Δημοσίευση του Πηγαίου Κώδικα της Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας της Εσθονίας στο Github
Η Εσθονία, η οποία έχει δημιουργήσει το πρώτο εθνικό διαδικτυακό σύστημα ψηφοφορίας δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα τον πηγαίο κώδικα του συστήματος στο Github. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας της Εσθονίας, η απόφαση λήφθηκε για λόγους διαφάνειας και έπειτα από αρκετές συζητήσεις μεταξύ Εσθωνών εμπειρογνομώνων στον κλάδο των ΤΠΕ και της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας. Μέχρι πρόσφατα η διάθεση του κώδικα γινόταν μόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας εμπιστευτικότητας.
Το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Εσθονίας με τη χρήση Ψηφιακής Ταυτότητας ισχύει από το 2007. Η ψηφιακή ταυτότητα, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους τους Εσθονούς και σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας, χρησιμοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα κρυπτογράφησης, το οποίο επιτρέπει στους κρατικούς φορείς να εκτελούν διάφορες ασφαλείς λειτουργίες σε απευθείας σύνδεση με την ταυτότητα του κάθε πολίτη. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, χρηματοοικονομικές συναλλαγές, εισιτήρια για τις δημόσιες μεταφορές και αρχεία εισαγωγής φοιτητών στα Πανεπιστήμια.
Με την υποδομή αυτή, η εσθονική κυβέρνηση άρχισε να δοκιμάζει το διαδικτυακό σύστημα ψηφοφορίας στις τοπικές εκλογές του 2005. Δύο χρόνια αργότερα, επέκτεινε τις δοκιμές συμπεριλαμανοντας τις εθνικές εκλογές. Στις εκλογές του 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 15 τοις εκατό του συνόλου των ψήφων υποβλήθηκαν διαδικτυακά. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε σχεδόν 25 τοις εκατό το 2011 για τις εγχώριες βουλευτικές εκλογές. Ως προληπτικό μέτρο ασφάλειας, οι ψηφοφόροι μπορούν να υποβάλουν την ψήφο τους ηλεκτρονικά όσες φορές θέλουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την ημέρα των εκλογών.
Τα εθνικά δικαστήρια της χώρας έχουν κάνει δεκτή η χρήση της διαδικτυακής ψηφοφορίας. Μάλιστα, το 2011, το τμήμα συνταγματικής αναθεώρησης του Εσθονικού Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση ενός Εσθονού φοιτητή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την ψηφοφορία θα μπορούσε να παραβιαστεί έτσι ώστε να μην μετρά τις ψήφους με ακρίβεια.
Οι επικριτές του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Εσθονίας μέχρι σήμερα ισχυρίζονταν ότι η μη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα δημιουργούσε την έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτό, κι ενώ πλέον θεωρείται θετική η εξέλιξη της διάθεσης του πηγαίου κώδικα υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός αναφορικά με το γεγονός ότι δεν αποδεικνύεται ότι ο κώδικας που κυκλοφόρησε είναι αυτός που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των εκλογών. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας της Εσθονίας, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την πιστοποίηση ότι ο κώδικας που διατέθηκε είναι αυτός που χρησιμοποιείται πραγματικά στις εκλογές.