Συνέδριο δημιουργών ΕΛΛΑΚ ημέρα 1η
Η 1η ημέρα άρχισε με τις εγγραφές, παρέλαβαν την κάρτα 374 σύνεδροι. Το συνέδριο ξεκίνησε με την ανάγνωση ομιλίας του πρύτανη του Πολυτεχνείου, όπου μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η ίδρυση δύο κέντρων προώθησης ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού. Το ένα θα βρίσκεται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και το δεύτερο στον χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και λειοτυργεί σε συνεργασία με τον Hellug και το AWMN.
Ακολούθησε πρόλογος του προέδρου του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Τσανάκα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται πανελλαδικά για την ίδρυση δέκα κέντρων προώθησης ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού.
Έγινε παρουσίαση του CreativeEU από τον κ. Παναγιώτη Λουρίδα. Το CreativeEU είναι ένας διαγωνισμός ανοικτού λογισμικού που έχει σαν θέμα το περιβάλλον και απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές. Περισσότερες πληροφορίες στο http://creativeu.grnet.gr
Η πρώτη συνεδρία ξεκίνησε με τον κ. Φώτη Σταματελόπουλο, όπου παρουσίασε το σύστημα GSS. Το σύστημα GSS, είναι ένα κατανεμημένο σύστημα/υπηρεσία on-line αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων. Περισσότερα στην διεύθυνση: http://code.google.com/p/gss/
Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση από τον κ. Δημήτρη Κοτζίνο σχετικά με τα ανοικτά συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών. Έγινε μια λεπτομερής αναφορά στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό OSGeo , και παρουσιάστηκε η δομή και η λειτουργία του.
Η επόμενη ομιλία έγινε από τον κ. Γαβριήλ Τασιόπουλο, όπου αναφερόταν σε ανοικτά γεωγραφικά δεδομένα που μπορούν να είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε με την ανοικτή άδεια χρήσης. Περισσότερα στο http://www.opengeodata.gr.
Ο κ. Γιάννης Δοξαράς, συνέχισε, για τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και ειδικότερα για το λογισμικό Μοντελοποίησης ανοικτού κώδικα OPEN MI.
Η δεύτερη συνεδρία ξεκίνησε με τον κ. Γρηγόρη Χωματά, που έκανε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με το BetaCMS, ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης περιεχομένου, που παρέχει ένα πλούσιο προγραμματιστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη υποδομών ενός οργανισμού. Περισσότερα στο http://www.betacms.org
Στην συνέχεια ο κ. Αθανάσιος Μόραλης έκανε μια παρουσίαση του έργου LGAF που υλοποιεί με ηλεκτρονικό τρόπο όλες τις υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης.
O κ. Κώστας Μαϊστρέλης παρουσίασε ένα έργο ανοικτού λογισμικού που έχει σαν σκοπό την εξαγωγή επιχειρισιακών δεδομένων. Με την χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου, γίνεται αξιοποίηση και μετασχηματισμός των δεδομένων σε μορφή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο αποδοτικά, από μια επιχείριση.
Η επόμενη ομιλία αφορούσε την διαχείριση βάσεων δεδομένων μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται RESTful API, από τον κ. Δημήτρη. Μιχαλάκο. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του λογισμικού με τις διάφορες βάσεις δεδομένων, μέσω του πρωτοκόλλου http.
O κ. Βασίλης. Ζούκος έκανε μια αναφορά στην μελέτη του, για την χρήση ανοικτού λογισμικού στο ταμειακό σύστημα της ΔΕΗ. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα βήματα που έπρεπε να΄γίνουν, όπως και όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ή κατασκευάστηκαν για την υλοποίηση πάνω στο υπάρχον υλικό.
Παράλληλα με την δεύτερη συνεδρία έγιναν δύο εργαστήρια. Το ένα έγινε στην αίθουσα τηλεκπαίδευσης και αφορούσε τον εξελληνισμό ΕΛΛΑΚ, τι έργα αυτή την στιγμή βρίσκονται σε φάση εξελληνισμού, και τι εργαλεία χρησιμοποιούνται. Έγινε ειδική αναφορά στον εξελληνισμό του Gnome, OpenOffice, Mozilla, OLPC και του Xfce. Το δεύτερο έγινε στο αμφιθέατρο πολυμέσων όπου έγινε παρουσίαση και εκπαίδευση του εργαλείου διαδικτυακής εκπαίδευσης Moodle.
Η τρίτη συνεδρία ξεκίνησε με τον εξελληνισμό του OpenERP , και παρουσιάστηκε η δουλειά που έχει ήδη γίνει, από τους κ. Πάνο Χρηστέα και Παναγιώτη Κρανιδιώτη. Αυτή η εφαρμογή είναι γραμμένη σε Python, πάνω σε βάση δεδομένων PostGres. Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση του OpenProj, ενός λογισμικού για την παρακολούθηση έργων, και έχει όλη την λειτουργικότητα του Microsoft Project.
Ο κ. Σίμος Ξενιτέλλης στην συνέχεια παρουσίασε την εξέλιξη του εξελληνισμού του Gnome, και έκανε μια σύντομη αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση των μεταφράσεων. Ο κ. Κώστας Παπαδήμας έκανε μια αναφορά σχετικά με την πορεία ελληνοποίησης του OpenOffice.org και παρουσίασε τις ανάγκες της κοινότητας για βοήθεια. Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση της πορείας εξελληνισμού του λογισμικού C.a.R που είναι ένα λογισμικό αναλυτικής γεωμετρίας, από τον κ. Γεώργιο Βασιλόπουλο. Ένα σημαντικό στοιχείο του C.a.R είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα από το διαδίκτυο, οπότε οι μαθητές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν από το σπίτι τους. Η κα. Ελένη Γουσίου έκανε την παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητος για τα Κέντρα Προώθησης ΕΛΛΑΚ. Το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και έγιναν αρκετές ερωτήσεις από τους σύνεδρους. Η τρίτη ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση της διαδικτυακής παρουσίας της κοινότητας ΕΛΛΑΚ και της εταιρείας ΕΕΛΛΑΚ, από την ομάδα OpenWorks
Παράλληλα με την Τρίτη ενότητα έγιναν εργαστήρια για το BetaCMS στην αίθουσα τηλεκπαίδευσης και στο αμφιθέατρο πολυμέσων έγινε εκπαίδευση στα εργαλεία ανοικτού λογισμικού για Data Mining.
Η μέρα κύλησε ομαλά, χωρίς μεγάλες παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα και το συνέδριο συνεχίζεται αύριο στις 11.00 το πρωί. !