Πόσο αξίζει σε χρήματα ο Ανοικτός κώδικας;

Τα τελευταία 10 χρόνια, κάθε νέα τεχνολογία που είναι διαθέσιμη, βασίζεται σε Ανοικτό κώδικα. Πολλά έχουν γραφτεί για τον πολλαπλασιαστική αξία των προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα, αλλά όχι για την αξία τους σε χρήμα.

Έτσι το Linux Foundation φέτος έκανε μια έρευνα πάνω στον κώδικα των συνεργατικών έργων που φιλοξενούνται στο Linux Foundation, με στόχο να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Ποια είναι η αξία κόστους σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) που υπάρχει σε αυτά τα έργα του ιδρύματος;

Και η απάντηση είναι: σχεδόν 5 δις δολάρια!

linuxfoundation5b

Τα ευρήματα της έρευνας βασίζονται σε μια πολύ γνωστή μέθοδο ανάλυσης κώδικα που ονομάζεται COCOMOμε την οποία εξετάστηκε όλος ο κώδικας στα αποθετήρια έργων Git του ιδρύματος. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

Μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα, υπήρχαν 115.013.302 γραμμές πηγαίου κώδικα στα έργα που φιλοξενούνται στο Linux Foundation. Με την χρήση του μοντέλου COCOMO, εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα της προσπάθειας που απαιτείται για να ξαναγραφτούν από την αρχή αυτές οι γραμμές είναι 41.192 ανθρωποέτη. Δηλαδή θα πάρει 30 χρόνια σε μια ομάδα από 1.356 προγραμματιστές για να αναδημιουργήσουν τη βάση κώδικα που υπάρχει στα τρέχοντα συνεργατικά έργα που φιλοξενούνται στο Linux Foundation. Η συνολική οικονομική αξία αυτού του έργου εκτιμάται σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

dgeniouslinfound

Για το Linux Foundation είναι σαφές ότι η πολυπλοκότητα που υπάρχει στο σύγχρονο λογισμικό σήμερα, απαιτεί μια οικονομική επένδυση που είναι απίθανο να επωμιστεί μόνη της από μια εταιρεία. Από το cloud computing μέχρι και τους νέους τρόπους για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των εφαρμογών, το μέλλον των υπολογιστών είναι ανοικτό και συνεργατικό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αντιπάλους και ανταγωνιστές να συνεργάζονται στα ίδια προγράμματα. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν το Cloud Foundry όπου η HP, IBM, η Pivotal και άλλες εταιρίες βασίζουν τις στρατηγικής σημασίας, πλατφόρμες cloud τους σε αυτό το έργο ανοικτού λογισμικού. Η ίδια η Google έχει ενώσει τις δυνάμεις της με άλλες εταιρίες για να δημιουργήσουν το Cloud Native Computing Foundation Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν Linux και συνεργάζονται μεταξύ τους για να χτίσουν την επόμενη πλατφόρμα για IVI.

Οι αλλαγές στις παραδοσιακές εταιρίες όπως και στην βιομηχανία λογισμικού βρίσκονται πια σε πλήρη εξέλιξη. Οι υπηρεσίες και η ταχύτητα στην αγορά είναι το κλειδί, καθώς και η αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας που συνδέεται με τη διαχείριση και την ανάπτυξη όλων αυτών των εκατομμυρίων (ή δισεκατομμύρια) γραμμών κώδικα. Ο ανοικτός κώδικας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των αλλαγών. Η αξία κόστους του ανοικτού κώδικα που εμφανίζεται σε αυτήν την έκθεση και η υιοθέτηση αυτού του κώδικα από τις εταιρίες, φανερώνει ένα σαφές και πειστικό όραμα για το μέλλον.

linfounf5b2

 

Η έκθεση της έρευνας: http://www.linuxfoundation.org/publications

Τα συνεργατικά έργα του Linux Foundation: http://collabprojects.linuxfoundation.org/

 

Πηγή άρθρου: http://www.linuxfoundation.org/news-media

One thought on “Πόσο αξίζει σε χρήματα ο Ανοικτός κώδικας;

  1. Χωρίς καμία διάθεση μείωσης της αξίας του κώδικα αυτού, αλλά έχοντας 20 χρόνια εμπειρία στην έρευνα και εφαρμογή παραμετρικών μοντέλων κόστους, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αυτή η εκτίμηση είναι υπερβολική. Το μοντέλο COCOMO είναι απαρχαιωμένο, βασίζεται σε δεδομένα παραγωγικότητας πολύ παλιά και επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία τέτοια εκτίμηση. Ακόμη και αν αγνοήσουμε τον επαναχρησιμοποιημένο κώδικα, μία ρεαλιστική εκτίμηση θα ήταν κοντά στα 1-2 δισ. Αλλά όλες οι εκτιμήσεις αυτές είναι χονδρικές και γενικά δημιουργούν λάθος εντυπώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com