Νέα από τον πλάνητη…planet.ellak.gr: Απολογισμός εκδηλώσεων #thesswiki 26-27/9

 

 

 

 

 

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του #thesswiki project και ενταγμένο στο πρόγραμμα των Δημητρίων πραγματοποιήθηκαν εκπαίδευση για τη Βικιπαίδεια και ξεναγήσεις για βικιπαιδιστές σε επιλεγμένα μουσεία της πόλης στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η συμμετοχή ήταν  ικανοποιητική – παρά την βροχή- και συμμετείχαν έμπειροι έλληνες βικιπαιδιστές, βικιπαιδιστές από την Βουλγαρία και την πΓΔΜ, επιμελητές μουσείων και αρχείων της Θεσσαλονίκης, μέλη κοινοτήτων όπως η SheSharp, και απλοί φίλοι της Βικιπαίδειας. Υπενθυμίζουμε ότι ένας από τους στόχους του #thesswiki είναι η ανάπτυξη λημμάτων για τη Θεσσαλονίκη σε όσο το δυνατό περισσότερες γλώσσες/Βικιπαίδειες.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, και τις επόμενες ημέρες τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία (μουσεία και μνημεία) της πόλης, πινακίδες με QR codes όπου οι επισκέπτες θα λαμβάνουν στο κινητό τους πληροφορίες απευθείας στη γλώσσα τους μέσω της Wikipedia. Οι επισκέπτες δεν έχουν να κάνουν τίποτε περισσότερο πέρα από το να σκανάρουν με το κινητό τους το QR-code (χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή όπως το Barcode Scanner αν δεν υπάρχει ήδη στη συσκευή τους), και αυτό τους οδηγεί απευθείας στο λήμμα της Βικιπαίδειας που υπάρχει στη δική τους γλώσσα.

Μετά την κεντρική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά το project και τα δεδομένα του, και έγιναν παρουσιάσεις λειτουργιών της Βικιπαίδειας και συγγραφή λημμάτων από τους περισσότερο έμπειρους χρήστες, έγιναν ειδικές ξεναγήσεις για τους Βικιπαιδιστές. Η πρώτη ήταν ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από επιμελητή αρχαιολόγο του μουσείου. Ακολούθως έγινε μια ειδική ξενάγηση στα παρασκήνια και όλους τους χώρους του Βασιλικού Θεάτρου, όπου οι Βικιπαιδιστές έμειναν εντυπωσιασμένοι. Την Κυριακή έγιναν επικολλήσεις QR-codes και ξεναγήσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στα οποία δόθηκε αρκετή έμπνευση για μελλοντική συγγραφή λημμάτων.

Το #thesswiki θα συνεχίσει με μελλοντικές δράσεις σε στενή επαφή με τους πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης, μεγαλώνοντας το ψηφιακό αποτύπωμα της Θεσσαλονίκης στην Βικιπαίδεια και το υπόλοιπο διαδίκτυο.

 

 

Πηγή: planet.ellak.gr Wikimedia Greece

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com