο, το EFF προειδοποιεί ενάντια σε κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης της μορφής αρχείου για την επιβολή περιορισμών ενάντια στην ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων, και του κλειδώματος της εικόνας ή τον περιορισμό των πράξεων που μπορούν να εκτελεστούν σε αυτή.

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org

Αφήστε μια απάντηση