7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών
Η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (HellasGIs) διοργάνωσε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Αίθουσα Τελετών του Κτιρίου Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (HellasGIs) ιδρύθηκε το 1998 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Η HellasGIs είναι σωματείο με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Στόχος του συνεδρίου, που γίνεται κάθε δύο (2) χρόνια, είναι η διάχυση της γνώσης και των νέων εξελίξεων σχετικά με τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και η προσέλκυση ακόμα περισσότερων επιστημόνων και επαγγελματιών στην χρήση και την ανάπτυξή τους.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερες από σαράντα εργασίες σχετικές με τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, οργανωμένες στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Περιβάλλον, Δασικές Πυρκαγιές, IΝSPIRE – ΕΥΓΕΠ, Χωρική Ανάλυση, Υπηρεσίες και Έργα ΓΣΠ, ΕΛ/ΛΑΚ, Αστικός Χώρος.
Παράλληλα διεξήχθησαν τέσσερες ειδικές συνεδρίες: Εθνικό Κτηματολόγιο (οργάνωση ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ), Διαχείριση Οδικών Υποδομών (οργάνωση: ΔΜΕΟ–ΓΓΔΕ–ΥΠΥΜΕΔΙ), Αστική Εξάπλωση, και Εκπαίδευση στη Γεωπληροφορική και διοργανώθηκαν συζητήσεις για σχετικού ενδιαφέροντος θέματα. Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι (ακαδημαϊκοί, φοιτητές, επαγγελματίες, εργαζόμενοι
στον Δημόσιο Τομέα, κλπ).
Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης ως προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής ο Καθηγητής του University College London (UCL) κ. Paul Longley, μια σημαντική προσωπικότητα του χώρου, ο οποίος αναφέρθηκε για τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο χώρο των GIS μέσα στο καινούριο οικονομικό και επιστημονικό περιβάλλον που δημιουργείται.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στον Ελληνικό και Διεθνή χώρο καθώς και για γενικότερα θέματα Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και χωρικών πληροφοριών. Για το αναλυτικό πρόγραμμα και τα πρακτικά του συνεδρίου, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική εταιρία HellasGIs, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.hellasgi.gr .