Πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο εκπαίδευσης για την εφαρμογή των ανοικτών δεδομένων στις δημόσιες υπηρεσίες

about_heroΤο Open Data Institute Athens Node πραγματοποίησε με επιτυχία την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στο Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, ΕΠΙ.νοώ (www.epinoo.gr), το πρώτο σεμινάριο εκπαίδευσης για την εφαρμογή των ανοικτών δεδομένων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στόχος αυτής της σειράς σεμιναρίων του ODI Athens (odi.ellak.gr) είναι να ενισχύσει το ρόλο των ανοικτών δεδομένων στη δημόσια διοίκηση και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ευρύτερη κατανόηση και αποδοχή τους από τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών.

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να μάθουν για τα οφέλη του δημοσίου τομέα από τα ανοικτά δεδομένα, για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων και για τους τρόπους αναδιοργάνωσης των υποδομών μιας υπηρεσίας με βάση τα ανοιχτά δεδομένα.

Το σεμινάριο μεταξύ άλλων περιελάμβανε:

images

  • Επισκόπηση της έννοιας, των αρχών και του φάσματος εφαρμογής των ανοικτών δεδομένων

  • Εισαγωγή στις ανοικτές άδειες χρήσης και τις πιστοποιήσεις ανοικτών δεδομένων

  • Εξοικείωση με τεχνολογίες και εργαλεία που διευκολύνουν την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων

  • Παρουσίαση του δημοσίου τομέα, ως δυνητικού παραγωγού και καταναλωτή ανοικτών δεδομένων με αναφορά σε επιτυχημένα παραδείγματα

  • Καταγραφή των προκλήσεων και των εμποδίων κατά το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων

  • Ενδεικτικά βήματα για το άνοιγμα των δεδομένων και το σχεδιασμό υποδομών με ανοικτά δεδομένα, σύμφωνα με το Νόμο 4305/2014

Τα σεμινάρια του ODI Αthens έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν τους συμμετέχοντες στο άνοιγμα των δεδομένων και στις τεχνολογίες συλλογής διάθεσης και αξιοποίησης των ανοικτών δεδομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο το ODI Athens διεξάγει σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά σεμινάρια μόλις συμπληρωθεί ένας ικανός αριθμός ενδιαφερομένων.

Λίγα λόγια για το ODI

Το Open Data Institute (ODI) ιδρύθηκε από τον εφευρέτη του Web, Sir Tim Berners-Lee και τον Sir Nigel Shadbolt με στόχο να προάγει την κουλτούρα των ανοιχτών δεδομένων στην κοινωνία, στην οικονομία και στην εκπαίδευση. Τα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη αναπτύξει ένα σύνολο από πρωτοποριακές δράσεις οι οποίες το αναδεικνύουν σαν το σημαντικότερο διεθνές κέντρο για τα ανοιχτά δεδομένα.

ODI Athens

Η πρωτοβουλία της συνεργασίας με το ODI, αποσκοπεί στο να αξιοποιήσει την μοναδική τεχνογνωσία στην εκπαίδευση για τα ανοιχτά δεδομένα και το διεθνές δίκτυο του διεθνούς ινστιτούτου προς όφελος της ελληνικής κοινότητας ανοιχτών δεδομένων. Περισσότερα για την ομάδα του ODI Athens δείτε εδω.

Αφήστε μια απάντηση