Νέα από τον πλανήτη..planet.ellak.gr: Η Nest υπενθυμίζει στους πελάτες ότι η ιδιοκτησία δεν είναι πια αυτό που ήταν

by: medialibre

14391621794_b27c41c86c_o

Η Nest Labs, μια εταιρεία οικιακού αυτοματισμού που εξαγοράστηκε από την Google το 2014, πρόκειται να απενεργοποιήσει ορισμένες από τις συσκευές ελέγχου του οικιακού αυτοματισμού των πελατών της τον Μάιο. Αυτή η κίνηση προκαλεί μεγάλη αναταραχή μεταξύ των ανθρώπων που αγόρασαν τις συσκευές Revolv Hub αξίας $300 – πελάτες που εύλογα περίμεναν ότι η εταιρική υπόσχεση για ενημερώσεις εφ΄ όρου ζωής θα επέτρεπε στις συσκευές για τις οποίες είχαν πληρώσει να λειτουργούν, για να ανακαλύψουν τελικά ότι ο κατασκευαστής μπορεί να μετατρέψει τη συσκευή τους σε ένα άχρηστο τούβλο όποτε το επιθυμεί.

Παλιότερα, όταν αγόραζες μια συσκευή αυτή σου ανήκε· μπορούσες να τη διαλύσεις, να την επισκευάσεις και να συνδέσεις σε αυτή οποιοδήποτε αξεσουάρ επιθυμούσες, χωρίς να είναι απαραίτητη η πρότερη γνώση ή η άδεια του κατασκευαστή.

Στις μέρες μας, το λογισμικό επιτρέπει στις συσκευές να κάνουν νέα, χρήσιμα πράγματα, αλλά επιπλέον επιτρέπει στους κατασκευαστές να ασκούν περισσότερο έλεγχο από ποτέ πάνω στους πελάτες τους. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λογισμικό για να διασφαλίσουν ότι μια συσκευή εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, αναγκάζοντάς σας να πάτε μόνο σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα επισκευής, να αγοράζετε μόνο επίσημα ανταλλακτικά, και να μένετε έξω από τις μυστικές λειτουργίες της συσκευής που θα σας επέτρεπαν να ξέρετε τι κάνει με τα δεδομένα που συλλέγει για εσάς.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, το Hub, επικοινωνεί και ελέγχει οικιακά ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά πρότυπα επικοινωνίας. Το Hub έκανε το ντεμπούτο του το 2013 και η παραγωγή του σταμάτησε όταν η Nest εξαγόρασε τη Revolv στα τέλη του 2014. Ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό που συνέβαλε στις πωλήσεις ήταν ότι η εφάπαξ πληρωμή των $300 περιελάμβανε μια «συνδρομή εφ’ όρου ζωής» η οποία συμπεριελάμβανε και τις ενημερώσεις. Στην πραγματικότητα, η συσκευή διανεμόταν χωρίς να είναι ακόμα λειτουργικό το σύνολο των διαθέσιμων κεραιών της. Οι πελάτες περίμεναν ότι οι κεραίες θα ενεργοποιούνταν με κάποια μελλοντική ενημέρωση.

Οι πελάτες κατά πάσα πιθανότητα δεν περίμεναν ότι, 18 μήνες μετά την πώληση των τελευταίων Revolv Hub, αντί να αναβαθμιστεί, η συσκευή θα απενεργοποιούνταν εσκεμμένα και δια παντός. (Για να είμαστε δίκαιοι, το Revolv Hub σχεδιαστικά μοιάζει με τον HAL από την Οδύσσεια του Διαστήματος: 2001, οπότε ίσως κάποιος να είχε μαντέψει την επικείμενη προδοσία).

