Η Ουγγαρία επιλέγει ανοικτό λογισμικό και ανοικτά πρότυπα για την δημόσια διοίκηση

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προτίθεται να αυξήσει τη χρήση του ανοιχτού κώδικα και των ανοιχτών προτύπων από την δημόσια διοίκηση της χώρας. Με ένα διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου εξηγεί ότι η μετάβαση στο ανοιχτό λογισμικό θα πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών λογισμικού ανοικτού κώδικα της χώρας.

Το διάταγμα απαιτεί τη δημιουργία των απαραίτητων «δομών για τη διάδοση του λογισμικού χτισμένο σε ανοικτά πρότυπα και του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον δημόσιο τομέα, διατηρώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.” Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και η αναγκαία συμπληρωματική νομοθεσία θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου το αργότερο.

govloop_open_source_guide

Η NISZ, η δημόσια εταιρεία υπηρεσιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, θα ξεκινήσει άμεσα την εγκατάσταση και χρήση εφαρμογών γραφείου ανοικτού κώδικα στους σταθμούς εργασίας της κυβέρνησης. Επιπλέον η NISZ πρέπει να παρέχει στο δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικό υλικό για τις εφαρμογές γραφείου ανοιχτού κώδικα.
Σε αυτή την μετάβαση στον ανοιχτό κώδικα θα έχει και το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας. Το υπουργείο θα ξεκινήσει ένα κεντρικό μητρώο αδειών για το λογισμικό που χρησιμοποιείται από τον δημόσιο τομέα. Ακόμα θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιτροπή για να βοηθήσει στην προώθηση της χρήσης των ανοικτών προτύπων και ανοικτού κώδικα, με τη συμμετοχή του Συμβουλίου ΤΠΕ της χώρας, της Ακαδημίας των Επιστημών, και άλλων φορέων. Το υπουργείο θα υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά τη χρήση του ανοιχτού κώδικα και των ανοιχτών προτύπων.

Τέλος, στην Ουγγαρία θα λειτουργήσει ξανά το Free Software Competence Centre της χώρας, το οποίο λειτουργούσε από τα τέλη του 2012 έως τις αρχές του 2014. Το κέντρο θα συμμετέχει ενεργά στα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στο NISZ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com