Η Ελληνική Κοινότητα Python
Η επόμενη κοινότητα που θα παρουσιάσουμε, δημιουργήθηκε και αυτή, μέσα στο 2009, και είναι η Ελληνική Κοινότητα Python. Η κοινότητα είναι αρκετά δραστήρια και πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις οπότε εάν κάποιος παρακολουθήσει την δράση της, μπορεί να επισκεφθεί και να γνωρίσει από κοντά την κοινότητα. Έχουμε μαζί μας τον κ. Δημήτρη Λεβεντέα και τον κ. Κωνσταντίνο Αραβανή.
Κύριε Λεβεντέα, πείτε μας δυό λόγια για την κοινότητά σας, πως, και πότε δημιουργήθηκε
Η κοινότητα μας ξεκίνησε ως μια παρέα φίλων από την Πάτρα. Θέλαμε να μάθουμε Python και αποφασίσαμε πως θα ήταν ωραία να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας. Σαν ομάδα κάναμε το ντεμπούτο πέρυσι, 1η Φεβρουαρίου.
θα θέλαμε να ακούσουμε σχετικά με την πορεία της κοινότητας μέχρι σήμερα.
Αρχικά, η ηλεκτρονική σελίδα μας, το forum και η mailing list φτιάχθηκαν ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ μας αλλά και για να έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Χειροπιαστά αποτελέσματα είναι ένας οδηγός για Python (ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη), ένας για Mercurial καθώς και σετ ασκήσεων. Μετά το καλοκαίρι, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις στην σχολή μας και η ανάπτυξη του CEID Battle. Εδώ να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρόεδρο μας κ. Τσακαλίδη για την στήριξη του τμήματος. Στις παρουσιάσεις περιλαμβάνονται θέματα όπως Python (βασικά χαρακτηριστικά γλώσσας σε συνέχεις), Django, Mercurial, CEID Battle. Το CEID Battle ήταν το project που κάναμε σιγά σιγά. Υλικό από τις παρουσιάσεις μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα μας. Εν τω μεταξύ, αποκτήσαμε επίσημη mailing list, γνωρίσαμε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και δημοσιεύθηκε άρθρο για την κοινότητα μας στο pythonpapers.org!
Υπάρχουν κάποια σχέδια ή στόχοι για το μέλλον;
Θα θέλαμε να πάμε κανένα ταξιδάκι, να συνεχίσουμε τις παρουσιάσεις στην Πάτρα και να εμπλακούμε σε περισσότερα projects!
Κύριε Αραβανή, πως βλέπετε να εξελίσσεται το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και οι κοινότητες στην Ελλάδα;
Θεωρούμε ότι το ανοικτό λογισμικό κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει ως μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού. Παράλληλα, το οικονομικό μοντέλο που αυτό παρουσιάζει φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει, προσφέροντας μάλιστα σε εταιρίες δυνατότητες γρήγορης ανάπτυξης σε μία δύσκολη αγορά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω.
Έχετε κάποιο παράδειγμα μιας κοινότητας του εξωτερικού που θα επιθυμούσατε να μοιάσετε;
Οι περισσότερες PUG/LUG αφορούν άτομα που έχουν απίστευτες γνώσεις και ενδιαφέρονται να μάθουν ακόμα πιο απίστευτα άτομα. Κάπως έτσι μάθαμε και εμείς πολλά από την τοπική Patras LUG. Δείχνουμε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για αυτούς που ξεκινάνε τώρα να μαθαίνουν Python. Θα λέγαμε πως κοινότητα που έχουμε σαν παράδειγμα είναι τα φιλαράκια (Friends) ή στο How I met your mother. Στην τελική, δε μας ενδιαφέρει αποκλειστικά τι ξέρει κάποιος, αλλά να γνωριστούμε μεταξύ μας να μάθουμε και να μοιραστούμε.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Για να ενημερωθείτε για την κοινότητα και τις δράσεις της δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα στην διεύθυνση: http://taspython.eu/.