planet.ellak.gr: Ανασκόπηση #2015 των δράσεων της κοινότητας #ownCloud

To 2015 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την παγκόσμια κοινότητα ownCloud. Αυτό είχε αντίκτυπο και στην Ελληνική σκηνή του ΕΛ/ΛΑΚ. Εδώ θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω τις κυριότερες στιγμές (δεν θα συμπεριλάβω τις κυκλοφορίες νέων εκδόσεων). Πιθανό να υπάρχουν και άλλες που να μην γνωρίζω. Όσοι έχετε κάτι να προσθέστε, μπορείτε να προσθέσετε ένα σχόλιο.

Πάμε λοιπόν.

* Τον Μάρτιο έγινε παρουσίαση στον GreekLUG σχετικά με το πως να επιλέξει κανείς υπηρεσία cloud και γιατί να επιλέξει το ownCloud αντί για κάποια άλλη.


* Τον Απρίλιο, καταφέραμε να μεταφράσουμε στο 100% το ownCloud.


* Τον Μάιο, έγινε μια πρώτη γνωριμία με το Techministry, όπου διοργανώθηκε μια ομιλία σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να έχει ένας οργανισμός όπως το Techministry από την χρήση του ownCloud.


* Τον ίδιο μήνα, διοργανώθηκε μια ομιλία στα πλαίσια των Μονάδων Αριστείας, από το ΑΠΘ και τον GreekLUG.

* Από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι λίγο πριν το καλοκαίρι του 2015, είχε δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία κάθε μέλος της κοινότητας είχε τη δυνατότητα να κάνει κάποια μικρή εργασία του στυλ διαβάστε αυτό το άρθρο και δημοσιεύστε το στο twitter ή οργανώστε μια παρουσίαση κλπ. Αυτές οι εργασίες παρείχαν πόντους, ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας. Όταν το μέλος συγκέντρωνε ένα σύνολο πόντων, ανταμειβόταν με “δώρα” που υπήρχαν στην λίστα. Όπως βλέπετε από την παρακάτω φωτογραφία, 7 στους 10 ήταν Έλληνες.


Η πλατφόρμα αυτή δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα στο ownCloud. Μέχρι λίγο πριν το καλοκαίρι, οι περισσότεροι Έλληνες είχαν παραγγείλει ως δώρο το Banana Pi (εκτός από εμένα που στόχευα το συνέδριο και δεν το πέτυχα για λίγους πόντους).

* Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, διεξήχθη το παγκόσμιο συνέδριο στο Βερολίνο. Συμμετείχα προσωπικά με παρουσίαση της Ελληνικής κοινότητας και βοήθησα ως εθελοντής στην διοργάνωση του συνεδρίου.


* Το Νοέμβριο, διεξήχθη το καθιερωμένο FOSSCOMM στην Αθήνα. Η κοινότητα ownCloud βρισκόταν με μια μικρή παρουσίαση σχετικά με τα νέα που ανακοινώθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο του καλοκαιριού.

* Ευκαιρίας δοθείσης, διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μια ημερίδα σχετικά με την χρήση του ownCloud από οργανισμούς όπως το IEEE (που διοργάνωσε και την ημερίδα).

Κάπου πριν το καλοκαίρι, είχαμε διοργανώσει ένα meetup στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης προς το τέλος της χρονιάς έμαθα από διάφορες πηγές (άλλες επίσημα, άλλες ανεπίσημα) ότι το ownCloud έχει εγκατασταθεί σε μεγάλους δημόσιους οργανισμούς, εταιρίες.
Θα σας αναφέρω ότι στο Grnet το χρησιμοποιούν, στο ΑΠΘ το έχουν εγκαταστήσει για τους καθηγητές και το προσωπικό. Από τη νέα χρονιά είπαν ότι θα το έχουν διαθέσιμο και για τους φοιτητές. Το ΤΕΙ Λάρισας το παρέχει στους φοιτητές του.
Τέλος η Forthnet το χρησιμοποιεί ενδοεταιρικά για τους συνεργάτες της.

Σε περίπτωση που γνωρίζετε κάποια άλλη εγκατάσταση, αναφέρετε στα σχόλια. Σε περίπτωση που θέλετε να σας σταλούν και υλικά για να κρεμάσετε σε αίθουσες πανεπιστημίων-οργανισμών κλπ, στείλτε μου mail για να δούμε πως μπορεί να γίνει αποστολή.

Τέλη της χρονιάς ανακοινώθηκε η συνεργασία του ownCloud με την Western Digital. Ζητήθηκε από την κοινότητα να φτιάξει ένα Raspberry Pi image ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μια νέα σειρά προϊόντων της Western Digital. Μια μικρή ομάδα από την Ελλάδα καθώς και άλλοι διάσπαρτοι Έλληνες, έστειλαν τις προτάσεις τους και τώρα περιμένουν να τους σταλούν τα πρωτότυπα για να εργαστούν πάνω στο project.

Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς στην κοινότητά μας, επικοινωνήστε μαζί μας καθώς υπάρχουν στα σχέδια κάποιες συναντήσεις. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να διοργανώσετε και εσείς ένα meetup για το ownCloud.

Καλή σας χρονιά!!!

Πηγή: https://planet.ellak.grhttp://eiosifidis.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com