Το δημοτικό συμβούλιο της Βέρνης αποφασίζει την μετάβαση σε ΕΛΛΑΚ

Το συμβούλιο της ελβετικής πρωτεύουσας της Βέρνης στις 12 Νοεμβρίου, κοινοποίησε στο τμήμα πληροφορικής της την εντολή, να τερματιστεί η εξάρτησή της πόλης από το ιδιόκτητο λογισμικό. Το Συμβούλιο προχώρησε στην μείωση της υπάρχουσας σύμβασης και αδειών χρήσης που είχε διάρκεια έξι έτη, και επέμεινε σε ένα σχέδιο εξόδου από αυτήν τη σύμβαση. Η πλειοψηφία των συμβούλων θέλει η πόλη να αντικαταστήσει το ιδιόκτητο λογισμικό με λύσεις ανοικτού κώδικα, όπως το Linux και LibreOffice.

osch

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι το σχέδιο εξόδου θα πρέπει να βασίζεται σε πιλοτικά έργα που εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις,. Με 53 ψήφους επί συνόλου 67, το Συμβούλιο άλλαξε τα σχέδια για το λογισμικό που θα χρησιμοποιεί η πόλη. Οι σύμβουλοι θέλουν οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιούνται να είναι ανεξάρτητες από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή ή τα εργαλεία παραγωγικότητας γραφείου. Και στα τέλη του 2018, όταν λήγουν οι υπάρχουσες άδειες χρήσης των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών γραφείου, η πόλη της Βέρνης πρέπει να δημοσιεύσει ανοικτή πρόσκληση υποβολής προσφορών, με ουδέτερες προδιαγραφές.
“Βασικά, από τώρα και στο εξής, το τμήμα πληροφορικής μπορεί μόνο να προμηθεύεται και να εφαρμόζει λύσεις που είναι ανεξάρτητες από πλατφόρμες”, συμφώνησε το συμβούλιο την προηγούμενη Πέμπτη.

Το αίτημα για παράταση για έξι ακόμα χρόνια των τρεχουσών ιδιόκτητων αδειών χρήσης απορρίφθηκε. Αντ ‘αυτού, το Συμβούλιο συμφώνησε για ένα κονδύλι 2,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ), που θα επιτρέπει στο υπάρχον λογισμικό να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Σε δήλωσή του στις 13 Νοεμβρίου, το OSwiss Open Open Systems User Group /ch/open χαιρέτισε την αλλαγή της στρατηγικής της πρωτεύουσας. Η ομάδα προσφέρθηκε να βοηθήσει την πόλη με σχέδιο εξόδου της, παρέχοντας της τεκμηρίωση βοήθειας για τις δημόσιες διοικήσεις ώστε να προμηθεύονται ανοικτές λύσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα.

Ο Matthias Stürmer, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βέρνης και μέλος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του τμήματος πληροφορικής, δήλωσε ότι η αλλαγή των σχεδίων είναι μια μεγάλη επιτυχία. «Η συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε για να σταματήσει η εξάρτηση από τα προϊόντα της Microsoft».
Σύμφωνα με τον Stürmer, τα στελέχη της πόλης και ο επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής, συμφωνούν με το Δημοτικό συμβούλιο, ότι μια επιφάνεια εργασίας υπολογιστή για τους σταθμούς εργασίας της πόλης που θα βασίζεται σε ανοικτό κώδικα, είναι μια ρεαλιστική επιλογή.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com