Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας ξεκινά το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα #crowdsourcing για τους Βίκινγκς

viking-civilisation-world-three-projectΤο πανεπιστήμιο Cork της Ιρλανδίας ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών μέσω crowdsourcing, το οποίο στοχεύει στην απόκτηση πόρων και πληροφοριών αλλά και στη δημιουργία της μεγαλύτερης παγκοσμίως ιντερνετικής συλλογής στοιχείων σχετικά με τον πολιτισμό των Βίκινγκς.

Tο World Three Project, όπως ονομάστηκε, «θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια συλλογής πληροφοριακού υλικού σχετικά με τους Βίκινγκς σε παγκόσμιο επίπεδο».

 


Το πρόγραμμα αυτό έχει ως βάση του την Σχολή(School of English) του πανεπιστημίου Cork της Ιρλανδίας, η οποία χρηματοδοτείται από το Ιρλανδικό Συμβούλιο Έρευνας.  Για το πρόγραμμα αυτό ζητείται η συνδρομή του κοινού ώστε να γίνει δυνατή η δημιουργία ενός διαδραστικού ψηφιακού αρχείου που θα συμβάλλει στην μελέτη και την διδασκαλία του πολιτισμού των Βίκινγκ και των Νόρς. Ο καθένας μπορεί να καταθέσει οποιοδήποτε στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση, από μία μετάφραση ενός ποιήματος των Νόρς, μέχρι μια ταινία με αναπαράσταση στοιχείων του πολιτισμού των Βίκινγκ ή κάποιο άλλο αυθεντικό καλλιτεχνικό έργο.

Ο Δρ. Tom Birkett, επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος World-Three, ανέφερε ότι: «οι Βίκινγκς δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο δημοφιλείς, και αυτό χάρη στις δραματικές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, διάφορες εμπορικά επιτυχημένες εκθέσεις αλλά και πρόσφατες ανακαλύψεις που προσέλκυσαν την προσοχή του κοινού. Το πρόγραμμα World-Three στοχεύει στο να διαχειριστεί αυτόν τον ενθουσιασμό με ωφέλιμο τρόπο.» Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «η παρούσα χρονική στιγμή είναι σίγουρα κατάλληλη για μια τέτοια προσπάθεια συλλογής πληροφοριών: το ενδιαφέρον στην Ιρλανδία σχετικά με τους Βίκινγκς κινείται στα υψηλότερα επίπεδα, στον απόηχο της εκαντοταετηρίδας της μάχης του Clontarf, ενώ αυξάνεται ταυτόχρονα και η ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τον πολιτισμό των Βίκινγκ.»

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Roderick Dale, «όλοι γνωρίζουν ότι οι Βίκινγκς ταξίδεψαν σε ένα εύρος τεράστιων αποστάσεων, αποικώντας την Γροιλανδία, εξερευνώντας την Βόρεια Αμερική και αφήνοντας την κληρονομιά τους σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που ελπίζουμε να επιτύχουμε, είναι ό,τι το κοινό θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε αυτό το πλούσιο πληροφοριακό υλικό, βγάζοντας φωτογραφίες της περιοχής τους και καταθέτοντάς τις στο πρόγραμμα αυτό.»

Το πρόγραμμα World-Three εστιάζει το ενδιαφέρον του παράλληλα και σε σύγχρονες αναπαραστάσεις- εκφράσεις του πολιτισμού των Βίκινγκς.

«Αν όντως θέλουμε να μάθουμε οτιδήποτε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και χρησιμοποιούν το παρελθόν των Βίκινγκς, τότε πρέπει να αντιληφθούμε πώς ο πολιτισμός αυτός ενσωματώνεται στον τουριστικό τομέα και την λαϊκή κουλτούρα. Υπό αυτή την έννοια, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένα σουβενίρ/ ενθύμιο ή ένα λογότυπο των Βίκινγκ είναι το ίδιο σημαντικό με όσα μας άφησε ο πολιτισμός τους με την μορφή της λογοτεχνίας, της γλώσσας και της υλικής κληρονομιάς», προσθέτει ο Δρ. Dale.

Καθώς η συλλογή στοιχείων θα αυξάνεται,  αυτά θα οργανώνονται από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Cork και θα στη συνέχεια θα διατίθενται προς έκθεση σε μια σειρά από εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα World-Three, αλλά και για οποιαδήποτε μορφή συνεισφοράς μπορείτε να επισκευθείτε την σελίδα του προγράμματος, www.worldtreeproject.org.

 

 

 

Αρχική πηγή άρθρου: http://www.irishcentral.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com