Ανοικτός κώδικας και επιχειρήσεις: Το παράδειγμα της Apple
Όταν μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο αγκαλιάζει τον ανοικτό κώδικα, αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στην αγορά της πληροφορικής βρίσκονται πια σε πλήρη εξέλιξη.
Hadoop, Cassandra, Elasticsearch, Kafka, Mesos.
Μπορεί για μερικούς να ακούγονται σαν ένα συνονθύλευμα λέξεων από μια διάλεξη στην λογοτεχνία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα δείγμα των τεχνολογιών ανοικτού κώδικα που τροφοδοτεί έναν αυξανόμενο αριθμό καταναλωτικών προϊόντων λογισμικού της Apple, όπως η Siri και το Maps .
Και φυσικά η Apple δεν είναι η μόνη. Στην πραγματικότητα, έχει μια σχετική καθυστέρηση στην υιοθέτηση του ανοικτού κώδικα. Οι τεχνολογίες υποδομής ανοικτού κώδικα έχουν ήδη ρόλους κλειδιά στην Google, το Facebook, το Netflix, το LinkedIn, το Twitter, το Yahoo, το Airbnb, το uber, και σχεδόν για κάθε επιτυχημένη εταιρεία web κάτω από τον ήλιο. Τις περισσότερες φορές, οι πρώτες εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες είναι και αυτές που τις δημιούργησαν (όπως π.χ είναι η περίπτωση με το Hadoop, το Kafka και το Cassandra)
Οι τεχνολογίες ανοικτού κώδικα είναι πια τόσο δημοφιλείς μεταξύ των εταιρειών web επειδή είναι κατασκευασμένες για να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές, και να χειρίζονται πολλά δεδομένα, ακόμη και κάτω από το φορτίο εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων χρηστών. Ακόμα, οι εταιρίες προτιμούν τον ανοικτό κώδικα, όχι μόνο επειδή δεν τους αρέσει να πληρώνουν για το λογισμικό, αλλά και επειδή δεν εμπιστεύονται ότι οι εμπορικοί προμηθευτές πληροφορικής θα μπορούν πάντα να συμβαδίζουν με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις απόδοσης, κλίμακας, ασφάλειας και διάφορων άλλων πραγμάτων που απαιτούν.
Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι προφανής, μιας και παραδοσιακές εταιρίες εντείνουν πια τις προσπάθειές τους γύρω από το διαδίκτυο, σε εφαρμογές για κινητά, και τις συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές. Αν μια εταιρία προσπαθεί να οικοδομήσει σε νέους τομείς δραστηριότητας, χωρίς παράδοση δεκαετιών σε προϊόντα ΙΤ, είναι λογικό να επιλέξει τις τεχνολογίες πληροφορικής έχουν σχεδιαστεί για αυτούς τους τύπους των επιχειρήσεων.
Αλλά ένας άλλος λόγος για την ενσωμάτωση διαδικτυακών τεχνολογιών ανοικτού κώδικα είναι ότι δουλεύουν σωστά. Αν μπορούν να χειριστούν τις απαιτήσεις κίνησης του Twitter ή του όγκου δεδομένων του Facebook, μπορούν σίγουρα να χειριστούν σχεδόν οποιαδήποτε απαίτηση μπορεί να έχει μια άλλη εταιρία. Και ενώ ο όρος “ανοικτός κώδικας” μπορεί μερικές φορές να είναι μια βρώμικη λέξη μεταξύ των διευθυντών πληροφορικής των παραδοσιακών εταιριών, ο τεράστιος αριθμός των χρηστών και των συνεισφερόντων σε έργα ανοικτού κώδικα όπως το Hadoop ή η Cassandra σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σταθερές τεχνολογίες που δεν πρέπει να τις απορρίψουν. Και όταν η συνετή Apple ξεκινά να βασίζει τις δραστηριότητές της στον ανοικτό κώδικα, γίνεται αρκετά σαφές προς τα πού οδεύει η βιομηχανία της πληροφορικής.
Πηγή άρθρου: http://fortune.com/2015/09/16/apple-open-source/
Σχετικά άρθρα:
Χρήση και Ενίσχυση Ανοικτού Λογισμικού από Επιχειρήσεις
Το μέλλον των επιχειρήσεων είναι στον Ανοικτό κώδικα: Το παράδειγμα της Microsoft