Νέα από τον Πλανήτη…planet.ellak.gr: Open Source και περικοπές δαπανών

Σε πρόσφατο δημοσίευμα γνωστής αθηναϊκής εφημερίδας, στην 5ετία που πέρασε το κράτος είχε έσοδα από φορολογία, ούτε λίγο ούτε πολύ, 330δις € (ναι σωστά διαβάσατε). Δηλαδή με λίγα λόγια σχεδόν ξεχρεώναμε. Όμως το ποσό αυτό στην ολότητα του πήγε στην συντήρηση του σπάταλου κράτους.

open-source-perikopes-dapanon

Οι περικοπές δαπανών πέρα από αυτονόητες πλέον κρίνονται αναγκαίες. Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι οποιοσδήποτε με στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών μπορεί να σκεφτεί 2-3 περιπτώσεις όπου οι περικοπές δαπανών εκτός από ωφέλιμες είναι και σχετικά αναίμακτες (κοινώς δεν πάμε με το καλημέρα να κόψουμε μισθούς-συντάξεις και να αυξήσουμε τους φόρους).

Μια εξ αυτών των περιπτώσεων είναι και η χρήση των open source λογισμικών στον δημόσιο τομέα όπου αυτό καθίσταται εφικτό. Για παράδειγμα σε μια κωμόπολη της Θεσσαλίας δόθηκαν το 2015 για αναβάθμιση λογισμικού (η κωμόπολη δεν έχει πάνω από 5000-6000 κατοίκους) 19.000€. Αν -λέμε αν- το λογισμικό αυτό αντικαθιστούσαν αντίστοιχα open source τότε αν μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να εξοικονομήσει μόνο σε ένα δήμο αρκετές χιλιάδες € τότε φανταστείτε σε ευρύτερη κλίμακα. Και όμως μια τέτοια λογική, κατά τον γράφοντα, πρόταση φαντάζει ανέφικτη κατά τους πολλούς για τους εξής λόγους.

  • Αδυναμία του υπαλλήλου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα
  • Το open source λογισμικό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα αντίστοιχα εμπορικά
  • Δεν δουλεύουν το ίδιο καλά με τα εμπορικά προγράμματα (bugs)
  • Έλλειψη τεχνικής υποστήριξης
  • Υποστήριξη hardware

Περιττό να αναφέρω ότι τα άνωθεν επιχειρήματα δεν ευσταθούν διότι το Μόναχο (άρθρο 2015) όπως και η Ιταλία (άρθρο 2015) έχουν μεταβεί αλλά και προτίθενται να μεταβούν αντίστοιχα στο ανοιχτό λογισμικό με σημαντικές εξοικονομήσεις χρημάτων χωρίς να θυσιάζονται η ποιότητα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επομένως που καταλήγουμε ;;;

Είναι μόνο η τεμπελιά και τα συμφέροντα που αντιτίθενται στην υιοθέτηση των open source λογισμικών και τεχνολογιών ή κάτι άλλο που έχει τις ρίζες του βαθιά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πράγματα εν γένει;;

Μήπως η ίδια η αλλαγή μας βγάζει από το «comfort zone» της υπάρχουσας κατάστασης, μας προκαλεί φόβο και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους δήθεν αριστερούς και δεξιούς σωτήρες;

Αδήριτη ανάγκη είναι ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας να βγουν μπροστά επιστήμονες και άνθρωποι ικανοί με βαθιά γνώση του αντικειμένου και να λάβουν πρωτοβουλίες γιατί αν αφήσουμε τις αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών σε ανθρώπους που ούτε email δεν ξέρουν να λαμβάνουν, το παιχνίδι θα έχει χαθεί προ πολλού. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Δήμος Καλαμαριάς.

Ο Δήμος Καλαμαριάς είναι ένας από τους λίγους δήμους πανελλαδικά που τόλμησε και εγκατέστησε Libreoffice σε όλες τις θέσεις εργασίας με την υποστήριξη του GreekLUG και αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες μετάβασης και στη χώρα μας υπάρχουν και μάλιστα δείχνουν το δρόμο για μια νέα πραγματικότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών συμβάλλοντας  σημαντικά στη μείωση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.

Εν κατακλείδι το εγχείρημα του open source στο δημόσιο μπορεί να είναι μια δύσκολή και επίπονη διαδικασία αλλά οι καρποί του δύνανται να οδηγήσουν μελλοντικά σε έναν ευέλικτο και αποδοτικό μηχανισμό χωρίς περιττές γραφειοκρατίες με σύγχρονες υπηρεσίες, όπως αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ Σαλήχ Εμίν

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com