Νέα από τον πλάνητη…planet.ellak.gr :Γιατί πρέπει να συμμετάσχετε στο συνέδριο ownCloud
Πρόσφατα συμμετείχα για πρώτη φορά στο συνέδριο προγραμματιστών και ατόμων που συνεισφέρουν στο ownCloud. Διεξήχθη από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου στην Μαθηματική σχολή του πανεπιστημίου του Βερολίνου. Προσωπικά συμμετείχα από τις 28 Αυγούστου έως τις 1 Σεπτεμβρίου.
Η συμμετοχή μου ξεκίνησε με εμπόδια. Την εποχή που προσπαθούσα να αγοράσω το αεροπορικό εισιτήριο και την διαμονή μου σε ξενοδοχείο, η χώρα ήταν υπό το καθεστώς capital controls. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Jos Poortvliet καθώς και το ownCloud που με βοήθησαν στην παράκαμψη αυτού του εμποδίου.
Η πρώτη ημέρα ήταν αναγνωριστική, ημέρα εγγραφών. Οι χώροι ήταν διαμορφωμένοι όταν έφτασα στον όροφο που διεξαγόταν το hackathon. Βοήθησα στην διακόσμηση καθώς και στον εφοδιασμό του δωματίου ποτών/τροφίμων με τα απαραίτητα υλικά. ;-)
Η δεύτερη και η τρίτη ημέρα ήταν οι μέρες των παρουσιάσεων. Στις μέρες αυτές, ο Jos, μου ανέθεσε την διαχείρηση των social media accounts.
Η έναρξη έγινε με την αρχική ομιλία της Angela Richter. Μας έδειξε βίντεο μιας θεατρικής παράστασης που είχε στήσει με βασικό θέμα την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων και με συνέντευξη με τον Julian Assange. Προσωπικά δεν είχα μεγάλη προσδοκία από το τι θα ακούσω από μια “θεατρίνα” σε ένα συνέδριο υπολογιστών. Και όμως όλη η ομιλία ήταν απολαυστική.
Στην συνέχεια μίλησε ο εμπνευστής του ownCloud, ο Frank Karlitschek. Ανέπτυξε τρία βασικά θέματα.
1. User Data Manifesto 2.0 το οποίο αναφέρεται σχετικά με το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου-χρήστη υπολογιστών, να ελέγχει τα δεδομένα που του ανήκουν. Είναι ένα κείμενο που προσυπογράφουν μεγάλοι οργανισμοί όπως το GNOME, KDE, FSFE κα.
2. Security Bug Bounties το οποίο αποτελεί “όπλο” θωράκισης ασφάλειας του ownCloud. Ουσιαστικά μας προτρέπει να βρούμε κενά ασφαλείας και εφόσων διαπιστωθούν, πληρωνόμαστε (τα ποσά αναφέρονται στην ιστοσελίδα).
3. ownCloud Proxy. Ίσως αποτελεί επανάσταση. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το ownCloud πρέπει να έχει χώρο σε server. Μπορεί να το στήσει ακόμα και στο σπίτι του. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ορίσει στο ρουτεράκι του μια ddns υπηρεσία/διεύθυνση και να ρυθμίσει και το firewall. Με το ownCloud Proxy, όλα αυτά μπορούν να παρακαμφθούν. Απλά το ορίζετε στο πρόσθετο και χρησιμοποιείτε το ownCloud από τον υπολογιστή σας, όπου και να πάτε. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την παραπάνω σελίδα.
Ακολούθησαν τα λεγόμενα Lightning talks. Πραγματοποίησα και εγώ ομιλία. Το θέμα μου ήταν From zero to hero και αφορούσε την δράση μου, ομιλίες κλπ για την κοινότητα. Πολύ άγχος διότι έπρεπε να τελειώσω σε 5 λεπτά. Όπως μπορείτε να δείτε, έδειχνα μόνο φωτογραφίες. Το θετικό είναι ότι αν και αγχωμένος με όχι και τόσο καλή απόδοση της παρουσίασης, με ρώτησαν 2 φίλοι από την Πολωνία που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάτι παρόμοιο ή και μεγαλύτερο και ένας φίλος από τη Νυρεμβέργη. Τους ενημέρωσα με άφθονο υλικό.
Συνέδρια του κλάδου δεν είναι είναι ολοκληρωμένα εάν δεν ακολουθούνται από φαγητό και ποτό. Οι διοργανωτές είχαν κανονίσει κατάλληλα. Πίτσες την δεύτερη ημέρα, ενώ το βράδυ είχαν κανονίσει μπάρμπεκιου. Την τρίτη ημέρα αμερικάνικα χάμπουργκερ (αν και βρισκόμασταν στην Γερμανία). Τις επόμενες ημέρες υπήρχε φαγητό στον τελευταίο όροφο του πανεπιστημίου (δεν συμμετείχα διότι την επομένη θα αναχωρούσα για Ελλάδα).
Δεν υπήρχε περίπτωση να βρίσκομαι στο Βερολίνο και να μην επισκεφτώ το cbase. Συγκριτικά, ήταν κοντά στο ξενοδοχείο μου. Οπότε περπάτησα άνετα την διαδρομή.
Η τέταρτη και τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη να δω την πόλη. Αν και είχα επισκεφθεί το Βερολίνο στο Desktop Summit, δεν είχα δει κάποια βασικά αξιοθέατα (και όχι μόνο).
Θα τα γράψω με σειρά επίσκεψης:
1. Berlin Wall Memorial
2. Checkpoint Charlie
3. Topography of Terror
4. Πανεπιστήμιο να χαιρετίσω και να ευχαριστήσω τον Jos.
5. Bikini Berlin
6. KaDeWe (διαβάστε την ιστορία του)
7. DDR Museum (μουσείο πως ζούσαν στην Ανατολική Γερμανία)
8. Computerspielemuseum (μουσείο παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών)
Είναι μεγάλη κατάρα να είσαι μόνος σου, είτε μοναδικός από την χώρα σου, είτε να μην υπάρχει κάποιος άλλος από το συνέδριο να έρθει μαζί σου. Δεν υπάρχει κάποιος να πεις μια κουβέντα αλλά και να σε τραβήξει φωτογραφία. Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξα με το SONY ERICSSON k770i.
Η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη. Συστήνω ανεπιφύλακτα να συμμετάσχει κάποιος σε ένα τέτοιο συνέδριο, είτε έχει να παρουσιάσει κάτι, είτε όχι. Σίγουρα η επαφή με τα άτομα της κοινότητας που εργάζονται ώστε να υπάρχουν όλες οι εφαρμογές, ασφάλεια, ομορφιά και ευχρηστία, μπορεί να αλλάξει, όχι μόνο τον συμμετέχοντα στην διαφορετική οπτική σχετικά με το project, αλλά και το project με την ενεργοποίηση σε περισσότερων ατόμων που συνεισφέρουν σε οποιονδήποτε τομέα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επόμενη παρουσία θα είναι μάλλον στο συνέδριο FOSSCOMM. Όσοι επιθυμείτε να οργανώσουμε την παρουσία στο συνέδριο με ομιλία αλλά και με τραπεζάκι (εάν το επιθυμούν οι διοργανωτές), επικοινωνήστε μαζί μου. Υπάρχει άφθονο υλικό που πρέπει να προωθήσουμε.