Νέα από τον Πλανήτη planet.ellak.gr: Δημοφιλέστερα λήμματα Μαΐου 2016 της Ελληνικής Βικιπαίδειας

Σε συνέχεια παρόμοιου άρθρου για τον προηγούμενο μήνα, παρακάτω βρίσκεται ο σχολιασμένος κατάλογος των 20 δημοφιλέστερων λημμάτων της ελληνικής Βικιπαίδειας για τον Μάιο 2016 και μερικά ακόμη σχόλια.

Θέση Λήμμα Επισκέψεις Σχόλια
1 Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2016 86.579 Eτήσια κίνηση αντίστοιχου λήμματος. Τα λήμματα για τη Eurovision έχουν σχετικά μέτρια επισκεψιμότητα η οποία εκτοξεύεται στις ημερομηνίες που κινείται η ειδησεογραφία γύρω από το θέμα. Η κορύφωση των επισκέψεων ήταν την ημέρα των ημιτελικών και του τελικού στις14 Μαΐου 2016.
2 Ελλάδα 33.763 Το λήμμα για την Ελλάδα έχει πάντα υψηλή επισκεψιμότητα στην ελληνική Βικιπαίδεια, όπως αντίστοιχα λήμματα χωρών έχουν υψηλή επισκεψιμότητα στις βικιπαίδειες άλλων περιφερειακών γλωσσών.
3 Ημέρα της μητέρας 32.208 Eτήσια κίνηση. Σταδιακή άνοδος κατά τη διάρκεια ετοιμασιών μέχρι την 8η Μαΐου και κατακόρυφη πτώση.
4 Τάμτα 25.375 Η δημοφιλής ποπ τραγουδίστρια είναι στην κριτική επιτροπή του τηλεοπτικού διαγωνισμού/εκπομπής The X-factor στην 4η σαιζόν. Τον προηγούμενο μήνα το λήμμα ήταν στην 9η θέση.
5 Πρωτάθλημα Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών 24.430 Ο τελικός του φετινού πρωταθλήματος, στο οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, έγινε στις 30 Μαΐου.
6 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 23.187 Eτήσια κίνηση. Η ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία είναι η 19η Μαΐου, με αντίστοιχη κίνηση στο λήμμα την ίδια και ελαφρώς την προηγούμενη και επόμενη ημέρα.
7 Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) 22.559 Eτήσια κίνηση από αφιερώματα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453.
8 ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ 20.824 Ο τελικός διεξήχθει στις 28 Μαΐου οπότε και κορυφώθηκαν οι επισκέψεις στο λήμμα. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης. Υπάρχει λήμμα και συγκεκριμένα τη διοργάνωση του 2016, με μικρότερη κίνηση αλλά ίδιες τάσεις.
9 Ερνέστο Τσε Γκεβάρα 20.673 Η εκπομπή World Party στις 18 Μαΐου επισκέφτηκε την Κούβα και την σπηλιά όπου είχε καταφύγει ο Τσε Γκεβάρα, όταν η Κούβα προετοιμαζόταν για πόλεμο.
10 Δημήτρης Διαμαντίδης 20.226 Έλληνας καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Δείτε #5.
11 Βασίλης Σπανούλης 18.658 Έλληνας καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Δείτε #5.
12 Σίγκμουντ Φρόυντ 18.548 Τα 160 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα της ψυχανάλυσης τιμήθηκαν με ένα Google Doodle.
13 Αλίκη Βουγιουκλάκη

Εφαρμογή των τροποποιημένων

17.757

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν μία από τις πιο εμπορικές και πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς. Η βιογραφία της έχει πάντα υψηλή επισκεψιμότητα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τον προηγούμενο μήνα ήταν στην 12η θέση.
14 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016 17.720 Η κίνηση στο λήμμα, ξεκινώντας από τον προηγούμενο μήνα, είναι διαρκώς αυξανόμενη, και θα αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στην διεξαγωγή της διοργάνωσης μεταξύ 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου. Μπορούμε με μεγάλη σιγουριά να υποθέσουμε ότι τον επόμενο μήνα θα είναι μεταξύ των πρώτων θέσεων αν όχι πρώτο.
15 Δημήτρης Ιτούδης 16.581 Ο Έλληνας προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ στις 16 Μαΐου.
16 Αριστοτέλης 16.187 Μεγάλο ενδιαφέρον κινήθηκε, στις 26/05 και έπειτα, μετά την επιστημονική ανακοίνωση ότι κατόπιν ανασκαφών στα Στάγειρα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι βρέθηκε ο τάφος του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.
17 Ποσειδωνία (Μεγάλη Ελλάδα) 16.147 Κατά τα φαινόμενα, η κίνηση στο λήμμα αυτό μάλλον είναι παράπλευρη, λόγω ομοιότητας ονομάτων. Η ειδησεογραφία κινήθηκε γύρω από τα Ποσειδώνια, μια διεθνή ναυτιλιακή έκθεση που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο το γεγονός ότι η κίνηση εστιάζεται αποκλειστικά σε μια ημέρα στις 23 Μαΐου και καμία άλλη, βάζει υποψίες για κάποιο σφάλμα λογισμικού.
18 Game of Thrones 15.518 Ο έκτος κύκλος της δημοφιλούς σειράς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πιθανή η υψηλή επισκεψιμότητα και τον επόμενο μήνα.
19 Παναθηναϊκός (καλαθοσφαίριση ανδρών) 15.509 Στην δεύτερη θέση μετά τον τελικό του φετινού πρωταθλήματος. Δείτε #5.
20 Πρωτάθλημα Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρών 15.150 Γενικά υψηλή επισκεψιμότητα, όχι πάντα στην εικοσάδα. Υπήρξαν αυξημένες επισκέψεις μετά τον τελικό του Κυπέλλου στις 17 Μαΐου. Το λήμμα για το Κύπελλο είναι στην 27η θέση.

Πέρα από τα παραπάνω, αξιοσημείωτα αυξημένες επισκέψεις είχαν τα λήμματα για την Πέγκυ Ζήνα (X-Factor), τον τραγουδιστή Σταμάτη Κόκοτα (αφιέρωμα στην εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά»), και το λήμμα Τάταροι από το ενδιαφέρον και τους προβληματισμούς για το θέμα του νικητήριου τραγουδιού από την Ουκρανία στον διαγωνισμό Eurovision. Επίσης αυξημένη επισκεψιμότητα είχαν τα λήμματα για τη Ρωσία και το Άγιο Όρος λόγω της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

By Geraki - Own work, CC0,
By Geraki – Own work, CC0,

Λήμματα που απουσιάζουν: το Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος, X-Men: Apocalypse και Deadpool ήταν από τα δημοφιλέστερα λήμματα στην Αγγλική Wikipedia, αλλά αυτό το είδος ταινιών μάλλον δεν είναι αρκετά κοντά στα ελληνικά γούστα. Δυστυχώς η ελληνική Βικιπαίδεια δεν έχει ακόμη λήμμα για τον Frankie Manning χορευτή και δημιουργό του Λίντυ χοπ, για τον οποίο είδαμε ένα Google Doodle στις 26 Μαΐου.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/  Κωνσταντίνος Σταμπουλής

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com