Η Nest Labs και η Google είναι και οι δύο θυγατρικές της Alphabet, Inc., και η μετατροπή του Hub σε ένα άχρηστο τούβλο δημιουργεί ένα φοβερό προηγούμενο για μια εταιρεία με φιλοδοξίες που εκτείνονται στην πώληση αυτο-οδηγούμενων αυτοκινήτων, ιατρικών συσκευών, και άλλων εξελιγμένων συσκευών που μπορεί να είναι ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή ή τη σωματική ασφάλεια ενός ατόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που λογισμικό και ηλεκτρονικά είδη πελατών έχουν υποβαθμιστεί από τους κατασκευαστές. Ενημερώσεις συστήματος μπορούν να απενεργοποιήσουν χαρακτηριστικά και δυνατότητες για τις οποίες πλήρωσε ο πελάτης, αλλά για κάποιο λόγο δεν είναι πλέον αρεστές στον κατασκευαστή, όπως όταν η Google απενεργοποίησε ρυθμίσεις απορρήτου στο Android, ή όταν η Sony αφαίρεσε τη δυνατότητα να τρέχει το GNU / Linux σε ένα PlayStation 3. Οι κατασκευαστές μπορούν ακόμη και να καταστήσουν μια συσκευή μη χρησιμοποιήσιμη έως ότου ο πελάτης «συμφωνήσει» με νέους όρους χρήσης, όπως έκανε η Nintendo με το Wii U. Άλλο λογισμικό και συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βιντεοπαιχνιδιών, είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε απλά να σταματούν να λειτουργούν όταν δεν μπορούν πλέον να συνδεθούν στους διακομιστές του κατασκευαστή.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι ιδιοκτήτες Hub θα ήταν ελεύθεροι να στρέψουν τις συσκευές τους προς ένα διαφορετικό κεντρικό διακομιστή, που ανήκε σε έναν ανταγωνιστή ή έναν έμπιστο φίλο, ή ακόμη και να τρέξουν οι ίδιοι έναν τέτοιο διακομιστή. Παρομοίως, θα ήταν ελεύθεροι να συνεργαστούν για την ανάπτυξη βελτιωμένου λογισμικού που θα ξεκλείδωνε τις δυνατότητες υλικού του Hub ή να αγοράσουν τέτοιο λογισμικό από έναν ανταγωνιστή της Nest.

Άλλες εταιρείες που βρέθηκαν στη θέση της Nest, όμως, έχουν ισχυριστεί ότι τέτοια συμπεριφορά παραβιάζει το Τμήμα 1201 της DMCA. Πέρυσι για παράδειγμα, εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών είπαν στον Βιβλιοθηκάριο του Κογκρέσου ότι θα αποτελούσε παραβίαση του Τμήματος 1201 αν ένας πελάτης τροποποιούσε το παιχνίδι έτσι ώστε να το καταστήσει λειτουργικό όταν η εταιρεία παύει την υποστήριξη. Αν και δεν συμφωνούμε ότι τέτοιου είδους μικροαλλαγές αποτελούν παραβίαση, υποστηρίξαμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστεθεί μια εξαίρεση στο Τμήμα 1201 που να καθιστά σαφές ότι οι παίκτες επιτρέπεται να κρατούν ζωντανά τα βιντεοπαιχνίδια τους. Η προσπάθεια ήταν επιτυχής με την προϋπόθεση ότι οι παίκτες τρέχουν τα παιχνίδια (στους προσωπικούς τους υπολογιστές/συσκευές ή σε τοπικούς διακομιστές) χωρίς το παίξιμο να πραγματοποιείται μέσω κάποιας διαδικτυακής υπηρεσίας ή κέντρου (local gameplay).

Οι συσκευές κεντρικής ρύθμισης του οικιακού αυτοματισμού δεν αποτέλεσαν μέρος του νομοθετικού θεματολογίου τη χρονιά που μας πέρασε. Αυτό σημαίνει ότι αν το Revolv Hub περιέχει κάποιο μηχανισμό ελέγχου ο οποίος πρέπει να παρακαμφθεί προκειμένου να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στον κώδικά του, τότε, όσοι θελήσουν να κρατήσουν ζωντανές τις -αξίας $300- συσκευές τους «σκαλίζοντάς» ‘τες, θα πρέπει να λειτουργήσουν σε μια γκρίζα νομική ζώνη που δημιουργείται από αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του Τμήματος 1201.

Εργαζόμαστε για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την προστασία του δικαιώματός σας να πειραματιζόσαστε με την τεχνολογία. Αλλά υπάρχει ένας ακόμη τρόπος για να πιέσετε ενάντια στις αναξιόπιστες συσκευές και αυτός είναι αρνούμενοι να αγοράσετε ηλεκτρονικά και λογισμικό που θέτει ως προτεραιότητα τις επιθυμίες του κατασκευαστή κι όχι τις δικές σας. Σίγουρα η Alphabet, που κατέχει τόσο τη Nest όσο και τη Google, πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην πώληση του υλικού της στο μέλλον, εάν δεν παρέχει στους πελάτες κάποια διαβεβαίωση ότι δεν θα μείνουν στα κρύα του λουτρού, όπως εκείνοι που εξαρτώνται από το Revolv Hub.

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org  https://planet.ellak.gr/ medialibre

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com