Wiki Loves Monuments 2014 και η ηχηρή απουσία της Ελλάδας
Ο μεγαλύτερος φωτογραφικός διαγωνισμός στον κόσμο, το Wiki Loves Μonuments (η Βικιπαίδεια αγαπά τα Μνημεία, σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά) πραγματοποιείται για άλλη μια χρονιά, καθ’όλο το μήνα Σεπτέμβριο.
Το Wiki Loves Monuments ξεκίνησε ως δράση της κοινότητας των βικιπαιδιστών (= συγγραφείς λημμάτων της Βικιπαίδεια) της Ολλανδίας οι οποίοι θέλησαν να εμπλουτίσουν τη Βικιπαίδεια με φωτογραφίες από τα μνημεία της Ολλανδίας. Στον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2010 στην Ολλανδία, η Βασιλική Υπηρεσία για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Υπουργείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστήμης, παρέδωσε στους βικιπαιδιστές τη λίστα με τα περισσότερα από 50.000 διακηρυγμένα μνημεία της Ολλανδίας.
Η λίστα δόθηκε από το Υπουργείο για τη διευκόλυνση των βικιπαιδιστών ως προς τον εντοπισμό μνημείων τα οποία δεν είχαν ως τότε φωτογραφίες στη Βικιπαίδεια. Περιελάμβανε, δε, τις ονομασίες όλων των διακηρυγμένων μνημείων της χώρας όπως τα σπίτια των καναλιών του Άμστερνταμ, το Βασιλικό Παλάτι στη Χάγη, αλλά και ανεμόμυλους, κάστρα, υπόγεια καταφύγια του α’ Παγκόσμιου Πολέμου, κλπ. Περιλάμβανε, ακόμη, τις γεωγραφικές συντεταγμένες των μνημείων και τη διεύθυνσή τους, και, μέσω της γεωτοποθέτησής τους στο Google maps καθιστούσε εύκολο για τον ενδιαφερόμενο τον εντοπισμό των πλησιέστερων σε αυτόν μνημείων. Μέσα στο μήνα κατά τον οποίο “έτρεξε” ο διαγωνισμός «ανέβηκαν» περισσότερες από 12.500 φωτογραφίες από 250 εθελοντές.
Δεδομένης της επιτυχίας της πιλοτικής δράσης, την επόμενη χρονιά στη διοργάνωση δηλώνουν συμμετοχή 17 ευρωπαϊκές χώρες. Με το απίστευτο νούμερο των 5.000 εθελοντών που συμμετέχουν με 169.150 φωτογραφίες μνημείων, η δράση κερδίζει μία θέση στο ρεκόρ των Guinness ως τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο.
Το 2012 ο διαγωνισμός πλέον πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο με τη συμμετοχή 35 χωρών όπως η Χιλή, η Γκάνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, ο Παναμάς, η Ουκρανία και η Ν. Αφρική ενώ το 2013 οι εθνικές επιτροπές 52 χωρών καλούνται να επιλέξουν τις καλύτερες φωτογραφίες ανάμεσα σε 365.000 υποβολές!
Για να καταλάβουμε τη σημασία του διαγωνισμού πρέπει να θυμηθούμε ότι η Βικιπαίδεια είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια η οποία δημιουργείται αποκλειστικά εθελοντικά. Συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια συστηματικά ανάμεσα στα 6 πλέον επισκέψιμα websites παγκοσμίως. Για πολύ κόσμο είναι το πρώτο σημείο από το οποίο ξεκινά την έρευνά του για οποιοδήποτε θέμα.
Επιπλέον, οι φωτογραφίες μεταφορτώνονται στα Κοινά της Wikimedia (Wikimedia Commons) που είναι το κοινό αποθετήριο των πολυμέσων τηςWikimedia τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλα τα συναφή έργα της Wikimedia, όπως το Βικιεπιστήμιο, τη Βικιθήκη, κλπ.
Υποστηρίζοντας την ανοικτή διάδοση της γνώσης η Βικιπαίδεια απαιτεί όλο το υλικό που ανεβαίνει σε αυτή να διατίθεται με μία ανοικτή άδεια χρήσης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία τεράστια ανοικτή δεξαμενή γνώσης απ’όπου όλοι μπορούν να αντλήσουν περιεχόμενο ελεύθερα.
Ο διαγωνισμός είναι μία ευκαιρία για όλους τους ενδιαφερόμενους, όχι κατ’ανάγκη βικιπαιδιστές, να συνεισφέρουν σε αυτή την τεράστια ανοικτή δεξαμενή γνώσης, με τρόπο που τους είναι ενδεχομένως πιο οικείος (όλοι λίγο-πολύ παίρνουμε φωτογραφίες).
Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται από τους βικιπαιδιστές για τον εμπλουτισμό λημμάτων που αφορούν τα ίδια τα μνημεία ή γεγονότα ή έννοιες που σχετίζονται με το μνημείο. Η φωτογραφία π.χ του γνωστού αποφθέγματος που είναι χαραγμένο στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη κοσμεί το λήμμα που αναφέρεται στον ίδιο.
Λόγω του πολυγλωσσικού χαρακτήρα της Βικιπαίδεια όπου λήμματα σε διαφορετικές γλώσσες μπορούν να συνδέονται με την ίδια έννοια, οι φωτογραφίες αναπαράγονται συχνά σε λήμματα σε άλλες γλώσσες. Έτσι, η φωτογραφία του “Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος” κοσμεί τα λήμματα για τον Καζαντζάκη σε εννέα ακόμη γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων της ουκρανικής, της νορβηγικής, της εσπεράντο, της κορεάτικης, της βουλγαρικής και της γλώσσας Μαλαγιάλαμ, μίας από τις επίσημες ινδικές γλώσσες! Στην αγγλική και την ισπανική Βικιπαίδεια κοσμεί ακόμη το λήμμα για το Ηράκλειο ενώ στην τελευταία κοσμεί και το λήμμα για την ελληνική λογοτεχνία.
Ορισμένα από τα οφέλη του διαγωνισμού είναι προφανή- ορισμένα μνημεία φωτογραφίζονται και καταγράφονται για πρώτη φορά και με τρόπο οργανωμένο, είναι τεράστια η εκπαιδευτική αξία του ίδιου του περιεχομένου, και συντελεί και σημαντικά στην τουριστική προβολή ενός τόπου. Από την άλλη, η τεράστια συμμετοχή των εθελοντών αναδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους πολίτες για την προβολή της δικής τους τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα παγκόσμιο κοινό.
Η Ελλάδα, ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς λόγω και των παγκόσμιας εμβέλειας μνημείων της, δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στο διαγωνισμό….
Περισσότερα: http://www.wikilovesmonuments.org/