Εργαστήρι συνεργατικού σχεδιασμού (co-design workshop) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Phygital

Ημερομηνία/Ώρα
Date(s) - 06/10/2020
09:00 - 13:00

Τοποθεσία
Υπηρεσία της Κυπριακής Χειροτεχνίας, Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας

Κατηγορία(ες) Δεν υπάρχουν κατηγορίες


Διοργάνωση και Συντονισμός: Χριστίνα Σκαρπάρη 

Το εργαστήρι θα λάβει χώρα στους χώρους της Υπηρεσίας της Κυπριακής Χειροτεχνίας, Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Λεωφόρος Αθαλάσσας 191, Λευκωσία 2025. 

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, 9:00 – 13:00 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η κράτηση απαραίτητη. 

Στοιχεία Επικοινωνίας: info@christinaskarpari.org 

Το εργαστήρι είναι αφιερωμένο στον συνεργατικό σχεδιασμό και έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με μέλη του προσωπικού της Υπηρεσίας της Κυπριακής Χειροτεχνίας και άλλους ενδιαφερόμενους. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει με τους επιλεγμένους συμμετέχοντες της υπηρεσίας. Το εργαστήρι διαπραγματεύεται τη διατήρηση και αναζωογόνηση παραδοσιακών χειροτεχνιών σε σχέση με νέες μεθόδους ψηφιακής παραγωγής (όπως αυτές παρουσιάζονται σε χώρους τύπου Makerspace) και τεχνολογίες διανεμημένης κατασκευής (όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές ή CNC εργαλειομηχανές). 

Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα διάφορα εργαστήρια της Υπηρεσίας της Κυπριακής Χειροτεχνίας και να λάβουν μέρος σε μια διαδικασία συνεργατικού σχεδιασμό (codesign).  

Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου θα εστιάσει στις χειροτεχνίες όπως αυτές διαπραγματεύονται από τους εκπαιδευτές-τεχνίτες, στη συστημική λειτουργία της Υπηρεσίας της Κυπριακής Χειροτεχνίας και στο πώς οι νέες μέθοδοι παραγωγής μπορούν να συνομιλήσουν με αυτές τις πρακτικές. 

 Στο εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν άτομα ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας στον τομέα της χειροτεχνίας.  

 

Λίγα λόγια για την ευρύτερη έρευνα και δράσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του έργου Phygital από την Χριστίνα Σκαρπάρη. 

Το εργαστήρι λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Phygital και είναι η τελική δράση μετά από ένα διάστημα έρευνας που διαμορφώθηκε με την εμπλοκή της κοινότητας της Υπηρεσίας της Κυπριακής Χειροτεχνίας τον Σεπτέμβριο 2020. Η έρευνα αυτή είναι μέρος και της διδακτορικής μου μελέτης, η οποία επικεντρώνεται στην εμπλοκή ανθρώπων που εξασκούν Κυπριακές χειροτεχνίες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.  Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνω ερευνητικές δραστηριότητες που αφορούν τον πειραματισμό αλλά και την διατήρηση πτυχών της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, στόχος ήταν η εμπλοκή των εκπαιδευτών  της Υπηρεσίας της Κυπριακής Χειροτεχνίας. 

Οι δραστηριότητες που έχω διαμορφώσει, αποσκοπούν στη μεθοδολογική ανάπτυξη μιας σειράς πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην εμπλοκή κοινοτήτων σε ότι αφορά χειροτεχνίες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και στους χώρους δημιουργίας “makerspaces”. Οι δραστηριότητες εμπερικλείουν: συνεντεύξεις, ασκήσεις χαρτογράφησης, και ένα εργαστήρι στο νεοσύστατο Makerspace Λακατάμιας, μια ομάδα “focus group” που διαμόρφωσε και το πλαίσιο του εργαστηρίου του συνεργατικού σχεδιασμού που είναι ανοιχτό προς στο κοινό με τους εκπαιδευτικούς και άλλα μέλη της τοπικής κοινότητας. 

 Η συμμετοχική αυτή έρευνα και το εργαστήρι διεξάγεται στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου θα έχω την ευκαιρία να αναπτύξω μια μεθοδολογία που χαρακτηρίζει και την ευρύτερη μου έρευνα. To πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με την Δρ. Εύη Τσελίκα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αλλά και τους επόπτες του διδακτορικού μου, Dr. Matt Malpass και Dr. Peter Hall, του Central Saint Martins, University of the Arts London και της Dr. Beth Cullens, από το Πανεπιστήμιο Westminster. 

  

Λίγα λόγια για το Phygital  

Το Phygital είναι ένα πρόγραμμα του Interreg V 2014-2020 BalkanMed, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει δράσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Κύπρο. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν makerspaces – ένα σε κάθε χώρα- τα οποία θα συνεργάζονται με την τοπική κοινότητα. Στην Κύπρο, οι δράσεις του προγράμματος διενεργούνται από το Ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας και εστιάζουν στις πρακτικές της κοινωνικής τέχνης διερευνώντας τη σύζευξη ανοιχτής τεχνολογίας, τέχνης και σχεδιασμού. Το Πρόγραμμα λειτουργεί στη βάση του μοντέλου ‘design global  manufacture local’ το οποίο εισαγάγει καινοτόμα οργανωτικά και επιχειρηματικα πρότυπα επιτρέποντας μια πρωτοφανή ανάπτυξη των ομάδων που δημιουργούν αυτόνομα σε ‘doityourself (DIY)’ επίπεδο. Επιδίωξη του είναι να στηρίξει και να ενισχύσει, σε τοπικό επίπεδο, τις δυνατότητες για καινοτομία και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από τον αποκεντρωμένο τρόπο παραγωγής.  Το Κυπριακό παράρτημα του έργου εξετάζει τη σημασία της κουλτούρας των makerspaces για την προώθηση της σύγχρονης κοινωνικής τέχνης και σχεδιαστικών πρακτικών. 

Όλες οι εκδηλώσεις
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com