Ανοιχτές Τεχνολογίες και Δημιουργική Παραγωγή για Καινοτομία στην Επιχειρηματικότητα

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τα Creative Commons Ελλάδας  σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas και την πλατφόρμα Frown διοργάνωσαν ένα διήμερο φεστιβάλ με θέμα “Ανοιχτές Τεχνολογίες και Δημιουργική Παραγωγή για Καινοτομία στην Επιχειρηματικότητα”, το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Δεκεμβρίου. Το event  πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Frown (Αγ. Ελεούσης 14 & Πρωτογένους, Μοναστηράκι).

Το φεστιβάλ κινήθηκε γύρω από τους τομείς της δημιουργικής παραγωγής, των ανοιχτών αδειών και της επιχειρηματικότητας (Creativity, Commons and Entrepreneurship). Υπήρξαν παρουσιάσεις, εργαστήρια και συζητήσεις για τη χρήση καινοτόμων ανοιχτών τεχνολογιών και λογισμικών καθώς και ενημέρωση για τη χρήση των ανοιχτών αδειών και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που έχουν δημιουργηθεί μέσα από το “κίνημα της ανοιχτότητας”. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκε το δίκτυο Enterprise Europe Network – Hellas και οι υπηρεσίες που προσφέρει.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Round Tables : Αφορούν την παρουσιάση ανοιχτών εργαλείων λογισμικού και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε σχέση με αυτά.

11.00- 12.00 Super Collider – Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Το SuperCollider είναι ένα περιβάλλον και γλώσσα προγραμματισμού, για τη σύνθεση ήχου σε πραγματικό χρόνο και αλγοριθμική σύνθεση.

12.00- 13.00 Audacity – Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Το Audacity είναι ένα ανοικτού κώδικα πρόγραμμα καταγραφής και επεξεργασίας ψηφιακού ήχου.

13.00- 14.00 Pure Data – Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
To Pure Data (Pd) είναι μια γλώσσα oπτικού προγραμματισμού που αναπτύχθηκε για τη δημιουργία διαδραστικού ήχου / μουσικής και έργα πολυμέσων.

15.00- 17.00 Workshop Creative Commons – Μαρία Μερτζάνη, Πρόδρομος Τσιαβός (σε δύο μέρη)
Ανοιχτή Συζήτηση/ Εργαστήριο (Workshop): “Πνευματική Ιδιοκτησία στη Ψηφιακή Εποχή και οι Ανοιχτές άδειες Creative Commons” Ο δικηγόρος Πρόδρομος Τσιαβός (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και η Μαρία Μερτζάνη (Creative Commons Ελλάδα) μίλησαν για την Πνευματική Ιδιοκτησία και την διαχείριση της στην Ελλάδα στον ψηφιακό και καλλιτεχνικό κόσμο καιεξήγησαν τι είναι η Ανοιχτή Αδειοδότηση, γιατί κάποιος να επιλέξει τις άδειες Creative Commons για να διαμοιράσει το έργο του, πώς γίνεται αυτού του είδους η Αδειοδότηση εύκολα και γρήγορα και ποια επιχειρηματικά μοντέλα προκύπτουν από την χρήση της στο μέλλον.

15.00- 17.00 Προβολές
Έλληνες Δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons” (Τεχνόπολις 2012), ταινίες και ντοκυμαντέρ από το Nordic Creative Commons Film Festival 2013, προβολές σχετικά με τη χρήση των αδειών και ομιλίες από Creative Commons Festivals παγκοσμίως.

