Η ομορφιά της έρευνας
Ισπανοί ερευνητές μελετούσαν τη χρήση μιας νέας τεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων , όταν στα πλαίσια του Enterprise Europe Network εστράφησαν σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: τα καλλυντικά .
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα πρωτοστάτησε στην εφαρμογή μιας τεχνολογίας, με την οποία μπορούν να μπουν πρωτεΐνες τροφίμων σε μορφή κάψουλας, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα από τον οργανισμό . Οι κάψουλες μπορούν να περιέχουν ένα ευρύ φάσμα των ενώσεων συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών ουσιών, τα ναρκωτικά και βιοφαρμακευτικές ουσίες.
Για βοήθεια με την ανεύρεση εμπορικών εφαρμογών για την καινοτομία τους, η ομάδα στράφηκε προς το υποκατάστημα Enterprise Europe Network βασίζεται στο Πανεπιστήμιο του τμήματος μεταφοράς τεχνολογίας Ναβάρα . Αυτό το δίκτυο υποστήριξης των επιχειρήσεων έχει σχεδόν 600 οργανισμούς-εταίρους σε περισσότερες από 50 χώρες και είναι πολύ συχνά φιλοξενείται από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα .
“Έχουμε μια καλή γνώση των υπηρεσιών της και την έρευνά τους , που μας επιτρέπει να εντοπίζουν εύκολα πιθανούς αγώνες”, λέει ο διευθυντής της μεταφοράς τεχνολογίας δικτύου Alex Hansen .
Μερικές φορές οδηγεί προέρχονται από απροσδόκητες θέσεις . Hansen κάνει τους επιστήμονες σε επαφή με την Κορρές Φυσικά Προϊόντα , ένα με έδρα την Αθήνα πελάτη της Δέσποινας Yancopoulou από ΠΡΑΞΗ / HELP – FORWARD Network, μέλος του Enterprise Europe Network – Hellas . Η επιχείρηση των 240 εργαζομένων αναζητούσε συνεργάτες οι οποίοι θα μπορούσαν να παρέχουν μια «καινοτόμα ουσία τεχνολογία παράδοση” , χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά .
“Ειδικά κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων , εταιρείες όπως η δική μας πρέπει να καινοτομούν διαρκώς”, λέει ο Γιώργος Κορρές , ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 1996 με τη σύζυγό του, Λένα.
Μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας με το Κορρές , οι ερευνητές μελετούν πώς να κάνουν νέα και βελτιωμένα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της κάψουλας .
“Ως ένα πανεπιστήμιο έχουμε περιορισμένη δυνατότητα για την προώθηση της έρευνας μας , ώστε να είμαστε ευγνώμονες στο Δίκτυο”, λέει ο Δρ Juan Manuel Irache, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), συνεργάζεται με το ΕΚΤ για την υλοποίηση του Enterprise Europe Network-Hellas, έναν από τους κόμβους του Enterprise Europe Network, παρέχοντας υποστήριξη σε θέματα Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής, με σκοπό να βοηθηθούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία.