Το μέλλον των επιχειρήσεων είναι στον Ανοικτό κώδικα: Το παράδειγμα της Microsoft
Toν Ιούνιο του 2001, o τότε CEO της Microsoft S.Ballmer, παρομοίαζε το Linux με “καρκίνο της πνευματικής ιδιοκτησίας”, ενώ το 2015 ο νυν CEO της Microsoft Satya Nadella δηλώνει: “H Microsoft αγαπάει το Linux”. Αυτή η μεταστροφή της Microsoft προς τον ανοικτό κώδικα, δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις, και τονίζει την κυριαρχία του λογισμικού ανοικτού κώδικα στις επιχειρήσεις :
- To Azure της Microsoft είναι ένα cloud που υποστηρίζει πολλές πλατφόρμες. Ήδη, το 25% των Azure virtual machines (VM) τρέχουν Linux. Επιπρόσθετα, το Azure υποστηρίζει 5 Linux servers ως VMs: CoreOS, CentOS, Oracle Linux, SUSE και Ubuntu.
- Η Microsoft δουλεύει ήδη πάνω στην υποστήριξη της διαχείρισης των Docker containers και του Kubernetes container στα Windows και το Azure.
- Γκουρού των Windows όπως ο Mark Russinovich και ο Jeffrey Snover ήδη έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Chef Software Inc.
- Πέρυσι η Microsoft άνοιξε τον κώδικα στο Microsoft .NET Framework.
- Υποστήριξη Android emulation στα Windows.
- Μπορεί η Microsoft να μην είναι βέβαια ακόμα μέλος του Linux Foundation, αλλα είναι ήδη μέλος πολλών οργανισμών ανοικτού κώδικα , όπως τα : AllSeen Alliance, Internet of Things (IoT), OpenDaylight, το R Consortium, και η ανάπτυξη της γλώσσας R . Η Microsoft ακόμα είναι πλατινένιος οικονομικός υποστηρικτής του Apache Software Foundation.
Αν αναρωτιέστε γιατί η Microsoft υιοθετεί και συνεργάζεται με έργα ανοικτού κώδικα (όπως με την Canonical για την ενεργοποίηση των Windows Server να τρέχουν ως guest OS στο Ubuntu και το OpenStack) η απάντηση είναι απλή: Σύμφωνα με την Allison Randal, πρόεδρο του Open Source Initiative , με το 78% των εταιριών να χρησιμοποιούν λύσεις ανοικτού λογισμικού, και το 64% να συμμετέχουν σε έργα ανοικτού κώδικα, ο ανοικτός κώδικας είναι η κυρίαρχη τάση “Αν δεν συμμετέχετε, απλά θα μείνετε πίσω” (Το video της ομιλίας της στην OSCon 2015) .
Πηγή άρθρου: https://redmondmag.com/articles/2015/09/01/changing–dna.aspx
Διαβάστε επίσης: Χρήση και Ενίσχυση Ανοικτού Λογισμικού από Επιχειρήσεις