Open Insulin: Ένα έργο για την ανοικτή δημιουργία ινσουλίνης

Υπάρχουν 370 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με διαβήτη, οι οποίοι βασίζονται σε ενέσεις ινσουλίνης για τη ρύθμιση της ποσότητας του σακχάρου στο αίμα τους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενόσημες εκδόσεις ινσουλίνης, η ινσουλίνη είναι πολύ ακριβή. Μια ομάδα biohackers στα Counter Culture Labs στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μια “ανοικτή ινσουλίνη” έτσι ώστε να υπάρξει μια ανοικτή βιοισοδύναμη λύση η οποία θα κάνει την ινσουλίνη προσιτή στους ασθενείς με διαβήτη σε όλο τον κόσμο.

Open_Science_LogoΟ αρχικός στόχος των biohackers είναι αρκετά απλός: Να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν μια συνθετική ινσουλίνη από τα Ε . coli βακτήρια και να τεκμηριώσουν ελεύθερα αυτήν την διαδικασία. Το αποτέλεσμα, ελπίζουν, ότι θα το πάρει μια φαρμακευτική εταιρεία και θα χρησιμοποιήσει το εν λόγω πρωτόκολλο για να κάνει την ινσουλίνη προσιτή σε όλους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινσουλίνης που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, μερικοί είναι μακράς διαρκείας, άλλοι είναι ταχείας δράσης, αλλά είναι όλοι προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έτσι δεν υπάρχουν γενόσημες εκδόσεις. «Χρειάζεται νόμιμες επιστημονικές έρευνες για να δημιουργηθεί μια ένα βιοϊσοδύναμο , και οι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων δεν θέλουν να κάνουν την επιστημονική έρευνα», λέει ο Maureen Muldavin, ο διευθυντής προγράμματος στο Counter Labs και biohacker που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ανοιχτής ινσουλίνης. Τα βιοϊσοδύναμα φάρμακα δεν είναι εύκολο να επινοηθούν, λέει ο Muldavin , και η ινσουλίνη, ειδικότερα, είναι μια πρόκληση λόγω της δομής της. «Δεν είναι τόσο απλό όσο να βάλεις τον γενετικό κώδικα [στα βακτήρια] και να δημιουργηθεί άμεσα η ινσουλίνη».

Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται στην εκστρατεία crowdfunding τους, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δαπανήσουν τον επόμενο χρόνο για το πώς να δημιουργήσουν την ινσουλίνη από το E.coli και να την καθαρίσουν. Επειδή η προκύπτουσα ινσουλίνη κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι αρκετά καθαρή για να είναι ενέσιμη σε ασθενείς, θα ελέγξουν ότι η ινσουλίνη τους θα είναι βιώσιμη μέσα από άλλες δοκιμές με αντισώματα. Με το πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα της ινσουλίνης, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να επιδιώξουν την έγκριση του FDA για να ξεκινήσουν την παραγωγή γενόσημων ινσουλίνης.

Αλλά οι biohackers πίσω από το έργο της Ανοιχτής ινσουλίνης θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι μπορούν να γίνει πραγματική επιστημονική προσφορά, ακόμη και αν δεν συνδέονται με τις καθιερωμένες εργαστηριακές παγκόσμιας κλάσης. “Θέλουμε να δείξουμε ότι μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα επιστημονικής κατάρτισης μπορεί να έρθει μαζί με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό σε ένα κοινοτικό χώρο και να κάνει νόμιμες επιστημονικές έρευνες,” λέει ο Muldavin.

images

Ακόμη και αν το έργο τους είναι επιτυχής, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορείτε ακόμα να παρασκευάσετε την δική σας ινσουλίνη στο σπίτι για αρκετά ακόμα χρόνια . Ο Muldavin εκτιμά ότι είμαστε περίπου 20 χρόνια μακριά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, προβλέπει ότι οι ερευνητές θα είναι σε θέση να πωλούν πακέτα έτσι ώστε οι ασθενείς να ετοιμάζουν όλα τα είδη των δικών τους φαρμάκων στο σπίτι. “Είμαστε πραγματικά σε μια χρυσή εποχή της βιολογίας», λέει ο Muldavin. “Κάθε χρόνο γίνεται πολύ ευκολότερο και φθηνότερο να κάνουμε γενετική μηχανική.”

Για να φτάσουν το στόχο τους, θα πρέπει να συγκεντρώσουν κάτι παραπάνω από 3,000 δολάρια σε 16 ημέρες

Διαβάστε περισσότερα στο https://experiment.com/projects/open-insulin

 

Πηγή άρθρου: http://www.popsci.com

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com