Πως τα Ανοιχτά Δεδομένα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ψηφιακή εποχή
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη διαπίστωση ότι το συνολικό όφελος από την επαναχρησιμοποίηση της πληροφορίας του δημόσιου τομέα μπορεί να ανέλθει στα 140 δις ευρώ σε ετήσια βάση, έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει την πανευρωπαϊκή πύλη δεδομένων (http://open-data.europa.eu/open-data/)
Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, έχουν θέσει ήδη τα Ανοιχτά Δεδομένα ως προτεραιότητα στη ψηφιακή στρατηγική τους.
Τα οφέλη από τα Ανοιχτά Δεδομένα οικοδομούνται πάνω στο Ανοιχτό Λογισμικό και τα Ανοιχτά Πρότυπα και σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες της τρίτης γενιάς του Διαδικτύου (Web 3.0) έχουν ήδη αρχίσει να απελευθερώνουν τη θετική επίδραση τους πάνω στην καινοτομία.
Είναι πλέον δεδομένο ότι τα Ανοιχτά Δεδομένα μπορούν να συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην προώθηση της καινοτομίας στις Ελληνικές επιχειρήσεις.
Γι αυτό και είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ελάχιστο βοηθητικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι υπάρχει το βασικό θεσμικό πλαίσιο για το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων, ιδίως οι Ν. 3448/2006 για την περαιτέρω χρήση δημοσίων δεδομένων και ο 3979/2011 για την κοινοχρησία και διάθεση ανοιχτών δημοσίων δεδομένων, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις εκκρεμούν.
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ http://www.ellak.gr/) έχει μέλη της 29 Ελληνικά Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα και σκοπεύει στην προώθηση του Ανοιχτού Λογισμικού στις Ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του έργου Enterprise Europe Network ( http://www.enterprise-hellas.gr/) πρόκειται να προσφέρει την τεχνογνωσία της ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη υιοθετήσει το Ελεύθερο Λογισμικό για τις υπηρεσίες τους, να έλθουν σε επαφή με άλλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και την Ε.Ε. για να ανταλλάξουν ιδεών και τεχνογνωσία, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικότητας, των καινοτόμων δράσεων και της ανταγωνιστικότητας τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο στο www.enterprise-hellas.gr