Ομάδα Εργασίας για τα Ανοικτά Πρότυπα και Άδειες

From Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό ανοιχτού κώδικα
Jump to navigation Jump to search

Minutes συνάντησης ομάδας εργασίας για τα Ανοικτά Πρότυπα και Άδειες 14/07/2015

Οδηγίες Χρήσης Blog ομάδων εργασίας

Blog ομάδας εργασίας:[edit | edit source]

http://openstandards.ellak.gr 

http://legal.ellak.gr (για νομικά θέματα)     

Λίστα συζήτησης και συντονισμού ομάδας [edit | edit source]

https://lists.ellak.gr/wg-openstandards/listinfo.html

Υπεύθυνος από το ΔΣ του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ:  Τσιαβός Πρόδρομος[edit | edit source]

Συντονιστές Ομάδας:[edit | edit source]

Μέλη Ομάδας[edit | edit source]

Θεόδωρος Πιτικάρης Χάρης Γεωργίο Γιάννης    Σαριβουγιούκας Αλεξάνδρα Ντούσιου Νικόλαος Ρέρρας Αλέκα Λίγγου Γεώργιος Ναβροζιδης Βασίλειος Καραβασίλης Γεώργιος Πατέλης Πέτρος Τζίντζος Διονύσιος Βύνιας Οδυσσεύς Κρυσταλάκος Παναγιωτης Γιαννακουλιας Μαρία    Παπουτσόγλου Χρήστος Τσεπερλής Νικόλαος Παπαδάκης Ασπασία    Παπακωνσταντίνου Παναγιώτης Φράγκος Μιχαλης    Παπαχρονακης Νίκος    Χούσος Φλόρεντς Τσελάι Χρήστος Παρτσίας Νικολαος Αναστασακης Γεώργιος Μάρας Σπυρίδων Ζέγκος Νικόλαος Νικούδης Θεόδωρος Παρασχιάκος Διονυιος Μάνεσης Φιλάρετος Σεβαστιάδης Κωνσταντίνα Κακαζάνη Ελένη Λέων Eugene    Bozali Στέργιος Τσαφούλης Γιώργος    Βλαχοδήμος Πέτρος    Φρέρης Σπυρίδων Καββαδίας Γιώργος Δεληστάθης Γεωργιος Σουλιοτόπουλος Γιάννης    Χαριτάκης Νικος    Παπαδογιαννης Κατερίνα Βαλαβάνη Εφη    Τσιφλίδου Βικτωρια Καλογηρου Μάριος Καραγιανόπουλος Αιμιλία    Γιβροπούλου Έλενα    Κοκολιου Κώστας Συρτσάκος Γεωργία    Καπιτσάκη Ειρήνη     Καφέζα Γιούλη    Κατσούλα Λιακόπουλος Θεμιστοκλής Μαρίνα    Μαρκέλλου Γεωργία Χαραλάμπους

Rapporteur: [edit | edit source]

Γλώσσες εργασίας:ελληνικά και αγγλικά[edit | edit source]

Οι ανοικτές άδειες λογισμικού και περιεχομένου αναπτύχθηκαν για να προσφέρουν εναλλακτικές στα αποκλειστικά δικαιώματα που δημιουργούν τα πνευματικά δικαιώματα και οι πατέντες. Ξεκίνησαν αρχικά από το χώρο του λογισμικού αλλά πλέον έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχες άδειες για τα δεδομένα και το περιεχόμενο, ενώ έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις για τη δημιουργία αδειών που άπτονται του υλικού (hardware).

Στη βάση των ανοικτών αδειών βρίσκεται η εξασφάλιση της δυνατότητας για την επαναχρησιμοποίηση, την προσαρμογή και την αναδιανομή του περιεχομένου, των δεδομένων, του λογισμικού και του hardware. Οι ανοικτές άδειες βρίσκονται στη βάση νέων επιχειρησιακών μοντέλων που βασίζονται στην προσφορά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας παρά στην πώληση του ίδιου του περιεχομένου ή του λογισμικού. Εξασφαλίζουν, ακόμη, μία σειρά από οφέλη ανάλογα με τον τομέα εφαρμογής. Η χρήση ανοικτών αδειών, π.χ., όσον αφορά τη δημόσια πληροφορία συντελεί στη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση και εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για τους πολίτες.

Οι ανοικτές προτυποποιημένες άδειες χρήσης δεν είναι ευρέως γνωστές στο κοινό. Από την άλλη, υπάρχει πληθώρα αδειών που καθιστά δύσκολη την επιλογή της σωστής άδειας για τις επιθυμητές χρήσεις. Υπάρχουν, ακόμη, ζητήματα, που εκ πρώτης όψεως δεν είναι αντιληπτά, όπως, π.χ., ακόμη και αν μία άδεια θεωρείται ανοικτή, μπορεί να μην είναι συμβατή με άλλες ανοικτές άδειες και να παρεμποδίζει τη διαλειτουργικότητα στο συνδυασμό διαφορετικών δεδομένων ή λογισμικού.

Η ομάδα εργασίας για τις ανοικτές άδειες θα επιχειρήσει να καλύψει το πληροφοριακό κενό που υπάρχει αναφορικά με τις ανοικτές άδειες χρήσης που άπτονται των δεδομένων, του περιεχομένου, του λογισμικού και του hardware, συγκεντρώνοντας, οργανώνοντας και παρέχοντας εστιασμένη πληροφορία για την επιλογή της κατάλληλης άδειας χρήσης σε διαφορετικά κοινά.

Η δράση της ομάδας είναι οριζόντια σε σχέση με τις άλλες ομάδες της ΕΕΛ/ΛΑΚ καθότι το υλικό το οποίο θα συγκεντρωθεί είναι υποστηρικτικό της δράσης όλων των άλλων ομάδων. Για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος της δράσης θα επιδιωχθεί η συνεργασία με τις άλλες ομάδες ως προς την στοχοποίηση: 1) των πεδίων για τα οποία θα μελετηθούν οι άδειες (π.χ. ανοικτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανοικτά πολιτιστικά δεδομένα, κ.ά.), 2) τις ομάδες-στόχους, 3) τις προτεινόμενες προς μελέτη άδειες χρήσης.

Η ομάδα απυθύνει πρόσκληση για συμμετοχή προς κάθε ενδιαφερόμενο από δημόσιους, ιδιωτικούς και ερευνητικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.