Νέο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση ΕΛ/ΛΑΚ

Για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις τρεις μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να να αυξήσει το μερίδιο του ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα. Στις 19 Ιανουαρίου, με την own-initiative report, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τον ανοικτό κώδικα για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων και ως λύση για την αύξηση της διαλειτουργικότητας.

govloop_open_source_guide

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει ότι το ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα θα «ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μέσω της διαλειτουργικότητας και της τυποποίησης».

Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε « τη συστηματική αντικατάσταση του ιδιόκτητου λογισμικού από ελέγξιμο και επαληθεύσιμο λογισμικό ανοικτού κώδικα σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και για την εισαγωγή ενός υποχρεωτικού κριτηρίου επιλογής εφαρμογών ανοιχτού κώδικα σε όλες τις μελλοντικές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων ΤΠΕ».

Σε ανακοίνωση του, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) λέει ότι είναι «ευτυχής που βλέπει ότι το Κοινοβούλιο έλαβε μια θετική και πιο τολμηρή στάση απέναντι στην αυξημένη χρήση του ελεύθερου λογισμικού και τη σημασία της για την ψηφιακή ενιαία αγορά.”

Το ψήφισμα «προς μια νομοθετική πράξη για την ψηφιακή ενιαία αγορά», είναι η απάντηση του Κοινοβουλίου στη στρατηγική ενιαίας ψηφιακής αγοράς της Επιτροπής.
Επιπλέον, το Κοινοβούλιο λέει
ότι το ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της «εμπιστοσύνης και ασφάλειας σε ψηφιακά δίκτυα, τις βιομηχανίες, τις υπηρεσίες και τις υποδομές και στη διαχείριση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή «να διερευνήσει μια προσπάθεια συντονισμένης δημοσιοποίησης αδυναμιών, ως λύση ενάντια στην εκμετάλλευση των τρωτών σημείων των λογισμικών και τις παραβιάσεις ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων·” και προσθέτει ότι “οι πάροχοι λογισμικού πρέπει να προωθούν καλύτερα στους χρήστες τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας του λογισμικού ανοικτού κώδικα και τις αναβαθμίσεις του λογισμικού που σχετίζονται με την ασφάλεια”

Η Επιτροπή ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο ασφάλειας του λογισμικού ανοικτού κώδικα. Το πρόγραμμα ξεκινά με μια απογραφή όλων των εργαλείων ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το έργο EU-Free and Open Source Software Auditing’ (EU-Fossa), θα περιλαμβάνει τις κοινότητες ανοιχτού κώδικα και το ευρύ κοινό, για να προσδιορίσει για τα ποιά στοιχεία λογισμικού θα πρέπει να ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα ασφάλειας. Το πρόγραμμα (EU-Fossa) έχει προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου ευρώ και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com