19.00- 22.00 Sound Performances

19.00 Aλέξανδρος Δρυμωνίτης
Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης ασχολείται με το θόρυβο και το feedback σε διάφορες μορφές, ερευνόντας τα όρια της χροιάς και του ελέγχου. Χρησιμοποιεί open source εργαλεία και η δουλειά του κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδύκτιο. www.drymonitis.me

19.30 No God Ritual
Ο No God Ritual δραστηριοποιείται στο χώρο της πειραματικής μουσικής από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Eξερευνά την ηλεκτρονική σύνθεση χρησιμοποιώντας γλώσσες προγραμματισμού σαν κύριο μέσο. Είναι επίσης μέλος των ομάδων “Ρόμβος” και “NullPointerConstant” .Mόλις κυκλοφόρησε η δουλειά του “Νuum” (Felt 009/Romvos 002)”
https://soundcloud.com/nogodritual

20.00 Fruto5
Oι Fruto5 είναι ενα σχήμα αποτελούμενο απο ενα πλήθος ατόμων που εργάζονται σε οπωροπωλείο. Δηλαδη κάθονται και κοιτάνε τα φρούτα περιμένοντάς τα να ωριμάσουν http://fruto5.blogspot.gr/

20.30 Zombie Penguin (without the Glory Holes)
Ο Zombie Penguin είναι ένα ραδιενεργά μεταλλαγμένο νεκροζώντανο θαλάσσιο πουλί (οικογένειας Spheniscidae, γένους Sphenisciformes) που δεν μπορεί να πετάξει και ζει στο Νότιο Ημισφαίριο.
Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να υπνωτήσει την ανθρωπότητα και να σώσει τον πλανήτη ο Zombie Penguin δημιουργεί έναν ιό για να ελευθερώσει τον κυβερνοχώρο από τη μάστιγα του copyright.
http://www.youtube.com/watch?v=sSPYnjd5jdg

21.00 Barbara’s Straight Son
”A Memoir of Kilgore Trout” είναι ένα εννοιολογικό άλμπουμ για το έργο του συγγραφέα Kurt Vonnegut (1922-2007). Από τις αρχαίες θρησκείες στα ταξίδια στο χρόνο, από τη σάτιρα στην επιστημονική φαντασία, από το drum ‘n’ bass στο electro-punk και όλα τα ενδιάμεσα.
https://soundcloud.com/barbarasstraightson

21.30 Kid Flicks
Η μουσική του είναι μέσα και έξω από τα όρια της ποπ μουσικής. Χρησιμοποιεί κιθάρες, μπάσο, μαντολίνο, synths, κρουστά, found sounds, εφέ, samples και τη φωνή του, με έναν τρόπο που μερικές φορές καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί.
https://soundcloud.com/kidflicks

Πρόγραμμα Kυριακής 8 Δεκεμβρίου

Round Tables : Αφορούν την παρουσιάση ανοιχτών εργαλείων και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε σχέση με αυτά.

11.00- 12.30 Arduino – Αφροδίτη Ψαρρά
To Arduino είναι ένας μικροελεγκτής ο οποίος κάνει προσιτή την επικοινωνία φυσικών αντικειμένων και Η/Υ. Η γλώσσα προγραμματισμού του είναι μια απλούστευση της C/C++ και διευκολύνει στη δημιουργία ηλεκτρονικών πρωτοτύπων.

12.30- 14.00 Processing – Θοδωρής Παπαθεωδώρου
Το Processing είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες και είναι ένα εργαλείο δημιουργικού προγραμματισμού. Πρόκειται για μια απλούστευση της Java που διευκολύνει τον προγραμματισμό οπτικών προγραμμάτων, και που επιτρέπει τη δημιουργία άμεσου γραφικού αποτελέσματος.

