Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 8η FOSSCOMM!
Στις 7 και 8 Νοεμβρίου έγινε στο ΤΕΙ Αθηνών το 8ο συνέδριο κοινοτήτων ΕΛΛΑΚ (Fosscomm 2015). Υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και οι σύνεδροι ήταν πάνω από 450 ενώ οι ομιλίες και τα εργαστήρια κατά τη διάρκεια του διημέρου της εκδήλωσης ξεπέρασαν τις 80. Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν από την Δρ. Κλειώ Σγουροπούλου Πρoέδρου του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ. Στην συνέχεια χαιρέτισαν η Δέσποινα Μητροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΕΛ/ΛΑΚ και η Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού του ΤΕΙ Αθήνας, Ιφιγένεια Φουντά. Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Αθανάσιος Δαββέτας εκ μέρους της Fosscomm, παρουσιάζοντας την οργανωτική ομάδα της Fosscomm 2015 και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Κατά της διάρκεια της πρώτης ημέρας έγιναν 45 περίπου παρουσιάσεις και εργαστήρια σε 5 αίθουσες και 2 εργαστήρια πάνω σε θέματα ανοιχτών δεδομένων, ανοιχτού περιεχομένου, ανοιχτού hardware, ανοιχτής σχεδίασης, ανοιχτού λογισμικού και δράσεων κοινοτήτων ΕΛΛΑΚ. Η Κατερίνα Λενάκη από το ODI Athens και την ΕΕΛ/ΛΑΚ, μίλησε για την Ανοιχτή πρόσβαση και τα ανοιχτά δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ο Μιχάλης Πετυχάκης για τα Ανοιχτά Apis. Από τις κοινότητες ΕΛΛΑΚ , ο Hellug, η κοινότητα του openSuse, του OSGeo, του Sarantaporo.gr, της Fedora, της Wikimedia, του WordPress, του Drupal, του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα και του hackerspace παρουσίασαν τις δράσεις των κοινοτήτων τους και πραγματοποίησαν διάφορα εργαστήρια σχετικά με το αντικείμενο της κοινότητας τους. Στο πλαίσιο των ανοιχτών τεχνολογιών παρουσιάστηκαν αρκετά έργα βασισμένα σε arduino και Rasperry, ενώ η Logikon Labs παρουσίασε τη λειτουργία μιας εταιρίας η οποία βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση ΕΛΛΑΚ, και ένα εργαστήριο πάνω στον Ηλεκτρονικό Σχεδιασμό με το KiCad. Στη θεματική ενότητα της ανοιχτής σχεδίασης παρουσιάστηκαν τα έργα με τίτλο Wifi-Seat κι Ένα παγκάκι μες στην πόλη, καθώς και μερικά από τα έργα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της ΑΣΚΤ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», ενώ στο συνεδριακό κέντρο έγινε η παρουσίαση του HackTheBook από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Αρκετό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της Microsoft για τα λογισμικά που διαθέτει ως ΕΛ/ΛΑΚ, ενώ στην κεντρική ομιλία της ημέρας ο πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ Διομήδης Σπινέλλης συγκέντρωσε το μεγαλύτερο πλήθος των συνέδρων παρουσιάζοντας την ιστορία του Unix και το αποθετήριο που περιέχει τον ιστορικό κώδικα του Unix.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν 35 παρουσιάσεις και εργαστήρια, με κορυφαίες σε συμμετοχή την παρουσίαση και τα εργαστήρια των Μονάδων Αριστείας του TEI Αθήνας, τα εργαστήρια του hackerspace με κεντρικό θέμα το open hardware, τις παρουσιάσεις των έργων ανοιχτού λογισμικού και των κοινοτήτων του Greeklug, του owncloud και του bitcoin και την ομιλία του αντιπροέδρου της ΕΕΛ/ΛΑΚ Νεκτάριου Κοζύρη πάνω στην ιστορία του virtualization και την δημιουργία του synnefo.org.
H FossComm 2015 κατά γενική ομολογία όλων των συνέδρων είχε επιτυχία μιας και η συμμετοχή από πλευράς κοινού και ομιλητών ήταν πέρα από κάθε προσδοκία.
Η οργανωτική επιτροπή αποτελείτο από τον Αθανάσιο Δαββέτα, τον Παρασκευά Ντσούνο, τον Αντώνιο Δεσύπρη, τον Κων/νο Βλαχαντώνη και τον Τζον Πελίνγκο από το ΤΕΙ Αθήνας, και τον Μαντά Νίκο, την Ηλιάνα Παναγοπούλου και τον Ρηγόπουλο Ηλία από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, που μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Αθηνών Ιωάννη Βογιατζή και τους εθελοντές που βοήθησαν την οργανωτική επιτροπή κατάφεραν να διοργανώσουν μια από σημαντικές εκδηλώσεις στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού με επιτυχία.
Η Fosscomm είναι μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα και ανοιχτών τεχνολογιών και λειτουργεί ως πόλος έλξης και προώθησης των έργων και των δράσεων ανοιχτότητας στην Ελλάδα. Η Fosscomm 2015 μπορεί να έκλεισε πριν από λίγες μέρες τις πύλες της, αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την προετοιμασία της επόμενης!
Δείτε μερικά στιγμιότυπα από το συνέδριο: