EFF: Η Ανοικτή πρόσβαση οδηγεί σε μια πιο συνεργατική και ελεύθερη κοινωνία

Η Ανοικτή Πρόσβαση είναι η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλλαγμένη από τέλη και τους περισσότερους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων  πρόσβαση σε ψηφιακό ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιεχόμενο.

open-share-1b

Το  θέμα για την φετινή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης είναι το “ανοικτή για συνεργασία,” και επικεντρώνεται σε αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό για την ανοικτή πρόσβαση: Η Ανοικτή πρόσβαση, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και εκτός, οδηγεί στην εξάπλωση και κλιμάκωση της συνεργασίας  μεταξύ των δημιουργών.
Όταν η έρευνα είναι κλειστή, κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση
σε αυτή, εκτός και αν οι ερευνητές (ή πιο συχνά, τα ιδρύματα στα οποία εργάζονται ή σπουδάζουν) μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις ακριβές συνδρομές σε περιοδικά ή online βιβλιοθήκες. Όταν η έρευνα είναι ανοιχτή, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση, να μελετήσει και να τη χρησιμοποιήσει, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό ή τη σχέση του με ένα φορέα.

Η Ανοικτή Πρόσβαση ανοίγει επίσης τον δρόμο σε ένα είδος συνεργασίας που διαφορετικά δεν θα υπήρχε. Οι συγγραφείς που δημοσιεύουν την έρευνά τους σε ένα περιοδικό ανοικτής πρόσβασης ή το αποθηκεύουν σε ένα αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης μετά τη δημοσίευση, προσκαλούν τους άλλους να το χρησιμοποιήσουν και να το μετατρέψουν με τρόπους που δεν θα είχαν καν φανταστεί. Η εργασία τους μπορεί να γίνει μέρος ενός μεγαλύτερου έργου, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το σώμα της κοινής γνώσης.

Τον περασμένο μήνα, το περιοδικό Business Insider πήρε συνεντεύξη από τον Mark Hahnel, Ιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλο της Figshare, μια πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης για raw ομάδες δεδομένων και στατιστικών στοιχείων. Σύμφωνα με τον Hahnel, ένα πρόβλημα με τις παραδοσιακές επιστημονικές εκδόσεις είναι ότι πολλά περιοδικά δεν δημοσιεύουν αρνητικά αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες εν αγνοία τους επαναλαμβάνουν τα ίδια πειράματα με τους προηγούμενους .

  "Αν ψάχνατε για τη θεραπεία για τον καρκίνο, είστε σε θέση να βρείτε την έρευνα που δείχνει μια θετική έκβαση, 
όπως το "Χ φάρμακο φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην παράταση της ζωής του ασθενούς." 
Ωστόσο, είναι δύσκολο να βρεθούν τα άλλα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που  στα οποία παρουσιάζονται έρευνες 
για άλλα φάρμακα ή τρόπους μια θεραπεία που δεν λειτούργησαν ή λειτούργησαν μόνο σε μερικούς ανθρώπους."

Με την ανταλλαγή των δεδομένων μέσα από πλατφόρμες όπως το Figshare, οι ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν παγκόσμια δίκτυα συνεργασίας και την οδηγηθούν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων γρηγορότερα. H Ανοικτή πρόσβαση καταρρίπτει και τα παραδοσιακή ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων που είχαν πρόσβαση σε online βιβλιοθήκες έρευνας και εκείνων που δεν είχαν. Η ανοικτή πρόσβαση διευκολύνει την συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών και μη ακαδημαϊκών. Για παράδειγμα ο Jack-Andraka όταν ήταν 16 ετών, χρησιμοποίησε έγγραφα ανοικτής πρόσβασης από το PubMed Central να αναπτύξει μια μέθοδο για την ανίχνευση ενός σπάνιου είδος καρκίνου.

Η Ανοικτή πρόσβαση είναι κάτι περισσότερο από την έρευνα
Υπό μια ευρύτερη έννοια, η ανοικτή πρόσβαση και η συνεργασία που γεννά, βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών από τις αρχές για τις οποίες αγωνίζεται το EFF. Όταν υποστηρίζει το EFF μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, αυτό συμβαίνει γιατί ο τρόπος που τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σήμερα διαρθρωμένα περιορίζουν την πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό. Τα πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες στους ανθρώπους που συνεργάζονται για πολιτισμό, και η υπερβολική έκταση και η διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων κρατούν τις συνεισφορές της προηγούμενης γενιάς κλειδωμένες. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την καινοτομία και προορίζονται να διδάξουν τον κόσμο πώς οι εφευρέσεις που περιγράφουν λειτουργούν. Αλλά σήμερα συμβαίνει το αντίθετο.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η μεγαλύτερη μάχη της ανοικτής πρόσβασης μπορεί να είναι και πάνω στην διαδικασία της νομοθεσίας. Ακριβώς όπως η έρευνα είναι πιο ευεργετική όταν ένας μη-ακαδημαϊκός μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν, έτσι και ο νόμος είναι περισσότερο δίκαιος όταν η νομοθεσία δεν γίνεται στα κρυφά. Οι τρομακτικές λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας Trans-Pacific στέκεται ως μια σκληρή υπενθύμιση του γιατί πρέπει να υπάρχει ανοικτότητα όταν γράφονται οι νόμοι.

Είτε είναι σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ή σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, η ίδια αρχή ισχύει: η δημόσια ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών οδηγεί σε μια πιο συνεργατική, και πιο ελεύθερη κοινωνία.

 

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/deeplinks/2015/

Διαβάστε περισσότερα για την Ανοικτή πρόσβαση

Δείτε τις δράσεις για την εβδομάδα ανοικτής πρόσβασης στην Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com