15.00- 17.00 Workshop Creative Commons – Μαρία Μερτζάνη, Πρόδρομος Τσιαβός (σε δύο μέρη) Συμμετέχει ο σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου
Ανοιχτή Συζήτηση/ Εργαστήριο (Workshop): “Πνευματική Ιδιοκτησία στη Ψηφιακή Εποχή και οι Ανοιχτές άδειες Creative Commons” Ο δικηγόρος Πρόδρομος Τσιαβός (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και η Μαρία Μερτζάνη (Creative Commons Ελλάδα) μίλησαν για την Πνευματική Ιδιοκτησία και την διαχείριση της στην Ελλάδα στον ψηφιακό και καλλιτεχνικό κόσμο και θα εξηγήσουν τι είναι η Ανοιχτή Αδειοδότηση, γιατί κάποιος να επιλέξει τις άδειες Creative Commons για να διαμοιράσει το έργο του, πως γίνεται αυτού του είδους η Αδειοδότηση εύκολα και γρήγορα και ποια επιχειρηματικά μοντέλα προκύπτουν από την χρήση της στο μέλλον.
– Στη συζήτηση συμμετείχε ο Στάθης Αθανασίου, σκηνοθέτης του Α (Alpha) μιας εντελώς ανεξάρτητης, χρηματοδοτημένης από το κοινό (crowdfunded) ελληνικής ταινίας που διατίθεται με άδειaCreative Commons (http://www.alpha-movie.com/ )

15.00- 17.00 Προβολές
Ταινίες Μικρού Μήκους από το Nordic Creative Commons Film Festival 2013, στηγμιότυπα από την ταινία Α (Alpha) και μέρος του ντοκιμαντέρ του Ηλία Μαρμαρά “”Common Knowledge: Communities of Knowledge Production in Greece “

19.00- 22.00 Sound Performances

19.00 Άγγελος Κυρίου
Ο Άγγελος κυρίου ξεκίνησε να ηχογραφεί για λογαριασμό του, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και συνεχίζει να πράττει το ίδιο μέχρι σήμερα, προσθέτοντας τα τελευταία χρόνια τη λέξη μοιράζομαι και τη διεύθυνση angeloskyriou.blogspot.com, στο τέλος κάθε ολοκληρωμένης πρότασης.

19.30 Στράτος Μπιχάκης
Ο Στράτος Μπιχάκης είναι το ένα από τα μέλη του ηλεκτρονικού ντουέτου dot message. Στο προσωπικό του έργο ερευνά το περιθώριο μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και γνωσιακής αντίληψης. Ως πρώτες ύλες και εργαλεία χρησιμοποιεί τον ήχο, το φως, ελεύθερα δεδομένα και προγράμματα ανοιχτού κώδικα.

20.00 Τhe Hydra
The Hydra είναι το leftfield sound project του Δημήτρη Παπαδάτου. Η διαδικασία πειραματισμού καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα από την techno μουσική στη kosmische και το θόρυβο ελεύθερης φόρμας στην ατονική σύνθεση.
https://soundcloud.com/thehydra1

20.30 Αφροδίτη Ψαρρά
Η Αφροδίτη Ψαρρά είναι εικαστικός και ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και τον ήχο μέσα από μια DIY προσέγγιση. Η ηχητική της performance Lilytronica βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό με τέσσερα κεντητά synthesizers και αποτελεί μια αναζήτηση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην εύθραυστη φύση των ηλεκτονικών υφασμάτων και το θορυβώδες ηχητικό τοπίο που μπορεί να παραχθεί
afroditipsarra.com.

21.00 Balinese Beast
Οι Balinese Beast (Γιώργος Αξιώτης και Ιλάν Μανουάχ) μοιάζει να έχουν βαλθεί να προσδιορίσουν την πιο σύντομη απόσταση ανάμεσα στη σιωπή και τον εκκωφαντικό θόρυβο, και το αντίστροφο. Οπλισμένοι με free jazz σαξόφωνα, σπιτικά electronics, effects και samples δημιουργούν μινιατούρες από feedback και άγρια, χαοτικά cut-ups που μπλέκουν την πανκ ενέργεια με την αυτοσχεδιαστική πρακτική, σε μια περιπλάνηση στα άκρα του ηχητικού φάσματος.
https://soundcloud.com/balinese-beast

eenlogo

2013-12-07 14.09.302013-12-07 13.40.07
2013-12-07 14.09.242013-12-07 12.30.58

2 thoughts on “Ανοιχτές Τεχνολογίες και Δημιουργική Παραγωγή για Καινοτομία στην Επιχειρηματικότητα

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com