Δημιουργία Εργαστηρίου “High Performance Computing Lab” στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Θεσσαλίας έγινε η δημιουργία ενός “High Performance Computing Lab” , ένος εργαστηρίου που αποτελεί πλέον ένα ολοκληρωμένο παράλληλο σύστημα κατανεμημένης μνήμης 12 επεξεργαστών. Το εργαστήριο UNIX βασίζεται αποκλειστικά σε ανοικτό λογισμικό / λογισμικό ελεύθερου κώδικα.
Σε λειτουργικό σύστημα XUBUNTU 12.04 όπου τρέχει στους υπολογιστές Pentium IV του εργαστηρίου εγκαταστάθηκε η ανοιχτού λογισμικού βιβλιοθήκη Mpich. Η εγκατάσταση και ρύθμισή της πραγματοποιήθηκε από τη σπουδάστρια του τμήματος Μπετούνη Αλεξάνδρα που πραγματοποιεί την πτυχιακή της εργασία, υπό την επίβλεψη του Ηλία Κ. Σάββα, μέλος ΕΠ και Προϊστάμενος του τμήματος. Η βιβλιοθήκη Mpich υποστηρίζει το πρότυπο διαβίβασης μηνυμάτων του παράλληλου προγραμματισμού. Η φιλοσοφία της είναι ότι με τη χρήση εντολών αποστολής και λήψης μηνυμάτων, εκτελεί παράλληλες διεργασίες και εφαρμόζεται καλύτερα σε παράλληλα συστήματα πολυυπολογιστών κατανεμημένης μνήμης.Στο εργαστήριο εγκαταστάθηκε η τελευταία σταθερή έκδοσή της όπου ονομάζεται Mpich-3.0.4 και πραγματοποιήθηκε ένα cluster 12 σταθμών εργασίας χρησιμοποιώντας την επικοινωνία χωρίς κωδικό του secure shell (ssh) των Linux.
Τέλος ένα Network File System (NFS) ρυθμίστηκε για όλους τους κόμβους, ώστε να υπάρχει σε όλους κοινό περιβάλλον βιβλιοθηκών, συναρτήσεων και εργασίας των παράλληλων έργων. Το εργαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιείται για ερευνητικό σκοπό μιας που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες συγκρίσεις χρόνων εκτέλεσης σειριακών και παράλληλων αλγορίθμων αναζήτησης λέξεων σε αδόμητα κείμενα της τάξεως των Gb. Το εργαστήριο UNIX αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δράσεις, έρευνες και λοιπές ενέργειες που σχετίζονται με την υλοποίηση παράλληλων αλγορίθμων σε συστήματα κατανεμημένης μνήμης.