Κάλεσμα συμμετοχής σε ελεύθερα μαθήματα στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων

open-education_original_cropΣτο πλαίσιο της δράσης του Δήμου Αθηναίων, «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία», η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα(ΕΕΛ/ΛΑΚ) σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Αθήνα σας καλούν να παρακολουθήσετε τα ανοικτά μαθήματα που θα γίνουν στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών (Π. Κυριακού 12, Αμπελόκηποι).

Στα μαθήματα αυτά θα μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί (συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής), για να μάθει τι είναι ένας Ανοικτός Εκπαιδευτικός Πόρος (ΑΕΠ) καθώς και να εξοικειωθεί με την έννοια των πνευματικών δικαιωμάτων, να εκπαιδευτεί στη χρήση τεχνολογιών Ανοιχτού Υλικού (Εφαρμογές 3d printing) αλλά και να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για να εμπλουτίζει με πληροφορίες χάρτες της γειτονιάς του.

 

Στο  2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών (Π. Κυριακού 12, Αμπελόκηποι) θα γίνουν οι εξής θεματικές ενότητες:  

  • Σχολείο Τρισδιάστατης Εκτύπωσης: δύο τρίωρα μαθήματα (το πρώτο στις 2 Δεκεμβρίου και το δεύτερο στις 9 Δεκεμβρίου 2015)
  • Σχολείο Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων: δύο μαθήματα 2,5 ωρών (το πρώτο στις 11 Ιανουαρίου και το δεύτερο στις 18 Ιανουαρίου 2016)
  • Σχολείο Open Street Map: δύο τρίωρα μαθήματα (το πρώτο στις 20 Ιανουαρίου 2016 και το δεύτερο στις 27 Ιανουαρίου 2016)

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα  και τα μαθήματα για το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών (Π.Κυριακού 12, Αμπελόκηποι) παρουσιάζεται παρακάτω:

3dprint

 

Σχολείο Τρισδιάστατης Εκτύπωσης

 

Θεματική Ενότητα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου
Σχολείο Τρισδιάστατης Εκτύπωσης: 17.30-20.30 17.30-20.30

 

Ο κάθε κύκλος παρουσιάσεων του σχολείου τρισδιάστατης Εκτύπωσης καλύπτει την εισαγωγή στις έννοιες της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα βασικά εργαλεία σχεδιασμού και παραμετροποίησης αντικειμένων καθώς και την ολοκλήρωση ενός προσωπικού πρότζεκτ εκτύπωσης για κάθε συμμετέχοντα.

Σκοπός των σεμιναρίων αυτών είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τις τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης. την διαδικασία ένταξης των τεχνολογιών αυτών στη μαθησιακή διαδικασία και παραγωγική διαδικασία όπως και τα πιθανά οφέλη ή προβλήματα από την υιοθέτησή τους. Πιθανή εμπειρία στην αξιοποίηση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας είναι χρήσιμη αλλά όχι απαραίτητη.

 

oer_logo_EN_2_RGB

 

Εργαστήριο Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων

 

Θεματική Ενότητα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016
Εργαστήριο Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων 17.30-20.00 17.30-20.00

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τι είναι ένας Ανοικτός Εκπαιδευτικός Πόρος (ΑΕΠ) καθώς και να εξοικειωθούν με την έννοια των πνευματικών δικαιωμάτων. Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι, θα παρουσιαστούν παραδείγματα αποθετηρίων ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλαπλές εκπαιδευτικές εφαρμογές και θα δοθούν παραδείγματα και πηγές αναζήτησης ΑΕΠ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τους δικούς τους ΑΕΠ, αναμιγνύοντας πόρους ανθρώπων από όλο τον κόσμο!

Η συνολική διάρκεια του εργαστηρίου είναι 5 ώρες (μοιρασμένες σε δύο συναντήσεις), και

οι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει είναι οι ακόλουθες:

– Ανοιχτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ)

– Άδειες Χρήσης Creative Commons

– Το Παιχνίδι των ΑΕΠ (“The OER Game”)

– Αναμιγνύοντας/Δημιουργώντας δικούς μου ΑΕΠ (Remixing OER)
Openstreetmap_logo.svg

 

Σχολείο Open Street Map

Θεματική Ενότητα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016
Σχολείο Open Street Map 17.30-20.30 17.30-20.30

Το Σχολείο έχει ως στόχο την γνωριμία με τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών το Ελεύθερο Λογισμικό και τα Ανοιχτά Γεωχωρικά Δεδομένα. Αυτή η γνωριμία θα ολοκληρωθεί με την χρήση του OpenStreetMap, μια διαδικτυακή εφαρμογή χαρτογράφησης και διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις παραπάνω έννοιες και με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα είναι ικανοί να χρησιμοποιούν / επεξεργάζονται αλλά και να συμβάλουν / συμμετέχουν στην ανάπτυξη του περιεχομένου του OpenStreetMap.

Στα μαθήματα αυτά θα μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τον κόσμο των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών καθώς και να μάθει να πλοηγείται στο  OpenStreetMap. Απαιτείται μια εξοικείωση με τον Η/Υ, την διαδικτυακή πλοήγηση και καλή (lower) γνώση της Αγγλικής γλώσσας για όποιο/α εγχειρίδια δεν έχουν ήδη μεταφραστεί στα Ελληνικά. Θα εκπαιδευτεί να προσθέτει, διαγράφει ενημερώνει ή/και διορθώνει υπάρχοντα στοιχεία: γεωχωρικά, γεωγραφικά ή άλλα περιγραφικά ή μη δεδομένα κι έτσι θα αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για να εμπλουτίζει με πληροφορίες τους ανοιχτούς χάρτες της γειτονιάς του ή και αλλού. Επίσης θα ενημερωθεί για την παγκόσμια δραστηριότητα χαρτογράφησης είτε για ανθρωπιστικούς είτε για άλλους λόγους.

 

Wikipedia-logoΣχoλείο Βικιπαίδειας

Θεματική Ενότητα Παρασκευή 15, 22 ,29 Ιανουαρίου 2016 Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016
Σχολείο Βικιπαίδειας 18.00-20.00  18.00-20.00

 

Σε όσους ολοκληρώσουν με επιτυχία τα μαθήματα, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΣΕΚΠ-Δήμος-Αθηναίωνeel-lak

One thought on “Κάλεσμα συμμετοχής σε ελεύθερα μαθήματα στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων

  1. Καλημέρα. Ενδιαφέρομαι εγώ και ο γυιός μου Χρήστος (σχεδόν 10 ετών ,δεν είναι μέλος της ellak.gr) να παρακολουθήσουμε όλο τον κύκλο του Σχoλείου Βικιπαίδειας από σήμερα Παρασκευή 15, Ιανουαρίου 2016.
    Όμως στην φόρμα υποβολής της παρακολούθησης έχω μοναδική επιλογή το “Σχολείο Open Street Map”.
    Παρακαλώ τι μπορώ να κάνω επειδή το ενδιαφέρει πάρα πολύ (έχει ήδη κάνει διορθώσεις σε άρθρα Γεωγραφίας και Ιστορίας).
    Ευχαριστώ.

    Υ.Σ Το διάβασα μόλις σήμερα στο:http://www.cnn.gr/money/tech/story/16184/seminaria-gia-to-pos-na-postareis-stin-vikipaideia

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com