Υποστηρίξτε τις γυναίκες συναδέλφους στις κοινότητες ανοικτού λογισμικού!
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της FLOSS για το 2013, η εκπροσώπηση των γυναικών στις κοινότητες λογισμικού ανοικτού κώδικα παραμένει χαρακτηριστικά ελλιπής, καθώς μόνο το 10% των προγραμματιστών που ασχολούνται με λογισμικά ανοικτού κώδικα είναι γυναίκες. Δεδομένων των συνθηκών, ενθαρρυντικές ενδείξεις αποτελούν πρόσφατες πρωτοβουλίες με στόχο να γίνει περισσότερο πρόσφορο το έδαφος για ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών σε αυτές τις κοινότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Outreach Program for Women, το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και mentoring της κοινότητας GNOME, και η πρωτοβουλία Women in Open Source Award της Red Hat.
Οι προσπάθειες αυτές είναι ευπρόσδεκτες, δεν έχουν, όμως, όλοι την επιρροή ενός μεγάλου οργανισμού ή γνωστής εταιρείας, ώστε να αλλάξει το καθεστώς αυτό. Τι εναλλακτικές, επομένως, έχουν μικρότερες ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που επιθυμούν να διευκολύνουν τη συμμετοχή των γυναικών στις κοινότητες λογισμικού ανοικτού κώδικα; Η πρωτοβουλία The Ada Initiative έχει τη λύση: το σεμινάριο Ally Skills Workshop.
Στόχος του επιμορφωτικού σεμιναρίου Ally Skills Workshop είναι να δείξει τρόπους στους άντρες να υποστηρίζουν τις γυναίκες συναδέλφους τους στις κοινότητες λογισμικού ανοικτού κώδικα. Ήδη, το σεμινάριο έχει συμπεριληφθεί τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα αρκετών συνεδρίων, με πρόσφατα παραδείγματα το LinuxCon North America 2014 και το WikiConference USA 2014. Για όσους δεν έχουν καταφέρει να παρακολουθήσουν το σεμινάριο σε κάποιο από τα συνέδρια που έχει συμπεριληφθεί, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου κατόπιν συνεννόησης με την πρωτοβουλία The Ada Initiative και έναντι αμοιβής.
Στο σεμινάριο συνήθως συμμετέχουν 15-30 άτομα και έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες. Για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς το κόστος παρακολούθησης είναι μειωμένο, ενώ για μεμονωμένα άτομα ή για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το παρακολουθήσουν, παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό του σεμιναρίου, το οποίο διατίθεται με άδεια CC BY-SA, και στο οποίο συμπεριλαμβάνεται βίντεο μαγνητοσκοπημένης συνεδρίας διαθέσιμο στο Youtube. Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο είναιδιαθέσιμες και στη σχετική σελίδα στον ιστότοπο της κοινότητας Geek Feminism Wiki.
Η βασική δομή του σεμιναρίου παραμένει ίδια, είτε κάποιος παρακολουθήσει το σεμινάριο είτε αποφασίσει να συμβουλευτεί το ενημερωτικό υλικό που το συνοδεύει. Το Ally Skills Workshop ξεκινάει με μία μικρή εισαγωγή σχετικά με τη σημασία της επιμόρφωσης των αντρών συναδέλφων για το συγκεκριμένο ζήτημα και, στη συνέχεια, επεξηγείται η βασική ορολογία σχετική με θέματα φύλου. Στο τελευταίο μέρος της εισαγωγής παρέχονται οδηγίες σχετικά με αντιδράσεις σε περιπτώσεις σεξισμού και διάκρισης λόγω φύλου. Ακολουθούν συζητήσεις μεταξύ μικρών ομάδων που έχουν σχηματιστεί από τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου ή διάβασμα του ενημερωτικού υλικού και των σημειώσεων που παρέχονται δωρεάν, η θεματική των οποίων καλύπτει 6 βασικούς τομείς, από το τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στον εργασιακό χώρο έως την αντιμετώπιση παρενοχλήσεων.
Παρόλο που ο στόχος του Ally Skills Workshop είναι να προωθήσει τρόπους υποστήριξης των γυναικών στον εργασιακό τομέα στις κοινότητες ανοικτού λογισμικού, αρκετά από τα υποθετικά «σενάρια» που εξετάζονταιδεν περιορίζονται σε αυτό. Για παράδειγμα, οι τρόποι δημιουργίας φιλικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο ή υποστήριξης μίας συναδέλφου, οι απόψεις της οποίας αγνοούνται συστηματικά λόγω του φύλου της, μπορούν να έχουν γενικότερη εφαρμογή για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στον εργασιακό χώρο μεταξύ συναδέλφων.
Η λίστα άρθρων του opensource.com με αφορμή την πρωτοβουλία «Women in Open Source Week» περιέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση και την αποδοχή των γυναικών στις κοινότητες ανοικτού λογισμικού.
Πηγή άρθρου : https://opensource.com/life/