Εξ αποστάσεως Εργαστήρια open-hardware στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Το εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Επεξεργασίας Ψηφιακών Μέσων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (dsmc2.eap.gr), έχει αναπτύξει εξ’ αποστάσεως προσβάσιμα εργαστήρια (remoteLabs) για ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών, βασισμένα στην ανοικτή (open hardware) πλατφόρμα Arduino. Σκοπός της είναι η εκπαίδευση σε τεχνολογίες μικροελεγκτών, αισθητήρων, αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή και εφαρμογές Internet Of Things (IoT). Όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι ΕΛ/ΛΑΚ και φιλοξενούνται από συστήματα που τρέχουν xampp. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα έγιναν δύο ειδικές εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με την ΙΕΕΕ, μια με τη μορφή κανονικής σειράς εργαστηριακών κύκλων (http://dsmc2.eap.gr/news/eksmcompleted) και μία με τη μορφή διαγωνισμού (http://dsmc2.eap.gr/news/a-blended-learning-course-on-microcontrollers–team-contest).
Πέραν αυτών, το εργαστήριο χρησιμοποιείται πιλοτικά και από φοιτητές του ΕΑΠ του μεταπτυχιακού προγράμματος Σχεδίασης και Ανάπτυξης Διάχυτων Συστημάτων Υπολογισμού (http://www.eap.gr/sdy.php) και ειδικότερα των θεματικών ενοτήτων ΣΔΥ61 (Συστήματα κινητού υπολογισμού) και ΣΔΥ62 (Ενσωματωμένα συστήματα).
Αυτή τη στιγμή, στο εργαστήριο δημιουργείται μια ακόμα αντίστοιχη εργαστηριακή υποδομή για την εκμάθηση προγραμματισμού σε γλώσσα VHDL και συστήματα FPGA. Σκοπός μας είναι τουλάχιστον για το κομμάτι του προγραμματισμού σε VHDL, να γνωρίσουμε στους φοιτητές τη σειρά εργαλείων GHDL (https://gna.org/projects/ghdl/) τα οποία είναι ΕΛ/ΛΑΚ (GNU General Public License V2 or later). Προς το παρόν η ανάπτυξη σε FPGA βασίζεται σε εμπορικά διαθέσιμα πακέτα λογισμικού και αναπτυξιακές κάρτες, ενώ μελλοντικά μελετάται και η εισαγωγή της ανοικτής πλατφόρμας Papilio, η οποία βασίζεται σε ανοικτού λογισμικού σχεδίαση ενσωματωμένων συστημάτων με χρήση FPGA (βασισμένη σε ανοικτή αρχιτεκτονική Arduino και ανοικτού κώδικα συνθέσιμες μονάδες υλικού –opencores- για προγραμματισμό του FPGA).