Νέα από τον Πλανήτη…planet.ellak.gr: Ο ανοιχτός κώδικας πάει στον Άρη

By NickTh

Σήμερα, η NASA ασχολείται περισσότερο με τον ανοιχτό κώδικα από ποτέ. Μόλις τον περασμένο χρόνο, η NASA έκανε τα πρώτα της βήματα προς μια νέα κατεύθυνση, όχι σε ότι αφορά το διάστημα, αλλά τον ανοιχτό κώδικα.  Χρησιμοποιεί τη δύναμη του ανοικτού κώδικα για να τροφοδοτήσει ένα έργο (“αποστολή”) για τον Άρη.

anoixtos-kodikas-planitis-aris

Ανοιχτός κώδικας στο Διάστημα

Ο Parker Abercrombie μηχανικός λογισμικού της NASA, χρησιμοποίησε ανοικτό κώδικα για να δημιουργήσει ένα εικονικό χώρο εργασίας. Το όφελος από αυτό το έργο είναι ότι οι επιστήμονες και οι μηχανικοί μπορούν να “επισκεφθούν” τον Άρη μέσο ενός περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας. Ενώ η NASA δεν έχει ακόμη στείλει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, το εικονικό περιβάλλον του Abercrombie κατέστησε δυνατή την εικονική αποστολή στον Άρη και όλα αυτά με τη χρήση ανοικτού κώδικα.

Το έργο, που ονομάζεται OnSight, επιτρέπει στους επιστήμονες και τους μηχανικούς να εργαστούν στον Άρη, χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως «μικτή πραγματικότητα». Ειδικά ακουστικά εξοπλισμένα με το λογισμικό OnSight κάνουν λήψη τους τελευταίους(ενημερωμένους) τρισδιάστατους χάρτες του εδάφους του Άρη, δίνοντας στο χρήστη μια άποψη σε πρώτο πλάνο του πλανήτη, όπως αν είχε προσγειωθεί ένα διαστημόπλοιο για εξερεύνηση του εδάφους.

Αυτό το έργο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας εργαλεία ανοικτού κώδικα, όπως τα MeshLab και Blender, τα οποία βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τα 3D μοντέλα που χρησιμοποιούνται στο εικονικό περιβάλλον. Ακόμη και τα εργαλεία στο σύννεφο (cloud), εκείνα που χρησιμοποιούνται για να κάνουνε λήψη τους ενημερωμένους χάρτες του Άρη, καθώς και όλη η υποδομή (infrastructure) τρέχουν σε ανοιχτό κώδικα.

Το ότι η NASA επέλεξε λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την δημιουργία ενός τέτοιου project, κάτι έχει να πει. Κυρίως σε ότι αφορά την αξιοπιστία, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, αλλά και την ευκολία να καινοτομήσεις, κάτι που ως φαίνεται μπορεί να σου το προσφέρει μόνον ο ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ Σαλήχ Εμίν

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com