Πως μπορούμε να ιδρύσουμε μια καινοτόμο εταιρεία υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιώντας αποκλειστικά Ελεύθερο Λογισμικό
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για τις ανοιχτές τεχνολογίες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, συμμετέχει στο δίκτυο Enterprise Europe Network – Hellas (EEN – Hellas, www.enterprise-hellas.gr). Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει την Logikon Labs. Η Logikon Labs είναι μια επιχειρηματική μικρομονάδα υψηλής τεχνολογίας η οποία ιδρύθηκε το 2012 με έδρα στην Αθήνα. Η εταιρεία προσφέρει καινοτομικές υπηρεσίες σχεδίασης και ανάπτυξης ενσωματωμένων ηλεκτρονικών και λογισμικού για επιστημονικές, βιομηχανικές και αεροδιαστημικές εφαρμογές. Κινητήρια δύναμη της Logikon Labs είναι η επιθυμία των ιδρυτών της να παρέχουν καινοτομικές λύσεις λογισμικού και ηλεκτρονικής για τις πλέον απαιτητικές εφαρμογές και αγορές, μέσα από μία μικρή, ευέλικτη ομάδα άριστα καταρτισμένων μηχανικών.
Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο προφανές ότι η καινοτομία στο χώρο της ηλεκτρονικής και του λογισμικού δεν απαιτεί κατ’ανάγκη κλειστά μοντέλα πνευματικής ιδιοκτησίας για να παράγει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιτυχημένης επιχειρηματικά “ανοικτής καινοτομίας” η οποία οδήγησε σε καλύτερα προϊόντα, μεγαλύτερες βάσεις πελατών, καλύτερη εταιρική προβολή και μείωση του κόστους ανάπτυξης. Οι άνθρωποι της Logikon Labs παρακολουθούν ενεργά όλες τις εξελίξεις του χώρου για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια με μεγάλο ενδιαφέρον, και είναι σήμερα σε θέση να προσφέρουν σαφή καθοδήγηση και λύσεις στον τομέα της ανοιχτής καινοτομίας.
Η Logikon Labs υποστηρίζει το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα όχι μόνο στα έργα της, αλλά και σε όλη την τεχνική υποδομή, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα για όλες τις ανάγκες.
Αυτό εκτείνεται από το Debian GNU/Linux λειτουργικό που είναι εγκατεστημένο σε όλους υπολογιστές, στο Libreoffice και το Latex για τη δημιουργία εγγράφων και το ergoupware.org για διαχείριση έργων, μέχρι το Kicad για σχεδίαση κυκλωμάτων και PCB.
Παραδείγματα ηλεκτρονικών συστημάτων των οποίων ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός έχει γίνει 100% με ΕΛ/ΛΑΚ μπορούν τα βρεθούν στο http://www.logikonlabs.com/projects.